Από την Πέμπτη 14 Ιουνίου έως τις 21 Ιουνίου, η Poliana (Πολιτιστική Αναζήτηση Λέσβου) φιλοξένησε 24 νέους (ηλικίας 18-30 ετών) από την Πορτογαλία, την Πολωνία, την Ιταλία και την Ελλάδα, όπου ολοκληρώθηκε με επιτυχία το erasmus+ Youth exchange “From Clay to Labour Market”.
Η Πολιάνα είναι μια μη κερδοσκοπική εταιρία για την τέχνη και τον πολιτισμό που ιδρύθηκε από καλλιτέχνες που ζουν στη Λέσβο. Η Πολιάνα χρησιμοποιεί τα ταλέντα της για να προωθήσει και να ενθαρρύνει την δημιουργική έκφραση προσφέροντας ένα πολιτιστικό μενού. “Μέσα από καλλιτεχνικές δραστηριότητες θέλουμε να ενισχύσουμε, να παρακινήσουμε και να επεκτείνουμε τη έννοια της πολιτιστικής αντίληψης καθώς επίσης να συμπεριλάβουμε τη σημασία της διατήρησης του περιβάλλοντος. “ Η αποστολή της Πολιάνας είναι να διδάξει την τέχνη της δημιουργικότητας ενσωματώνοντας παράλληλα την ντόπια παράδοση με έναν πρωτότυπο, διασκεδαστικό τρόπο.
Το όνομα ΠΟΛΙΑΝΑ προέρχεται από τις λέξεις ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ. Ένα παιχνίδι με αυτές τις λέξεις μας έφερε την ιδέα της Πολλυάννας, τον κεντρικό χαρακτήρα του γνωστού μυθιστορήματος της Ε. Πόρτερ. Η Πολλυάννα βαδίζει προς την γνώση μέσα από το παιχνίδι και την διασκέδαση, με άφθονη αισιοδοξία και χαρά που μεταλαμπαδεύουν την όρεξή της για ζωή στον κόσμο γύρω της. Καθώς έχουμε τον ίδιο απώτερο στόχο, το όνομα ΠΟΛΙΑΝΑ φάνηκε η πιο κατάλληλη επιλογή για μας.
Περισσότερα για την ΠΟΛΙΑΝΑ εδώ
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσεται σε πρακτικές και θεωρητικές δραστηριότητες, μελέτες και επίσκεψη στο παραδοσιακό Κέντρο Κεραμικής του Αγίου Στεφάνου, Μανταμάδος, κυριολεκτικά ένα από τα τελευταία σημαντικά εργαστήρια αγγειοπλαστικής στην περιοχή του Βορειοανατολικού Αιγαίου.
Το Erasmus+ πρόγραμμα “From Clay to Labour Market” συνεπάγεται την προώθηση νέων της NEET ομάδας στοχεύοντας στο παραδοσιακό επάγγελμα της κεραμικής, μεταφέροντας μακροχρόνιες γνώσεις καθώς και την τοπική πολιτιστική κληρονομιά για να ενδυναμώσει την επιχειρηματικότητα των νέων.
Μέσα από αυτό το έργο, η Poliana ελπίζει να ενίσχυσε τις γνώσεις τους και την προσωπική τους ανάπτυξη.
Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες από στιγμές του προγράμματος: