Κάποτε η σπιτική καλλιέργεια ήταν ανάγκη για την επιβίωση της οικογένειας. Τα τελευταία χρόνια, έχοντας την ανάμνηση αυθεντικών γεύσεων, γεμάτες άρωμα και φρεσκάδα, χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα, καλλιεργούμε και για οικονομικούς λόγους, αλλά και γιατί επιθυμούμε να έχουμε τα δικά μας προϊόντα στο μπαλκόνι ή στην ταράτσα του σπιτιου μας.
Η ρόκα είναι ένα αρωματικό βότανο γνωστό για τις ορεκτικές και διουρητικές ιδιότητες του καθώς και για την πλούσια περιεκτικότητά του σε βιταμίνες Α και C, ασβέστιο και κάλιο.
Στην διατροφή μας την συναντάμε σε σαλάτες όπου ακόμα και σε μικρές ποσότητες τονώνει τον οργανισμό.Τα πικάντικα αρωματικά φύλλα της χρησιμοποίουνται για να αρωματίσουν σάλτσες, κρέας και να καρυκεύσουν τις σούπες μας. Η δημοφιλής ρόκα είναι ιδανική για δίαιτα, καθώς περιέχει μόλις 30 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.
Η καλλιεργούμενη ρόκα (Eruca Sativa) είναι ένα ετήσιο ποώδες θαμνώδες φυτό της οικογένειας των Σταυρανθών, στην ανθοφορία φθάνει στα 20-30 εκ. ύψος. Τα φύλλα της είναι επιμηκή και λογχοειδή με πικάντικη γεύση. Προσαρμόζεται εύκολα σε κάθε τύπο εδάφους και στις διαφορετικές περιβαλλοντικές συνθήκες, αλλά καταπονείται από το πολύ έντονο ψύχος.
Έτσι στην ύπαιθρο η σπορά αρχίζει νωρίς την άνοιξη από τον Μάρτιο και διαρκεί έως τον Οκτώβριο όταν πλέον οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αποτελούν παρελθόν. Φυτό με ελάχιστες απαιτήσεις, η ρόκα μπορεί κάλλιστα να καλλιεργηθεί με επιτυχία σε τελάρα – γλάστρες ή ακόμα και στη ζαρντινιέρα χρησιμοποιώντας φυτόχωμα για λαχανικά, ενώ για καλλιέργεια στην ύπαιθρο προτιμά εδάφη μέσης σύστασης πλούσια σε οργανικη ουσία.
Για την σπορα χρησιμοποίουνται δύο τεχνικές.
- Η απευθείας σπορά στην ύπαιθρο ή σε ζαρντινιέρα και η σπορά σε σπορείο, όπου ακολουθεί μεταφύτευση του φυτού στο χωράφι ή σε ζαρντινιέρα. Στον οικιακό κήπο αν δεν υπάρχει κάποιος χώρος που να λειτουργεί ως θερμοκήπιο, το σπορίο μπορεί να είναι ένας εσωτερικός χώρος του σπιτιού που να δέχεται όμως αρκετό ήλιο. Έτσι οι σπόροι μπορούν να φυτευτούν σε ειδική καρτέλα με κυπελλάκια φύτευσης ή σε μία γλάστρα.
- Σπορά σε σπορείο: Αρχικά γεμίζουμε τα κυπελάκια με φυτόχωμα και ισιώνουμε το χώμα με το χέρι. Στη συνέχεια παίρνουμε με τα δακτυλά μας μικρή ποσότητα σπόρου και ρίχνουμε πάνω απο τα κυπελάκια.Αν επιλέξουμε ένα σπορείο ενδεικτικά μεγέθους 50 επί 50 θα χρειαστούμε μια κουταλία του γλυκού σπόρους ρόκας. Έπειτα προσθέτουμε από πάνω ελάχιστο φυτόχωμα ώστε να σκεπαστούν οι σπόροι και ισιώνουμε την επιφάνεια της καρτέλας. Τέλος ποτίζουμε με ένα ποτιστήρι. 20 – 25 ημέρες μετά τη σπορά και όταν τα φυτά θα έχουν φθάσει σε ύψος τα 6 – 8 εκατοστά προχωράμε σε διαχωρισμό και σε μεταφύτευσή τους. Ξεχωρίζουμε τα μεγαλύτερα και πιο υγιή, με καλή ανάπτυξη του ριζικού συστήματος.
Η μεταφύτευση μπορεί να γίνει σε κήπο ή σε ζαρντινιέρα.
Πώς λοιπόν φυτεύουμε τη ρόκα σε ζαρντινιέρα;
Αρχικά γεμίζουμε περίπου δύο δάκτυλα τον πάτο της ζαρντινιέρας με ελαφρόπετρα ή τοποθετούμε ψιλό χαλίκι για καλή στράγγιση του νερού και έπειτα προετιμάζουμε το μείγμα φύτευσης από κομπόστ ή καλα χωνεμένη κοπριά και φυτόχωμα σε αναλογία 1 προς 2.
Έπειτα ανακατεύουμε τα υλικά μας και γεμίζουμε μια ζαρντινιέρα μήκους 80 εκατοστών μέχρι 10 εκατοστά κάτω από το χείλος της. Αφου έχουμε ετοιμάσει τη ζαρντινιέρα μας, ανοίγουμε με τα χέρια μας τους λάκους φύτευσης και μεταφυτεύουμε τα φυτά μας, αφήνοντας 10 εκατοστά απόσταση το ένα με το άλλο, συμπληρώνοντας τα κενά γύρω από τις ρίζες των φυτών με κομπόστ και τα ποτίζουμε.
Αν δε θέλουμε να σπείρουμε σε σπορείο αλλά απευθείας σε ζαρντινιέρα, τότε γεμίζουμε τη ζαρντινιέρα με δύο δάχτυλα χαλίκι ψιλό ή ελαφροπετρα και το υπόλοιπο με φυτόχωμα και κομπόστ ή καλά χωνεμένη κοπριά σε αναλογία 2 προς 1.
Για μια ζαρντινιέρα 80 επί 30 εκατοστά ανακατεύουμε μία κουταλιά της σούπας σπόρους ρόκας και φυτόχωμα και σκορπίζουμε προσεχτικκά στην επιφάνεια. Ρίχνουμε λίγο χώμα από πάνω και ποτίζουμε. Για να μην παραχώνονται στο χώμα οι σπόροι, ποτίζουμε με ποτιστήρι που έχει στην άκρη φυσούνα.
Από την Άννα Αμπατζή