Site icon Επιστροφή στη φύση

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΩΝ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ

Αλευρώδης (Trialeurodesvaporariorum)

Περιγραφη

Ο Αλευρώδης ή άσπρο μυγάκι των θερμοκηπίων T. νapοrariorum είναι ένα ημίπτερο της οικογένειας των Aleurodidae, και κατάγεται από την Κεντρική Αμερική.

Πριν από 10 περίπου χρόνια πέρασε στα κηπευτικά, τόσο σε θερμοκήπια όσο και σε ανοιχτό αγρό.

Τα έντομα παρουσιάζονται σαν μικρές λευκές μύγες και μοιάζουν σαν μικρές άσπρες πεταλούδες.

H ζωή του θηλυκού μπορεί να διαρκέσει από 20 ως 30 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων καταφέρνει ν’ αποθέσει από 150 ως 500 αυγά.

Τροπος δρασης – Συμπτωματα

Το έντομο δρα κυρίως στη φυλλική επιφάνεια των φυτών ως απομυζητής φυτικών χυμών.

Αν υπάρχει μεγάλη προσβολή τότε μεγάλη θα είναι η παραγωγή μελιτώματος , δηλ. ένα πυκνό και κολλητικό υγρό, που, πέφτοντας στα χαμηλότερα φύλλα και καρπούς, λερώνει όλη τη βλάστηση.

Το γεγονός αυτό ευνοεί η αύξηση της σχετικής υγρασίας και με αυτό τον τρόπο δημιουργείται το κατάλληλο υπόστρωμα ανάπτυξης μυκήτων, οι οποίοι δημιουργούν ένα παχύ στρώμα στα φύλλα με το όνομα “καπνιά”.

Η καπνιά εμποδίζει τη φωτοσύνθεση των φύλλων και υποβαθμίζει εμπορικά τους καρπούς. Σ’ αυτά προστίθενται η αφαίρεση θρεπτικών χυμών και το πρώιμο κιτρίνισμα των φύλλων. Φυτά που προτιμά ιδιαίτερα είναι το κολοκυθάκι, το αγγούρι, και άλλα κολοκυνθοειδή, το φασόλι, η μελιτζάνα και η ντομάτα. Δεν του πολυαρέσει η πιπεριά.

Αντιμετωπιση

Η βιολογική καταπολέμηση του αλευρώδη μπορεί να περιλαμβάνει σκεύασματα τα οποία περιέχουν εκχύλισμα neem, σκεύασμα με φυσική πυρεθρίνη, άλατα καλίου.

Αφιδες (Μελιγκρα)

Περιγραφη

Διάφορα είδη αφίδων δύνανται να αναπτύξουν πληθυσμούς στις καλλιέργειες των κηπευτικών.

Στη χώρα μας έχουν βρεθεί να αναπτύσσουν πληθυσμούς στην τομάτα αλλά και σε άλλα κηπευτικά,τα είδη M. persicae(πράσινη αφίδα της ροδακινιάς) και M. euphorbiae(αφίδα της πατάτας).

Οι αφίδες μπορεί να προξενήσουν άμεσες αλλά κυρίως έμμεσες ζημιές σε καλλιέργειες, επειδή είναι φορείς ιών. Τόσο το Μ. persicae, όσο και το Μ. euphorbίae είναι πολύ αποτελεσματικοί φορείς και μπορούν να μεταφέρουν πολλούς ιούς στα φυτά.

Τροπος δρασης – Συμπτωματα

Βρίσκονται στο κάτω μέρος των φύλλων και απομυζούν τους φυτικούς χυμούς με αποτέλεσμα τα φυτά να εξασθενούν και αυτά αφεθούν έχουν ολική καταστροφή του φυτού. Προτιμούν πολλά κηπευτικά, αλλά “αδυναμία” έχουν στο αγγούρι, στην μπάμια, στην αγκινάρα και στη φασολιά .

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος που ένας ερασιτέχνης καλλιεργητής διαπιστώνει ότι η καλλιέργειά του έχει προσβληθεί από αφίδα, είναι η έντονη παρουσία μυρμηγκιών.

Ο λόγος είναι οτί οι αφιδες εκκρίνουν ένα μελιτώδες υγρό το οποίο προσελκύει τα μυρμήγκια και αυτά με τη σειρά τους τρέφονται από αυτό το πλούσιο σε σάκχαρα υγρό.

Αντιμετωπιση

Η βιολογική καταπολέμηση της αφίδας μπορεί να περιλαμβάνει σκεύασματα τα οποία περιέχουν εκχύλισμα από δέντρο neem, σκεύασμα με πολυκόμπι και τσουκνίδα, εκχύλισμα κανέλλας και άλατα καλίου.

Βρωμουσες

Περιγραφη

Oι βρωμούσες είναι έντομα που ανήκουν στην τάξη των ημιπτέρων και έχουν ως χαρακτηριστικό την έκκριση από το σώμα τους ουσιών που διαχεόμενες στο περιβάλλον δημιουργούν δυσοσμία.

Αυτή αποθαρρύνει τους πιθανούς εχθρούς του ζώου και οφείλεται σε αλδεΰδες, οι οποίες μοιάζουν από χημική άποψη με τις φερομόνες.

Οι ουσίες αυτές εκκρίνονται για λόγους προστασίας των εντόμων αυτών από τους διάφορους εχθρούς τους.

Στα καλλιεργούμενα φυτά, είναι το Nezaraviridula της οικογένειας Pentatomidae γνωστό με το κοινό όνομα πράσινη βρωμούσα. Το είδος αυτό θεωρείται ως ένας σημαντικός εχθρός διαφόρων καλλιεργειών.

Το συναντάμε κυρίως σε εύκρατα και θερμά κλίματα. Δραστηριοποιείται την άνοιξη με την άνοδο της θερμοκρασίας.

Τροπος δρασης – Συμπτωματα

Δρα απομυζώντας τους φυτικούς χυμούς και η ωοτοκία της γίνεται πάνω στα φύλλα. Για παράδειγμα στην τομάτα προσβάλλουν συνήθως τους ανώριμους καρπούς και προκαλούν αποχρωματισμούς και αλλοιώσεις ιστών που παραμένουν και ως συνέπεια o ώριμος καρπός δεν είναι εμπορεύσιμος.

Αντιμετωπιση

Η βιολογική καταπολέμηση της βρωμούσας μπορεί να περιλαμβάνει σκεύασματα με φυσική πυρεθρίνη και χρωματικές (κίτρινες) εντομοπαγίδες.

ΠΗΓΗ

Follow us
Exit mobile version