Την ανάγκη «υποταγής» των εργαλείων της ψηφιακής εποχής στην υπηρεσία των βασικών στόχων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την καταπολέμηση της πείνας, της φτώχειας και των ανισοτήτων και για την παραμονή των ανθρώπων στον τόπο και στην γη τους, ανέδειξε ο αρμόδιος υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης κατά τη συμμετοχή του στις εργασίες του 11ου Παγκόσμιου Φόρουμ Τροφίμων και Γεωργίας που ολοκληρώθηκε χθες στο πλαίσιο της «Πράσινης Εβδομάδας 2019», στο Βερολίνο.
«Η Ελλάδα κάνει τώρα το επόμενο βήμα για την μετάβαση της γεωργίας στην ψηφιακή εποχή», τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αραχωβίτης και σημείωσε ότι για τα 800 εκατομμύρια ανθρώπων που υποφέρουν από πείνα και τα 2,5 δισεκατομμύρια που υποσιτίζονται δεν ευθύνεται η ανεπάρκεια στην παραγωγή τροφίμων, αλλά η άνιση κατανομή πλούτου, τόσο στον κόσμο όσο και στο εσωτερικό μεμονωμένων χωρών και αυτή είναι που πρέπει να αντιμετωπιστεί – τώρα πλέον και με τα μέσα που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία. Αυτό ήταν και το περιεχόμενο της παρέμβασης του υπουργού κατά την χθεσινή Διάσκεψη 75 υπουργών Αγροτικής ανάπτυξης από όλον τον κόσμο, η οποία πραγματοποιήθηκε στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, με «οικοδέσποινα» την Γερμανίδα υπουργό Γιούλια Κλέκνερ.
Ο Σταύρος Αραχωβίτης, αναφερόμενος στην πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση στον τομέα της ψηφιακής γεωργίας, τόνισε ότι πρόκειται για έργο το οποίο χρηματοδοτείται από το Δημόσιο, θα καλύπτει σχεδόν ολόκληρη την επικράτεια, η χρήση του θα είναι δωρεάν, ενώ θα έχει ως στόχο να υποστηρίξει τις μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις. Αναλυτικότερα, το έργο προβλέπει την εγκατάσταση 6.500 μετεωρολογικών σταθμών, κάλυψη πάνω από 150.000 στρεμμάτων και την δημιουργία λογισμικού, το οποίο θα συλλέγει και θα επεξεργάζεται τα επιμέρους δεδομένα. «Η μετάβαση θα δημιουργήσει και πολλές θέσεις εργασίας», επισήμανε ο κ. Αραχωβίτης, αλλά τόνισε ότι το σημαντικότερο είναι πως «κάνουμε το επόμενο βήμα» προς την ψηφιακή γεωργία. «Όταν ολοκληρωθεί το σχέδιο, η Ελλάδα θα ανήκει στις ηγέτιδες δυνάμεις στην Ευρώπη για αυτού του είδους την γεωργία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αραχωβίτης και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι, όπως επισήμανε, μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων στήριξης, η ελληνική κυβέρνηση έχει περάσει «από τη διαχείριση, στην εποχή που θέτουμε στόχους και αναπτύσσουμε οράματα».
Η ανταπόκριση των Ελλήνων αγροτών είναι εντυπωσιακή, μετέφερε σχετικά ο υπουργός και εξήγησε ότι ήδη σε μεμονωμένες περιπτώσεις ή σε περιπτώσεις συνεταιρισμών λειτουργούν ανάλογα εργαλεία, τα οποία, σκοπός του υπουργείου είναι, όταν ολοκληρωθεί το έργο, να συνδεθούν με την κεντρική εφαρμογή.
«Παλιότερα αναπτυσσόταν μόνο ότι εμπεριείχε συναλλαγή», επισήμανε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «όποιος αγρότης ξεφεύγει από την λογική της κρατικοδίαιτης γεωργίας των επιδοτήσεων και πάει σε λογική επιχειρηματικότητας, πετυχαίνει. Έχουμε πολλά καλά παραδείγματα, τόσο μεμονωμένα όσο και σε επίπεδο συνεταιρισμών και τα στηρίζουμε με κάθε τρόπο», πρόσθεσε.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Βερολίνο ο κ. Αραχωβίτης επισκέφθηκε και την 84η «Πράσινη Εβδομάδα», όπου συναντήθηκε και με τις ελληνικές εταιρίες που συμμετέχουν στην σημαντικότερη πλατφόρμα στον κόσμο με απευθείας πώληση στο κοινό και αριθμεί 1.715 εκθέτες τροφίμων και αγροτικών προϊόντων από περισσότερες από 65 χώρες και περισσότερους από 400.000 επισκέπτες». Είναι ενδεικτικό ότι στην τελευταία διοργάνωση ο τζίρος των αγορών και παραγγελιών ανήλθε στα 46 εκ. ευρώ.
Οι Έλληνες εκθέτες μετέφεραν στον υπουργό την ικανοποίησή τους για την αναγνωρισιμότητα και την υψηλή ζήτηση των ελληνικών προϊόντων από το γερμανικό καταναλωτικό κοινό, ενώ η θετική εμπειρία και από αυτή την διοργάνωση ωθεί, όπως είπε ο κ. Αραχωβίτης, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αναλάβει πρωτοβουλίες για πιο συντονισμένη και ποιοτικά αναβαθμισμένη εκπροσώπηση ελληνικών εταιριών σε επιλεγμένες εκθέσεις του κλάδου.
Η σημασία που αποδίδεται και από την γερμανική κυβέρνηση στην μετάβαση της γεωργίας στην ψηφιακή εποχή καταδεικνύεται και από την συμμετοχή της Καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ για πρώτη φορά στις εργασίες του Φόρουμ, με παρέμβαση η οποία είχε ως κεντρικό σημείο την αξιοποίηση των ψηφιακών δυνατοτήτων στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της πείνας παγκοσμίως και της προστασίας των φυσικών πόρων. Ειδικά για την Γερμανία, η κυρία Μέρκελ τόνισε την ανάγκη να επωφεληθούν από τις ψηφιακές δυνατότητες όχι μόνο οι μεγάλες εταιρίες αλλά και οι μικροί και μεσαίοι παραγωγοί. «Η ψηφιακή εποχή προσφέρει φανταστικές δυνατότητες συνδυασμού βιώσιμης χρήσης της φύσης, του περιβάλλοντος και της οικονομίας. Για αυτό χρειάζεται διεθνής συνεργασία και ένα πλαίσιο ασφάλειας δικαίου και δικαιοσύνης, το οποίο θα λαμβάνει υπ’ όψιν και τα συμφέροντα των εργαζομένων στην γεωργία», δήλωσε η Καγκελάριος.
Στην φετινή «Πράσινη Εβδομάδα» του Βερολίνου (18-27 Ιανουρίου) συμμετέχουν τέσσερις ελληνικές εταιρίες (Armakadi, Bioargos S.A., Goji Spirit, Tsakalakis Cretan Products) οι οποίες μετέχουν στο ελληνικό ομαδικό περίπτερο που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με την υποστήριξη του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Στο «καλάθι» των Ελλήνων εκθετών περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ελαιόλαδο, ελιές, προϊόντα ελιάς, γιαούρτι, γάλα, κεφίρ, βιολογικά τρόφιμα, προϊόντα με γκότζι μπέρι, κρητικά προϊόντα όπως μέλι, βότανα και τυρί.
ΠΗΓΗ¨ΑΠΕ ΜΠΕ