Γράφει ο Χρήστος Ζησούδης, Γεωπόνος
Η βακτηρίωση του ανθούριου είναι η σοβαρότερη ασθένεια αυτής της καλλιέργειας, έχει παγκόσμια εξάπλωση και είναι πολύ δύσκολη η καταπολέμησή της, όταν εγκατασταθεί σε μια περιοχή. Οφείλεται στο βακτήριο Xantomonas axonopodis pv. dieffenbachiae το οποίο προσβάλλει είδη της οικογένειας Araceae όπως το ανθούριο και το φιλόδενδρο.
Συμπτώματα
Η ασθένεια εκδηλώνεται με τοπικές μολύνσεις (κηλιδώσεις, νεκρώσεις) αλλά και διασυστηματική μόλυνση. Τα συμπτώματα συνήθως αρχίζουν από την περιφέρεια του ελάσματος των φύλλων όπου το παθογόνο βακτήριο εισέρχεται μέσω των υδατωδών. Οι κηλίδες στην αρχή είναι διαφανείς, κιτρινωπές, υδατώδεις και ακανόνιστες. Συνήθως εξελίσσονται βραδέως, αλλά τελικά εξαπλώνονται σε όλη την περιφέρεια του ελάσματος, εισβάλλουν στο κέντρο του φύλλου και συχνά προκαλούν φυλλόπτωση. Οι ώριμες κηλίδες είναι καστανόμαυρες μέχρι μαύρες, νεκρωτικές και συχνά περιβάλλονται από μια χλωρωτική άλω. Στην περίπτωση της διασυστηματικής μόλυνσης το φυτό εμφανίζει χλωρώσεις, νανισμό και απώλεια των κατώτερων φύλλων και τελικά αποξηραίνεται.
Συνθήκες Ανάπτυξης
Η ασθένεια ευνοείται από τις υψηλές θερμοκρασίες. Μεταδίδεται με το πολλαπλασιαστικό υλικό, με την διαβροχή του φυλλώματος, τα εργαλεία κοπής, τους καλλιεργητικούς χειρισμούς των φυτών και με τα μολυσμένα φυτικά όργανα και υπολείμματα της καλλιέργειας. Τα μολύσματα μπορεί να προέρχονται από μολυσμένα φυτά άλλων ξενιστών φυτών που καλλιεργούνται πλησίον.
Αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση της ασθένειας στηρίζεται στην τήρηση αυστηρών μέτρων υγιεινής και στον αποκλεισμό του παθογόνου από τις μητρικές φυτείες. Το χρησιμοποιούμενο πολλαπλασιαστικό υλικό θα πρέπει να είναι εργαστηριακώς εγγυημένο και να προέρχεται από ελεγχόμενες μητρικές φυτείες. Τα πρώτα προσβεβλημένα φύλλα που εμφανίζονται θα πρέπει να αφαιρούνται και να καταστρέφονται. Επίσης να καταστρέφονται τα διασυστηματικά μολυσμένα φυτά. Να μην εφαρμόζεται πότισμα με το σύστημα τεχνητής βροχής. Τα καλλιεργητικά εργαλεία θα πρέπει να απολυμαίνονται. Η χρήση βακτηριοκτόνων για ψεκασμό των φυτών σπανίως είναι αποτελεσματική. Τέλος θα πρέπει να το τονισθεί ότι πριν την λήψη μέτρων καταπολεμήσεως είναι αναγκαίο να γίνεται εργαστηριακή διάγνωση, διότι τα συμπτώματα της αθένειας μοίαζουν συχνά με εκείνα άλλων βακτηριώσεων ή άλλων ασθενειών, όπως είναι η ίωση που προκαλείται από τον Tomato spotted wilt virus.
Eπιμέλεια: Χρήστος Ζησούδης, Γεωπόνος