Site icon Επιστροφή στη φύση

Επιστροφή στην καθαριότητα με τη σφραγίδα της φύσης

0403_speed_cleaning_1Οι παλιές νοικοκυρές δεν είχαν την ποικιλία των καθαριστικών που απολαμβάνουμε εμείς σήμερα. Ήξεραν όμως να χρησιμοποιούν τα υλικά που βρίσκονταν σε καθημερινή βάση μέσα στο σπίτι τους για να απολαμβάνουν «σπίτι καθαρό και χωρίς μυρωδιές»! Ας δούμε πώς μπορείς να χειριστείς μια «βρώμικη οικιακή υπόθεση».
ΛΕΜΟΝΙ: «Λεμονάκι μυρωδάτο και από περιβόλι αφράτο»! Δεν τραγουδήθηκε άδικα η χάρη του, αφού ο όξινος και πλούσιος σε κιτρικό οξύ χυμός του μπορεί να σε βγάλει ασπροπρόσωπη σε χίλιες δυο δυσκολίες!
Το λεμόνι έχει μεγάλη καθαριστική -και αρωματική- δύναμη
Στην κουζίνα:
  • Τρίψε μια λεμονόκουπα σε χλιαρό φούρνο: θα λάμψει στη στιγμή και θα μοσχομυρίσει.
  • Χρησιμοποίησέ το ακόμη στα πλαστικά σκεύη, εξαφανίζει τους λεκέδες, ειδικά από τη σάλτσα ντομάτας.
  • Μια κουταλιά χυμός λεμονιού στο πλυντήριο πιάτων θα κάνει πιο έντονη τη δράση του απορρυπαντικού σου.
  • Ρίξε χυμό λεμονιού στους λεκέδες που υπάρχουν στον πάγκο της κουζίνας, άφησέ το για λίγο να δράσει και αφαίρεσέ το με ένα σφουγγάρι. Αν ο λεκές είναι παλιός και επίμονος, πρόσθεσε λίγη σόδα.
  • «Αρωμάτισε» τον κάδο των σκουπιδιών τοποθετώντας στο εσωτερικό του μια λεμονόκουπα.
  • Και αν καθάρισες ψάρια, ακολούθησε τη συνταγή της γιαγιάς: τρίψε τα χέρια σου σε μια λεμονόκουπα. Τέρμα οι μυρωδιές.
Στο πλυντήριο:Μισό φλιτζάνι χυμός λεμονιού στο ξέβγαλμα κάνει τα λευκά… λευκότερα!
Στο μπάνιο:Τρίψε τα είδη υγιεινής, τις βρύσες και τις οπές της αποχέτευσης με μια λεμονόκουπα. Τα υπολείμματα σαπουνιών και τα άλατα θα φύγουν στο λεπτό.
Για επίμονους λεκέδες από άλατα ή/και σκουριά γύρω από τις βρύσες, ανακάτεψε ένα κουταλάκι του γλυκού λεμόνι και ένα αλάτι και με το μίγμα τρίψε τους λεκέδες με ένα παλιό βουρτσάκι δοντιών.
Προσοχή! Μην το χρησιμοποιήσεις σε μαρμάρινες επιφάνειες. Τις διαβρώνει!
ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΑΠΟΥΝΙ: Απόλυτα φυσικό και ασφαλές, φτιαγμένο από αγνά φυτικά έλαια, συνήθως ελαιόλαδο, σε μορφή «πλάκας» ή νιφάδες, χρησιμοποιείται παραδοσιακά από τις νοικοκυρές και έχει γίνει συνώνυμο της ελληνικής «πάστρας»!
 
Στο μπάνιο: Χρησιμοποίησέ το διαλυμένο σε νερό για να καθαρίσεις, τρίβοντας με σφουγγάρι, τα είδη υγιεινής. Ξέβγαλε. Καθάρισε τα διαφανή πλαστικά στο ντους με ένα μίγμα 600 ml νερού στο οποίο θα έχεις διαλύσει μια κουταλιά της σούπας σόδα και μια χούφτα πράσινο σαπούνι σε νιφάδες.
Στην κουζίνα: Διάλυσε 1 φλιτζάνι νιφάδες πράσινου σαπουνιού σε 300 ml νερό και πλύνε τα πιάτα ή τις επιφάνειες της κουζίνας. Ξέβγαλε.
Στην προσωπική σου υγιεινή: Χρησιμοποίησέ το για να πλύνεις τα χέρια σου. Σκοτώνει τα μικρόβια και αφήνει το δέρμα ενυδατωμένο. Παλιά το χρησιμοποιούσαν και ως «σαμπουάν» για τα μαλλιά.
Στα κρυστάλλινα είδη: Επειδή χαράζουν εύκολα, πλύνε τα με προσοχή, χρησιμοποιώντας μαλακό σφουγγάρι με νερό (κατά προτίμηση κρύο) και σαπούνι.
Στα έπιπλα κήπου: Καθάρισε τα έπιπλα από ρατάν ή μπαμπού με ένα νωπό σφουγγάρι βουτηγμένο σε νερό και πράσινο σαπούνι. Ξέπλυε με σφουγγάρι βουτηγμένο σε καθαρό νερό.
Στην κηπουρική: Για να απαλλάξεις τα φυτά σου από έντομα ή διάφορες ασθένειες, δοκιμάσε (πριν καταφύγεις σε εντομοκτόνα ή φυτοφάρμακα) να τα ψεκάσεις με 1 λίτρο χλιαρό νερό, στο οποίο θα έχεις διαλύσει 50 γραμμ. πράσινο σαπούνι.
 
ΞΙΔΙ: Εξαφανίζει τις δυσάρεστες οσμές και τη μούχλα, απολυμαίνει, καταπολεμά τα άλατα και χαρίζει λάμψη στις επιφάνειες.CE-B1-CF-81-CF-87-CE-B5-CE-AF-CE-BF-CE-BB-CE-AE-CF-88-CE-B7-CF-82-1-
Στην κουζίνα: Ρίξε ξίδι στο νερό όπου πλένεις τα χορταρικά και τα λαχανικά. Θα απαλλαγείς εύκολα απ’ όλα τα έντομα που τυχόν κρύβονται στο φύλλωμα.
Για να καθαρίσεις από τα άλατα το βραστήρα, την καφετιέρα και τις κατσαρόλες σας, βράσε 2 μέρη νερού και 1 ξίδι και άφησέ το να δράσει για λίγο. Ξέπλυνε με άφθονο νερό.
Στα τζάμια: Κάνε τα τζάμια… αόρατα προσθέτοντας ένα φλιτζάνι ξίδι σε 3 λίτρα ζεστό νερό. Πέρασε τα τζάμια με εφημερίδα και (αν χρειαστεί) σκούπισε με χαρτί κουζίνας.
Στο μπάνιο:
Ξεφορτώσου τη μούχλα από τους τοίχους ή την κουρτίνα του μπάνιου ψεκάζοντας με λευκό ξίδι. Άφησε να δράσει για μισή ώρα και μετά Ξέπλυνε. Πλύνε τα πλακάκια με ένα διάλυμα 50% ζεστό νερό και 50% λευκό ξίδι. Θα λάμψουν!
Βάλε το τηλέφωνο της ντουσιέρας (αρκεί να είναι χρωμίου), σε ένα δοχείο με ένα λίτρο νερό και 250 ml ξίδι και άφησέ το για ένα τέταρτο. Εξαφανίζει τα άλατα!
Στο πλυντήριο: Κάθε είκοσι περίπου πλύσεις, κάνε μια χωρίς ρούχα σε υψηλή θερμοκρασία χρησιμοποιώντας αντί για απορρυπαντικό, 60 ml ξίδι.
Προσοχή! Μη χρησιμοποιείς ξίδι σε μπαταρίες επιχρυσωμένες ή μπρονζέ: υπάρχει κίνδυνος, αν μείνει για αρκετή ώρα, να αλλάξει το χρώμα τους. Επίσης, μην το χρησιμοποιείς σε μαρμάρινες επιφάνειες, καθώς υπάρχει κίνδυνος να τις διαβρώσει.
ΣΟΔΑ: Πρόκειται για τη σόδα φαγητού. Ναι είναι θαυματουργή!
Στο μπάνιο: Για τα άλατα ανακάτεψε 4 κ.γλ. σόδα και 4 νερό, τρίψε τα είδη υγιεινής και ξέβγαλε.
 
Στην κουζίνα: 
  • Καθάρισε το εσωτερικό του ψυγείου με το παραπάνω μίγμα και ξέβγαλε με βρεγμένο σφουγγάρι.
  • Τοποθέτησε μέσα στο ψυγείο σου ένα μικρό δοχείο, ανοιχτό, με σόδα. Απορροφά τις μυρωδιές.
  • Εξαφάνισε λεκέδες από καφέ στον πάτο των φλιτζανιών, βάζοντας 2 μέρη νερό και 1 σόδα, και άφησέ το όλο το βράδυ.
Στο πλυντήριο :Πρόσθεσε ως ενισχυτικό πλύσης και κατά των αλάτων ένα κουταλάκι σόδα μαζί με το απορρυπαντικό σου.
Στα υφάσματα:Για να αφαιρέσεις νωπούς λεκέδες, ρίξε ένα στρώμα σόδας, άφησέ στο για περίπου 15` και αφαίρεσε με την ηλεκτρική σκούπα.
Η “σούπερ τριπλέτα” της οικολογικής καθαριότητας
1. Νιφάδες βρώμης με νερό, για να πλύνεις τα χέρια σου μετά τις κηπουρικές εργασίες. Για φυσική απολέπιση!
2. Ρύζι (μια κουταλιά) με καυτό νερό και ξίδι, για να καθαρίσεις τους πάτους μπουκαλιών ή βάζων με στενό λαιμό. Αφήνεις για μισή ώρα να μαλακώσει, το κουνάς αρκετά και ξεπλένεις.
3. Αλεύρι, για να απομακρύνεις λεκέδες από λάδι. Κάλυψε το λεκέ με αλεύρι, άφησέ το 15-30 λεπτά και σκούπισε με την ηλεκτρική σκούπα.
Πηγή:womenonly.gr
Follow us
Exit mobile version