Δυόσμος (Mentha viridis) οικ. Labiateae
Ο Δυόσμος είναι ένα ποώδες αρωματικό φυτό. Είναι ένα είδος Μέντας. Είναι ένα από τα πιο εύκολα στην καλλιέργεια αρωματικά φυτά.
- Οι Αρχαίοι Έλληνες έτριβαν με φύλλα δυόσμου το τραπέζι τους πριν κάτσουν να φάνε.
- Για να διατηρήσετε τα όσπριά σας χωρίς ζωύφια να τα βάζετε σε σκεύος με φύλλα δυόσμου ή μέντας.
- Οι παππούδες συνήθιζαν να κόβουν μία κορυφή και να τη βάζουν στο τσεπάκι του τους.
Καλλιέργεια:
Τα φύλλα του δυόσμου είναι πράσινα, με ωοειδές σχήμα, οι βλαστοί του τετράγωνοι, ενώ τα άνθη του είναι μικρά μωβ ή μπλε. Ανθίζει απο Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο.
Το ύψος του είναι 30 με 50 εκ. αλλά μπορεί να φτάσει σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τα 80 εκ.
Μαζεύεουμε δυόσμο όλο το χρόνο. Μπορούμε να τον έχουμε πάντα φρέσκο σε μια γλάστρα ή να τον αποξηράνουμε και να τον φυλάξουμε σε ένα βάζο.
Σε αντίθεση με τα περισσότερα αρωματικά και βότανα που θέλουν πολύ ήλιο ο δύοσμος, όπως και η μέντα αναπτύσσεται καλά και σε σκιά. Ιδανικότερη θέση για το δυόσμο είναι η ημισκιερή.
Μια άλλη διαφοροποίηση σε σχέση με τα υπόλοιπα αρωματικά είναι ότι είναι πιο απαιτητικός σε νερό και γι αυτό θέλει αρκετά συχνά πότισμα.Αν παρ όλα αυτά τον ξεχάσετε απότιστο μερικές μέρες και τον δείτε να μαραζώνει μην ανησυχείτε, ποτίστε τον με άφθονο νερό και σύντομα θα είναι πάλι μια χαρά.
Την άνοιξη τον πολλαπλασιάζουμε αν θέλουμε, και ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι με ριζώματα.Μπορείτε να μεταφυτέψετε ριζώματα δυόσμου από ένα αναπτυγμένο φυτό σε μία νέα γλάστρα. Στα τέλη του Φθινοπώρου κάνουμε βαθύ κλάδεμα στο δυόσμο για να ανανεώνεται και να είναι πάντα υγιής.
Η καλύτερη εποχή για να φυτεύσουμε δυόσμο είναι το φθινόπωρο και η άνοιξη γιατί οι θερμοκρασίες είναι ιδανικές, για τη γρήγορη και επιτυχημένη ανάπτυξη του φυτού.
Μπορείτε να σπείρετε τους σπόρους δυόσμου νωρίς την Άνοιξη, μετά τα τελευταία κρύα. Χρησιμοποιήστε πολλούς σπόρους γιατί πολλοί από αυτούς είναι στείροι.
Απλώστε τους σπόρους του Δυόσμου επάνω στο χώμα και ποτίστε άμεσα. Μη σκεπάσετε τους σπόρους με χώμα. Βάλτε τη γλάστρα σε σημείο που θα την βλέπει ο ήλιος. Οι σπόροι θα βλαστήσουν σε περίπου 12 ημέρες.
Για να βοηθήσετε τους σπόρους να βλαστήσουν, μπορείτε να καλύψετε τη γλάστρα με ένα διαφανές πλαστικό, π.χ. μεμβράνη περιτυλίγματος. Έτσι θα δημιουργήσετε ένα πρόχειρο θερμοκήπιο.
Ένας άλλος διαδεδομένος τρόπος πολλαπλασιασμού είναι με τη χρήση ριζωμάτων. Μπορείτε να μεταφυτέψετε ριζώματα Δυόσμου από ένα αναπτυγμένο φυτό σε μία νέα γλάστρα.
Προσοχή:Οι ρίζες του δυόσμου απλώνουν πολύ και μπορεί να “πνίξουν” άλλα γειτονικά φυτά. Όταν το φυτεύουμε σε γλάστρες ή παρτέρια μαζί με άλλα φυτά μπορούμε να κάνουμε ένα κολπάκι για να μην έχουμε πρόβλημα.Φυτεύουμε το δυόσμο μαζί με το γλαστράκι του αλλά χώρις τον πάτο.
Πιο αναλυτικά για να φυτέψουμε δυόσμο:
2ο: Αφαιρούμε με μαχαίρι ή κοπίδι τον πάτο της γλάστρας.
3ο: Τοποθετούμε το φυτό μαζί με το γλάστρακι του χωρίς πάτο, στο κέντρο του λάκκου
4ο: Σκεπάζουμε με χώμα
5ο: Πατάμε το χώμα ώστε το φυτό να κάτσει καλά
6ο: Ποτίζουμε
Ο δυόσµος όπως και τα περισσότερα αρωματικά δεν αντιµετωπίζει σοβαρές προσβολές από εχθρούς και ασθένειες. Όταν διαπιστωθεί οποιαδήποτε προσβολή τότε εύκολα µπορεί να αντιµετωπιστεί µε τα γνωστά οικολογικά σκευάσµατα πουέχουμε δείξει στο γιατρό των φυτών.
Ευεργετικές ιδιότητες:
Ο δυόσμος έχει μεγάλη ιστορία.Είναι γνωστός απο την αρχαιότητα που τον χρησιμοποιούσαν στην κατασκευή μύρου αλλά και για φαρμακευτικούς σκοπούς. Ο Διοσκουρίδης και ο Ιπποκράτης τον ανέφεραν συχνά ως φυτό με μεγάλη φαρμακευτική αξία και πολύ ωραίο άρωμα.
Ένα ρόφημα δυόσμου τονώνει, βοηθά στη χώνευση και καταπραΰνει το στομάχι.
Βράζουμε νερό με λίγα φύλλα δυόσμου για μερικά λεπτά, σουρώνουμε και πίνουμε. Αν θέλουμε προσθέτουμε και μέλι.
Αν πάσχετε από ημικρανίες, πονόδοντο ή λόξυγγα μασήστε φρέσκα φύλλα δυόσμου.Το μάσημα μερικών φύλλων δυόσμου βοηθά και στην αντιμετώπιση της κακοσμίας του στόματος.
Για αμυγδαλίτιδα, ουλίτιδα αλλά και φλεγμονές του ρινοφάρυγγα ρίξτε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο δυόσμου σε χλιαρό νερό και κάντε γαργάρες.
Εντριβή με 2 – 3 σταγόνες αιθέριου ελαίου δυόσμου ανακουφίζει από τους ρευματικούς πόνους.
Ανακούφιση επίσης προσφέρουν τα φρέσκα φύλλα, αν τα τρίψουμε στις κλειδώσεις που πονάνε, καθώς και στο μέτωπο σε περιπτώσεις πονοκεφάλου.
ΤΙP:Ο δυόσμος τονώνει τη μνήμη και γι αυτό συστήνεται σε φοιτητές και μαθητές σε περιόδους εξετάσεων. Σε 1 κούπα ζεστό νερό βάζουμε μία κουταλιά αποξηραμένα φύλλα δυόσμου.Το σκεπάζουμε για 1 με 2 λεπτά, σουρώνουμε και πίνουμε.
Προσοχή:Πάντα καταναλώνουμε όλα τα βότανα με μέτρο.Το αιθέριο έλαιο του δυόσμου μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.Δεν το χρησιμοποιούμε ποτέ σε βρέφη!
Με την βοήθεια των oikipouroi.gr