Γράφει η Άρτεμις Ζερδελή Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Επιλογή αποχής από το κρεας,ευαισθητοποίηση απέναντι στην εκμετάλευση και τις κακουχίες των ζώων σε εργοστάσια και βιομηχανίες,τρόπος ζωής ή και μόδα.Κίνητρα θρησκευτικά,ψυχολογικά,περιβαλλοντικά κοινωνικά η ηθικά.
Αν και η μεσογειακή διατροφή προτείνει χαμηλή κατανάλωση άπαχου κρέατος,πολλοί άνθρωποι επιλέγουν έναν χορτοφαγικό τύπο διατροφής
Η χορτοφαγία είναι η αποχή από το κρέας και από ζωικά προιόντα.Υπάρχουν πολλά είδη χορτοφάγων ανάλογα από τα τρόφιμα που επιλεγουν να αποκλείσουν από την διατροφή τους.
• Αυστηροί χορτοφάγοι.Έχουν αποκλέισει από το καθημερινό τους διαιτολόγιο όχι μόνο το κρέας αλλά και όλα τα ζωικά προιόντα(αυγά,ψάρι)
• Αυγο-χορτοφάγος. Αποκλείονται το κρέας τα ψαρια ,τα θαλασσινα και τα γαλακτοκομικά αλλά επιτρέπονται τα αυγά.
• Γαλακτο-αυγοχορτοφάγος.Επιτρέπονται γαλακτοκομικά και αυγά,αποχή μόνο από το κρέας!
• Γαλακτοχορτοφαγία.Όχι κρέας και αυγά ,μόνο γαλακτοκομικά φρούτα και λαχανικά.
• Ψαροχορτοφάγος.Έχει αποκλείσει το κρέας αλλά καταναλώνει ψάρι και θαλασσινά. Όταν κάποιος ακολουθέι χορτοφαγική διατροφή θα παρουσιάσει έλλειψη σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία τα οποία προσφέρει η κατανάλωση κρέατος στην διατροφή μας.
• Πρωτείνη.Η πρωτείνη Α βιολογικής αξίας βρίσκεται στο κρέας.Μία καλή επιλογή θα ήτανε να συνδιάσετε όσπρια με δημητριακά(ψωμί,πατάτα ρύζι).Άλλες πηγές πρωτεινών είναι η σόγια το ασπράδι αυγού, τα γαλακτοκομικά προιόντα
• Σίδηρος.Εναλλακτικά, πηγές σιδήρου είναι το μπρόκολο το κουνουπίδι τα θαλασσινά και τα όσπρια.Μην ξεχνάτε να καταναλώνετε και τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C(πορτοκάλι) ώστε να ενισχύεται η απορρόφηση.
• Βιταμίνη Β12.Την βρίσκουμε σε θαλασσινά σε γάλα σόγιας και σε ειδικά εμπλουτισμένα τρόφιμα. Σημασία λοιπόν για μία σωστή χορτοφαγική διατροφή η οποία θα καλύπτει όκες τις θρεπτικές σας ανάγκες είναι να αντικαταστήσετε κάποια τρόφιμα και να τα εντάξετε καθημερινλα στη διατροφή σας ώστε να μην παρουσιαστεί έλλειψη σε κάποιο θρεπτικό συστατικό.