Οι καταναλωτές έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν εάν τα τρόφιμά τους έχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Ωστόσο δεν υπάρχει νόμος που να επιβάλει την επισήμανση των τροφίμων αυτών έτσι ώστε οι αγοραστές να μπορούν να κάνουν συνειδητές αποφάσεις (να σημειώσουμε εδώ ότι η Ελλάδα ήταν μεταξύ των χωρών που επιβαλλόταν η αναγραφή της σχετικής πληροφορίας για τα γενετικά τροποποιημένα, μέχρι το 2013 που η Ευρωπαϊκή Ένωση ψήφισε νόμο που καθιστά την αναγραφή μη απαραίτητη).Αν και οι επιστήμονες δεν έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση για το κατά πόσο τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα θέτουν κίνδυνους για την ανθρώπινη υγεία, οι καταναλωτές έχουν πολλούς καλούς λόγους για να αποφεύγουν την κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων συστατικών.
- Υπάρχουν πολύ λίγες μελέτες για την ασφάλεια. Οι κυβερνήσεις δεν απαιτούν ελέγχους ΓΤΤ ώστε να διαπιστωθεί αν ευθύνονται για καρκινογένεση, για βλάβες στο έμβρυο, ή για τους κινδύνους από χρόνια χρήση σε ζώα ή ανθρώπους. Είναι ελάχιστες οι μελέτες που έχουν διεξαχθεί από ανεξάρτητους επιστημονικούς φορείς.
- Είναι η αιτία για την αύξηση των ζιζανιοκτόνων. Οι καλλιέργειες με γενετικά τροποποιημένα είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές στα ζιζανιοκτόνα με αποτέλεσμα να προκύπτουν τα «superweeds» είναι υπερμεγέθη παρασιτικά φυτά που έχουν μεταλλαχθεί για να επιβιώνουν από τα ζιζανιοκτόνα. Το πλέον ευρέως διαδεδομένο ζιζανιοκτόνο και άκρως βλαβερό για την ανθρώπινη υγεία είναι το Roundup, με αποτέλεσμα όχι μόνο να αυξάνεται η χρήση του, αλλά να απαιτείται η καταφυγή σε πιο ισχυρά τοξικά ζιζανιοκτόνα όπως τα dicamba και 2,4-D που είναι γνωστά ότι προκαλούν αναπαραγωγικά προβλήματα και γενετικές ανωμαλίες και θέτουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.
- Η γεωργική χημική βιομηχανία γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, εισήχθη στην αγορά με την υπόσχεση σημαντικά υψηλότερων αποδόσων των καλλιεργειών. Ενώ οι αποδόσεις των καλλιεργειών μπορεί στην πραγματικότητα να είναι σε άνοδο, η συμβολή της τεχνολογίας των ΓΤ είναι ένα θέμα πολλών συζητήσεων. Μερικές ομάδες αποδίδουν την αύξηση των αποδόσεων σε βελτιώσεις στη συμβατική γεωργία.
Τυχόν οφέλη που παρέχονται από την τεχνολογία των ΓΤ έχουν επισκιαστεί από την αυξημένη χρήση των τοξικών φυτοφαρμάκων και τον πολλαπλασιασμό των ανθεκτικών σε ζιζάνια ζιζανιοκτόνα.
3 τρόποι για να αποφύγετε τα ΓΤΤ
Μέχρι οι κυβερνήσεις να θεσπίσουν την υποχρεωτική επισήμανση των γενετικά μεταλλαγμένων συστατικών στα τρόφιμα οι αγοραστές θα μένουν στο σκοτάδι. Έτσι, αν θέλουμε να αποφύγουμε τα τρόφιμα με μεταλλαγμένα συστατικά, τι πρέπει να κάνουμε;
- Αγοράστε οργανικά τρόφιμα. Οι κανόνες για τη βιολογική πιστοποίηση δεν επιτρέπουν την ύπαρξη γενετικά τροποποιημένων τροφίμων. Όταν αγοράζετε βιολογικά, αγοράζετε τρόφιμα απαλλαγμένα όχι μόνο από συνθετικά φυτοφάρμακα, αλλά και από γενετικά μεταλλαγμένα συστατικά.
- Έγκριση από το Non-GMO Project. Μπορείτε να αγοράσετε τρόφιμα που έχουν πιστοποιηθεί από την μη κερδοσκοπική οργάνωση «Non-GMO Project». Πρόκειται για μία λεπτομερή εθελοντική διαδικασία πιστοποίησης έτσι ώστε να ελέγχεται η χρήση ΓΤΟ στα προϊόντα.
- Χρησιμοποιήστε τον: Οδηγό Αγορών EWG για την Αποφυγή των ΓΤ Τροφίμων. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τα τρόφιμα που γίνονται χωρίς συστατικά που ενδέχεται να είναι γενετικά τροποποιημένα.
Οι τέσσερις πιο συνηθισμένες τροφές με ΓΤ συστατικά
Δεν είναι εύκολο να αποφύγεις τα ΓΤ. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις πιστεύεται ότι περισσότερο από το 75% των τροφίμων στα σούπερ μάρκετ είναι γενετικά τροποποιημένα ή περιέχουν γενετικά μεταλλαγμένα συστατικά. Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν τι να ψάξουν για να κάνουν συνειδητές αποφάσεις αγοράς.
- Καλαμπόκι και προϊόντα καλαμποκιού
Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός καλαμποκιού στον κόσμο. Σύμφωνα με το USDA, το περασμένο έτος, οι αμερικανοί αγρότες φύτεψαν 95 εκατ. στρέμματα καλαμπόκι. Περίπου το 90% του καλαμποκιού που καλλιεργείται στις ΗΠΑ είναι γενετικά τροποποιημένο. Το μεγαλύτερο μέρος της σοδειάς καλαμποκιού καλλιεργούνται για τη διατροφή των ζώων, αλλά περίπου 12% διοχετεύεται σε επεξεργασμένες τροφές και καταλήγουν σε τρόφιμα που καταναλώνονται από τους ανθρώπους.
2. Σόγια και προϊόντα σόγιας
Η σόγια είναι το δεύτερο σε συχνότητα καλλιέργειας στις ΗΠΑ και καλύπτει 76 εκατομμύρια στρέμματα γης. Περίπου το 93% της σόγιας που καλλιεργούνται σε αυτή τη χώρα έχει τροποποιηθεί γενετικά. Η σόγια αλλά και τα προϊόντα που περιέχουν σόγια είναι πολύ κοινά στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Οι καταναλωτές θα πρέπει να υποθέσουν ότι οι ετικέτες των προϊόντων που γράφουν πως περιέχουν πρωτεΐνες σόγιας, σογιέλαιο, γάλα σόγιας, αλεύρι σόγιας, σάλτσα σόγιας, τόφου ή λεκιθίνη σόγιας έχουν γίνει με γενετικά μεταλλαγμένα συστατικά, εκτός εάν είναι πιστοποιημένα βιολογικά ή απαλλαγμένα από μεταλλαγμένους οργανισμούς.
3. Ζάχαρη
Περίπου το 55% της ζάχαρης που παράγεται στις ΗΠΑ προέρχεται από ζαχαρότευτλα, 95% των οποίων έχουν τροποποιηθεί γενετικά. Στην Ελλάδα μετά τα χοντρά παιχνίδια και τα γεγονότα με τη Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης το τοπίο παραμένει θολό από πού προέρχεται η ζάχαρη που καταναλώνουμε. Η έκθεση του GMO compass αναφέρει ότι στην Ευρώπη, παρότι έχει γίνει αίτηση από πολλές χώρες –συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας για παραγωγή τροποποιημένου ζαχαροκάλαμου- δεν προβλέπεται η καλλιέργεια του μέχρι το 2015.
4. Φυτικά έλαια
Οι καταναλωτές πρέπει να υποθέσουν ότι το φυτικό έλαιο, το έλαιο canola, βαμβακέλαιο, το σογιέλαιο και το αραβοσιτέλαιο είναι γενετικά. Το μεγαλύτερο μέρος των ελαιούχων σπόρων είναι η σόγια η οποία είναι εξ ολοκλήρου γενετικά τροποποιημένη.