Site icon Επιστροφή στη φύση

Σκέψου εναλλακτικά!! Σκέψου & Δράσε “βιώσιμα” για σένα και για το περιβάλλον!!

Βάλε στην καθημέρινότητα σου…μία πινελιά αγάπης για τη φύση!!

Γιατί το περιβάλλον να ξεφύγει από τα διαρκώς αυξανόμενα καταναλωτικά πρότυπα; Γιατί να μη θυσιαστεί και αυτό στο ‘βωμό του χρήματος;;

Δεν ξέρω αν είναι όλα προσχεδιασμένα…δεν ξέρω αν υπάρχει “plan b” ,αυτό που ξέρω και επείγει είναι η ανάληψη της ατομικής ευθύνης για ότι μας περικλείει, και το περιβάλλον μας αφορά άμεσα. Μας αφορά γιατί μας ανέχεται ,ζει και ζούμε μέσα σε αυτό. Μια αμοιβαία σχέση..ολέθρια κατά τα πεπραγμένα .Η υπερκατανάλωση και η πλεονεξία ανέβασαν κατά πολύ το ισοζύγιο του φυσικού τρόπου ζωής προς τη μεριά τους και τώρα η ανάγκη για “αειφορία” έγινε επιτακτική!!

Μια αειφόρος ανάπτυξη χαρακτηρίζεται από έναν ορθολογικό τρόπο ζωής ,από μια βιωσιμότητα ..για μας..αλλά και για τις επόμενες γενιές.

Βιωσιμότητα ή αειφορική ανάπτυξη (sustainable development) σημαίνει εξασφάλιση βιολογικών διαδικασιών μέσα σ’ένα οικοσύστημα ώστε να διαφυλάσσεται η αναπαραγωγή και η ανανέωση του φυσικού συστήματος. Ένα οικολογικό συμβόλαιο που θα εγγυάται τον αυτοπεριορισμό και την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων σε ειρήνη πλέον με την υπόλοιπη φύση. Μην πάει ο νους σας σε βουνά , με δάση και άγρια πτηνά , ο κύριος λόγος γίνεται για τις πόλεις που ζούμε ,γιατί καλές οι αποδράσεις στη φύση, τι γίνεται όμως με την καθημερινότητα; Τι γίνεται με το αστικό περιβάλλον όπου οι περισσότεροι από μας ζούμε μέσα σε αυτό; Η θα “πεθάνουμε” μαζί με αυτό ή θα βάλουμε όλοι μια χείρα βοηθείας να βελτιώσουμε την καθημερινότητα μας-όσο θα περιμένουμε η κοινωνία να κάνει πράξη τα θεσμοθετημένα μέτρα ..(η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε την 1η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την αειφόρο ανάπτυξη κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Γκέτεμπουρκ το 2001..και βρισκόμαστε στο έτος 2016.. ακόμα προσδιορίζουμε λεκτικά την έννοια της αειφορίας…τα συμπεράσματα δικά σας)…- ας δραστηριοποιηθούμε καθένας από μας για το καλό το δικό μας και για το καλό του “αύριο”. Ας αναλάβουμε λοιπόν σε ατομικό επίπεδο την έναρξη μιας πιο “φυσικής”-βιώσιμης καθημερινότητας. Θέλεις να γίνεις και εσύ “ήρωα”;;( γιατί περί ηρωισμού πρόκειται όταν προσπαθείς να ξεφύγεις από τα καθιερωμένα)…

Ακολούθησε όσο μπορείς τα παρακάτω:

– Ελαχιστοποίησε τη χρήση μη βιοδιασπώμενων υλικών.

• Χρησιμοποίησε τσάντες αντί για σακούλες μιας χρήσεως στα ψώνια σου.

• Κάνε όσο το δυνατόν λιγότερη χρήση προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε τοξικά συστατικά.

• Χρησιμοποίησε προϊόντα με απλοποιημένες συσκευασίες (όσο το λιγότερο πλαστικό έχουν τόσο το καλύτερο ).

– Μείωσε τον όγκο των σκουπιδιών σου .Μην αγοράζεις περισσότερα απ’όσα χρειάζεσαι (κανείς καλό και στην τσέπη σου).

– Δούλεψε την ανακύκλωση!!Πέτα ξεχωριστά τα οικιακά απορρίμματα και ξεχωριστά τα πλαστικά και τα γυαλιά.

– Μείωσε την κατανάλωση κρέατος (έτσι συμβάλεις στην εξισορρόπηση του ισοζυγίου εισροή-εκροή).

– Υπεύθυνη χρήση ρεύματος ,νερού.

– Φύτεψε, διατήρησε, αγάπα όσο το δυνατόν περισσότερα φυτά μπορείς στην αυλή σου η στη βεράντα σου, τα οφέλη από τα φυτά είναι τεράστια (μείωση ατμοσφαιρικής ρύπανσης , παροχή οξυγόνου , μείωση του φαινόμενου της αύξησης της θερμοκρασίας , υγεία για το ανθρώπινο περιβάλλον κ.α.).

– Μετέφερε τα παραπάνω στον φίλο σου, στο γνωστό σου..μετέδωσε τη γνώση…. Δεν θα κοστίσει τίποτα και θα προσφέρεις πολλά. Από τους λίγους ξεκινάνε οι αλλαγές. !!!

«Τραγουδήσαμε τα τραγούδια που περιείχαν στις μελωδίες τους όλους τους ήχους της φύσης.Τα νερά που τρέχουν,τους αναστεναγμούς των ανέμων,τις φωνές των ζώων.Διδάχτε τα αυτά στα παιδιά σας γιατί μπορεί ν’αρχίσουν να αγαπάνε τη φύση όπως την αγαπάμε και εμείς»

(GRAND COUNSIL FIRE OF AMERICAN INDIANS)

Επιμέλεια Χαρού Δήμητρα (Τεχνολόγος Περιβάλλοντος)

Follow us
Exit mobile version