Τα φύτρα είναι νεαροί βλαστοί που βγαίνουν από διάφορους καρπούς και σπόρους και εμπλουτίζουν τη διατροφή σας με πολλά θρεπτικά συστατικά σε επαρκείς ποσότητες.
Μικρολαχανικά με υφή και γεύση που διαφέρει μεταξύ τους, άλλα είναι πιπεράτα, σκληρά και άλλα τρυφερά. Κάποια είναι κατάλληλα για τη σαλάτα μας, κάποια άλλα για σούπα, για σάντουιτς, για ροφήματα, όλα όμως είναι ιδιαίτερα ωφέλημα.
Πού μας ωφελούν
Τα φύτρα των σπόρων είναι εξαιρετική πολύτιμη τροφή, και αυτό γιατί κατά τη διαδικασία του φυτρώματος βελτιώνεται η ποιότητα των πρωτεϊνών, αυξάνεται η ποσότητα των βιταμινών ενώ τα μεταλλικά άλατα γίνονται πιο αφομοιώσιμα από τον οργανισμό.
Περιέχουν λίγες θερμίδες και λιπαρά, αλλά είναι έξοχη πηγή φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και βιταμινών, ειδικά τώρα το χειμώνα, που τα φρούτα και τα λαχανικά είναι περιορισμένα. Βοηθούν στην ανανέωση των κυττάρων και καθυστερούν τη γήρανση.
Σπόροι για φύτρα μπορούν να φυτευτούν όλο το χρόνο. Μεγαλώνουν σε κάθε κλίμα και δεν χρειάζονται ούτε χώμα ούτε ήλιο.
Είδη σπόρων που γίνονται μικρολαχανικά
- Alfalfa : ασιατικής καταγωγής με 35% πρωτεΐνη. Βοηθάνε στην πέψη, ενισχύουν τα κόκκαλα και τις αρθρώσεις ,έχουν θεραπευτικές ιδιότητες για το έλκος και την αναιμία. Tα φύτρα αλφάλφα είναι από τις πλουσιότερες πηγές σαπωνίνων, οι οποίες βοηθούν στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης, χωρίς να επηρεάζουν την «καλή». Έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Φυτρώνουν σε 4 ημέρες και τα φύτρα έχουν διάρκεια ζωής σχεδόν μια εβδομάδα .
- Ατζούκι:μικρά φασόλια κινέζικης καταγωγής σε σκουρο κόκκινο χρώμα με λευκή γραμμή στο πλάι. Φυτρώνουν σε 6 ημέρες.
- Τριγωνέλλα ή μοσχοσίταρο:Μοιάζει με τον σπόρο του σταριού, και βοηθάει στον εμπλουτισμό του μητρικού γάλακτος με θρεπτικά συστατικά. Φυτρώνει σε 4 ημέρες.
- Φακές: Αποτελούν πολύ πλούσια πηγή πρωτεΐνης (τα φύτρα από φακές έχουν 26% και το κρέας 28%). Περιέχουν αρκετή ποσότητα βιταμίνης C και φαλλικού οξέος. Φυτρώνουν σε 6 ημέρες.
Άλλοι σπόροι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι: μπιζέλια, σέλινο, σέλερυ, ραπανάκι, καθαρισμένοηλιόσπορο, αρακάς, βασιλικός, κινόα κ.α.
Πώς θα τα καλλιεργήσετε
Θα χρειαστείτε ένα γυάλινο δοχείο με φαρδύ στόμιο, ώστε όταν αναπτυχθούν τα φύτρα, να μπορείτε να τα βγάλετε με ευκολία και ένα κομμάτι βαμβακερό ύφασμα.
Για να επωφεληθείτε στο έπακρο από τα θρεπτικά τους συστατικά, το ιδανικό θα ήταν να τα καταναλώσετε αμέσως μόλις τα συγκεντρώσετε. Εναλλακτικά, μπορείτε, αφού τα βγάλετε από το δοχείο, να τα διατηρήσετε στο ψυγείο για τρεις με τέσσερις ημέρες σ’ άλλο γυάλινο δοχείο που σκεπάζει ή στις ειδικές σακούλες που χρησιμοποιούνται για το ψυγείο γιατί αν εκτεθούν στην ζέστη αλλοιώνονται εύκολα και γίνονται εστίες βακτηρίων.
Από Άννα Αμπατζή
Γεωπόνος, Φυτοπροστασία, διαμόρφωση και συντήρηση κήπων