Τόπος Προέλευσης Αμοργός
Χρόνος παρασκευής 40 λεπτά
Χρόνος προετοιμασίας 40 λεπτά
Σερβίρει 35 άτομα
υλικά
Για τη ζύμη:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο αγελάδος
½ του γλυκού αλάτι
χλιαρό νερό τόσο ώστε να ανοίγεται το φύλλο
Για τη γέμιση:
1 κιλό ανάλατη μυζήθρα (γίνεται και με ανθότυρο)
1 κιλό ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας γεμάτη (πλούσια, περίπου 20 γραμμάρια) μαστίχα Χίου κοπανισμένη και κοσκινισμένη
3-4 αυγά
2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κάψουλες βανίλια
εκτέλεση
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη και φτιάχνουμε ένα ζυμάρι όχι πολύ μαλακό, αλλά ούτε και πολύ σκληρό, φροντίζοντας το βούτυρο να «χαθεί» στο αλεύρι.
- Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά περίπου σκεπάζοντάς την με μια πετσέτα.
- Στη συνέχεια, ανοίγουμε το φύλλο σχετικά ψιλό (όχι πολύ, γιατί θα πρέπει να δεχθεί μέσα τη γέμιση).
- Κόβουμε το φύλλο σε στρογγυλά κομμάτια περίπου στο μέγεθος από το μικρό μάτι της κουζίνας με κουπ-πατ δίσκους διαμέτρου 4-5 εκατοστών.
- Ανασηκώνουμε τις άκρες κάθε δίσκου, ώστε να δημιουργήσουμε μια φωλιά, όπου στη συνέχεια θα βάλουμε τη γέμιση.
- Για τη γέμιση, ανακατεύουμε καλά, μέχρι να αποκτήσουμε ένα παχύρευστο ομοιόμορφο μείγμα: τη μυζήθρα και τη ζάχαρη, στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, τη μαστίχα και τη βανίλια.
- Ρίχνουμε μία κουταλιά από τη γέμιση μέσα σε κάθε στρογγυλό και «τσιμπάμε» γύρω-γύρω το φύλλο ώστε να γίνει σαν «πλισέ» (να σχηματιστεί ένα λυχναράκι).
- Τα βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C μόνο κάτω για 20 λεπτά και μετά πάνω-κάτω για άλλα 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να πάρουν ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα.