Σαλατικά σπαρμένα από τον Σεπτέμβριο, μαρούλι πράσινο και κόκκινο (λόλα), κρεμμύδι, ρόκα και μαϊντανός. Στα κενά σπαρμένα νέα σαλατικά, πιο ανθεκτικά στο κρύο.
Ραπανάκια σπέρνουμε κάθε δύο μήνες, καθώς έχουν ταχεία ανάπτυξη, ώστε να τα έχουμε συνεχώς φρέσκα για κατανάλωση. Μπορούμε να κορφολογούμε μερικά φυλλαράκια από τα ραπανάκια όταν είναι μικρά, για τη σαλάτα μας, καθώς είναι πολύ νόστιμα σε αυτό το στάδιο. Είναι προτιμότερο να σπείρουμε περισσότερα ραπανάκια σε μικρότερες αποστάσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τον χώρο μας και ταυτόχρονα θα μπορούμε να καταναλώσουμε αρκετά από αυτά, ως φύτρες, όταν τα αραιώσουμε. Τις φύτρες θα τις βάλουμε στην σαλάτα μας ολόκληρες – με τη ρίζα και τα φύλλα δηλαδή. Οι φύτρες ραπανιών είναι εξαιρετική λιχουδιά γι’ αυτούς που προτιμούν τα γλυκά ραπανάκια.
Μαρούλι δίχρωμο, ποικιλία Αγίου Όρους ή αλλιώς «κόκκινο βελούδο». Μαρούλι με υφή σαν βελούδο, απολαυστικό στην επαφή του με τη γλώσσα και εξίσου απολαυστικό στο μάτι.
Χιχόριο δίχρωμο, ένα λαχανικό πολύ όμορφο αλλά και πολύ πικρό. Λόγω της πικράδας του, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε τα φρέσκα μικρότερα φύλλα του στη σαλάτα μας. Τα μεγαλύτερα φύλλα είναι καλύτερο να τα βράσουμε ή να τα προσθέσουμε σε χορτόπιτα.
Τα φύλλα από τα παντζάρια, όπως και από τα ραπανάκια, μπορούμε να τα καταναλώσουμε αρκετά μικρά στην σαλάτα μας. Θα την διακοσμήσουν όμορφα και θα της προσφέρουν τις πλούσιες σε αντιοξειδωτικά βιταμίνες του παντζαριού.
Η ρόκα, ένα πολύ εύκολο και παραγωγικό φυτό. Μερικά μόνο φυτά ρόκας είναι αρκετά για να προσφέρουν πολλά, πικάντικα, φρέσκα φύλλα καθημερινά για τη σαλάτα μας.
Σπέρνουμε νέα μαρούλια και άλλα σαλατικά ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να έχουμε συνεχόμενα φρέσκα λαχανικά για κατανάλωση. Τα πιο μικρά φυτά καλό είναι να τα προστατέψουμε σε τούνελ με φλις προστασίας από το κρύο.
Κείμενο και photos του Άντυ Παξινού