Η δράση της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης για τις αποκλεισμένες ομάδες της κοινωνίας και το περιβάλλον
Ένα πολύχρωμο πιάτο με φρούτα και λαχανικά, από το οποίο περισσεύει η κοινωνική ευαισθησία και ο εθελοντισμός, προσφέρει εδώ και τέσσερις μήνες η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης ως επικεφαλής εταίρος του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα- Βουλγαρία 2014-2020.
Στόχος του έργου «Κοινωνικό πιάτο» («Social plate»), που ανέλαβε ως επικεφαλής εταίρος η ΚΑΘ ΑΕ, είναι η σίτιση των κοινωνικών ομάδων που κινδυνεύουν από τη φτώχεια και τον αποκλεισμό αξιοποιώντας την ποσότητα ευπαθών τροφίμων, που είναι κατάλληλα για κατανάλωση και τα οποία, σε διαφορετική περίπτωση, θα κατέληγαν στα απορρίμματα.
Αυτές τις μεγάλες ποσότητες προϊόντων που δεν έχουν εμπορική αξία, για λόγους εμφάνισης ή διάρκειας ζωής, η ΚΑΘ τις διαχειρίζεται προς όφελος των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα
Στον χώρο της ΚΑΘ ΑΕ ξεκίνησε από τον περασμένο Απρίλιο η πιλοτική εφαρμογή του Γραφείου Διαχείρισης Οργανικών Υπολειμμάτων. Εκεί, οι έμποροι της ΚΑΘ παραδίδουν μη εμπορεύσιμα προϊόντα. Υπό την εποπτεία του υπευθύνου για τον ποιοτικό έλεγχο, τα προϊόντα διαχωρίζονται σε κατάλληλα για κατανάλωση και στα μη κατάλληλα. Κατόπιν, με τη βοήθεια εθελοντών από τους φορείς που επωφελούνται από το πρόγραμμα ανασυσκευάζονται και διανέμονται σε δήμους, κοινωνικά παντοπωλεία, ΜΚΟ, συσσίτια εκκλησιών, συλλογικότητες κ.ά.
Όπως τόνισε η υπεύθυνη του γραφείου, Κατερίνα Μπόμπα, με την απαραίτητη εθελοντική βοήθεια, μπορούν να ανακτηθούν τρόφιμα, κατάλληλα για κατανάλωση, περίπου 1,5-2 τόνους ημερησίως. «Σκοπός είναι η δράση να μεταφερθεί σε όλη την Αγορά, ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, περισσότερη διάσωση τροφής και ο κόσμος που έχει ανάγκη να βρίσκει πάντα ένα πιάτο φαγητό να τον περιμένει», σημείωσε.
Μέσω του «Κοινωνικού πιάτου», τον Ιούλιο διατέθηκαν 20 τόνοι φρούτων και λαχανικών, ενώ έως σήμερα, για τον Σεπτέμβριο, συγκεντρώθηκαν από εμπόρους της ΚΑΘ 500 κιλά ντομάτες, 400 κιλά πατάτες και 620 κιλά μήλα. Η δράση της ΚΑΘ είναι διττή, καθώς παράλληλα με το κοινωνικό αποτύπωμα της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας διάσωσης και διάθεσης της τροφής σε κοινωνικά αποκλεισμένους ή σε ανθρώπους που έχουν πρόβλημα με τη διατροφή τους, υπάρχει και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της ΚΑΘ, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, στις δράσεις που έχουν σχεδιάσει άμεσα στο πρόγραμμα των έργων της αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της ΚΑΘ, προβλέπεται και η λειτουργία ενός κέντρου διαχείρισης οργανικών απορριμμάτων. Πλέον, δεν θα υπάρχει καθόλου υπόλειμμα, δεν θα πετιέται τίποτα από τα οργανικά προϊόντα, αφού αυτά θα μετατρέπονται ή σε κομπόστ ή σε βιοαέριο και ενέργεια που θα χρησιμοποιείται για τις ανάγκες λειτουργίας της ΚΑΘ.
Από τους 800 τόνους οπωροκηπευτικών, που διακινεί καθημερινά η Αγορά, εκτιμάται πως οι ποσότητες οργανικών απορριμμάτων από τις επιχειρήσεις ξεπερνούν τους 5 τόνους ημερησίως. Καταλήγουν στα απορρίμματα ως μη εμπορεύσιμοι, παρά το γεγονός ότι το 30% αυτών είναι ασφαλείς για κατανάλωση.
Από την ιδέα στην πράξη
Από το ξεκίνημα του «Κοινωνικού πιάτου», στα τέλη Απριλίου 2018, και μέσα σε ένα τετράμηνο λειτουργίας του, η ομάδα του «Social plate» διαχειρίστηκε 78.312 κιλά φρούτων και λαχανικών, από τα οποία ανακτήθηκαν και προσφέρθηκαν 43.506 κιλά προϊόντων. Μόνο την πρώτη εβδομάδα πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων ανακτήθηκαν 3 τόνοι ακτινίδια, 20 κιλά αγγούρια, 15 κιλά πιπεριές Φλωρίνης, 6 κιλά πορτοκάλια κ.ά., που διατέθηκαν άμεσα και δωρεάν σε δομές αλληλεγγύης και κοινωνικά παντοπωλεία. Τα ανακτημένα προϊόντα διανέμονται μαγειρεμένα ή μη, σε ευπαθείς ομάδες. Οι φορείς που συμμετέχουν στη διανομή φτάνουν τους 35, με στόχο να γίνουν περισσότεροι.
Το «Κοινωνικό πιάτο» για όλους, που υλοποιεί η ΚΑΘ, στοχεύει στον περιορισμό της απώλειας τροφίμων και στη σίτιση των κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων, στην προσφορά εργασίας σε μακροχρόνια ανέργους, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος, αφού στα άμεσα σχέδιά της είναι η δημιουργία ενός κέντρου διαχείρισης οργανικών αποβλήτων. Η δράση έχει 24μηνη διάρκεια και ο συνολικός προϋπολογισμός ξεπερνά τα 550.000 ευρώ.
via ypaithros.gr