Τα μανιτάρια είναι τέλεια σοταρισμένα, με κρασί, με κρέμα γάλακτος και με δεκάδες άλλους τρόπους, ωστόσο ελάχιστοι μπορούν να φανταστούν ότι μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία ασφαλέστερων εντομοκτόνων, ιατρικών εμφυτευμάτων και «πράσινων» καυσίμων.
Η «Εποχή των Μυκήτων»;
Ομάδα επιστημόνων που δηλώνουν «φανατικοί» των μανιταριών πιστεύουν ότι μπορεί να μπαίνουμε στην «Εποχή των Μυκήτων» η οποία θα βοηθήσει στη σωτηρία του πλανήτη.
H κύρια πηγή «δύναμης» του μανιταριού βρίσκεται κάτω από τη γη και ονομάζεται μυκήλιο – πρόκειται για έναν διακλαδιζόμενο σωληνοειδή σχηματισμό νηματίων που εκλύουν ένζυμα ικανά να διασπούν το χώμα και τις πέτρες. Το μυκήλιο παράγει επίσης ισχυρά χημικά βοηθώντας έτσι τα μανιτάρια να υπερασπιστούν την περιοχή τους και εκλύει θρεπτικά συστατικά στο έδαφος.
Το μυκήλιο βρίσκεται και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των μυκητολόγων οι οποίοι πιστεύουν ότι τα μανιτάρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη βελτιωμένων φαρμάκων αλλά και «πράσινων» υλικών, σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού «New Scientist».
Βιοκαύσιμο από μανιτάρια
Ο Γκάρι Στρόμπελ, μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Μοντάνα, ανέπτυξε ένα βιοκαύσιμο αφότου ανακάλυψε ότι ένας μύκητας του ξύλου που ονομάζεται Ascocoryne sarcoides περιέχει πτητικές ενώσεις παρόμοιες με εκείνες του πετρελαίου κίνησης. Μάλιστα ο δρ Στρόμπελ χρησιμοποίησε τους συγκεκριμένους μύκητες ώστε να παραγάγει βιοκαύσιμο το οποίο δοκίμασε στο δίκυκλό του. Σύμφωνα με τον επιστήμονα, το «μανιταρο-καύσιμο» μπορεί να παράγεται από τα υπολείμματα της αγροτικής παραγωγής, ακόμη και από νεκρά φύλλα – ο δρ Στρόμπελ βρίσκεται σε φάση εμπορευματοποίησης της ιδέας του.
Από την πλευρά του ο Ιμπεν Μπάουερ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ecovative, εκτιμά ότι μπορεί να πάει αυτή την ιδέα ακόμη πιο μακριά δημιουργώντας ένα… αυτοκίνητο από μανιτάρια.
Οι πολύτιμες ιδιότητες του μυκηλίου
Το μυκήλιο είναι ένα εύκαμπτο πολυμερές όπως το πλαστικό και είναι επίσης βιοδιασπώμενο. Οι ειδικοί μπορούν να εκμεταλλευθούν λοιπόν αυτές τις ιδιότητές του προκειμένου να δημιουργήσουν υλικά διαφορετικών πυκνοτήτων. Η εταιρεία Ecovative προμηθεύει ήδη συσκευασίες φτιαγμένες από μανιτάρια στην εταιρεία υπολογιστών Dell – ονομάζονται EcoCradle. Το μανιταρο-υλικό το οποίο συνδυάζεται με υποπροϊόντα της αγροτικής παραγωγής όπως ο φλοιός του ρυζιού, η σίκαλη και ο βαμβακόσπορος, λειτουργεί ως υποκατάστατο του αρωματικού υδρογονάνθρακα πολυστυρένιο ο οποίος δεν είναι φιλικός προς το περιβάλλον.
Ο κ. Μπάουερ εργάζεται τώρα επάνω στη δημιουργία τεχνητών οστών με χρήση μυκηλίου ως εκμαγείου αλλά και στη δημιουργία μερών ηλεκτρικών αυτοκινήτων και μονωτικού αφρού που ανθίσταται στη φωτιά. Η εταιρεία του δημιουργεί επίσης σανίδες του σέρφινγκ από μανιτάρια ενώ συνεργάζεται με ειδικούς άλλων εταιρειών για την ανάπτυξη υλικών με βάση τα μανιτάρια τα οποία θα έχουν μοναδικές ιδιότητες ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες.
Δεκάδες «μανιταρο-πατέντες»
Ο Πολ Στάμετς, μυκητολόγος και σύμβουλος του Προγράμματος Ολιστικής Ιατρικής στο Κολέγιο Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, έχει ήδη στο συρτάρι του 30 πατέντες με βάση τα μανιτάρια οι οποίες αφορούν ιατρικές συσκευές και όχι μόνο (ο δρ Στάμετς έχει ιδρύσει για αυτόν τον σκοπό την εταιρεία Fungi Perfecti).
Μια από τις βασικές ιδέες του επιστήμονα είναι η «μυκητο-αποκατάσταση» η οποία αφορά την προσθήκη ομάδων συγκεκριμένων μυκήτων στο έδαφος για μείωση της ρύπανσης αλλά και την επιτάχυνση της διαδικασίας απορρόφησης του άνθρακα με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο επιστήμονας πιστεύει επίσης ότι ο μύκητας του ξύλου Laricifomes officinalis μπορεί να αποτελέσει τη βάση ενός προηγμένου εντομοκτόνου που θα εξολοθρεύει όλα τα επιβλαβή έντομα.