Site icon Επιστροφή στη φύση

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΑΦΝΗΣ


Η δάφνη είναι ένας πράσινος θάμνος, που ευδοκιμεί σε όλη την περιοχή της Μεσογείου και χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους για διάφορους σκοπούς εδώ και αιώνες.
Ιστορία
Ένας αρχαίος ελληνικός μύθος λέει ότι η Δάφνη ήταν μια όμορφη νύμφη, κόρη του ποταμού Πηνειού. Ζούσε στα δάση, ήταν κυνηγός και είχε αφιερωθεί στην θεά Άρτεμη. Ήταν πολύ όμορφη και είχε πολλούς θαυμαστές, αλλά τους απέρριπτε όλους. Ένας από αυτούς ήταν ο θεός Απόλλωνας, ο οποίος ερωτεύτηκε τη Δάφνη και την κυνήγησε. Αυτή τότε έτρεξε κοντά στον πατέρα της και του ζήτησε να την προστατέψει. Τότε ο Πηνειός την μεταμόρφωσε σε φυτό και ρίζωσε κοντά στις όχθες του. Όταν ο Απόλλωνας διαπίστωσε οτι η αγαπημένη του έγινε δέντρο, έκοψε μερικά κλαδιά και έπλεξε ένα στεφάνι στη μνήμη της. Έκανε τη δάφνη ιερό φυτό και την καθιέρωσε ως έπαθλο στους πρωταθλητές.

Καλλιέργεια

Αειθαλές μικρό δένδρο ή θάμνος (στενόφυλλη ή πλατύφυλλη). Τα φύλλα είναι εναλλασσόμενα, ακέραια, λογχοειδή, βαθυπράσινα με μικρό μίσχο και με ελαφρά κυματοειδή μορφή, ενώ ο καρπός είναι δρύπη με σαρκώδες περικάρπιο και μεγάλο σπέρμα.
Ως αυτοφυής απαντάται σε διάφορα μέρη της χώρας.
Προτιμά δροσερά παραθαλάσσια μέρη και νησιά και ευδοκιμεί σε ασβεστολιθικά και καλά αρδευόμενα εδάφη.

Το έδαφος μπορεί να είναι φτωχό-πλούσιο και όξινο-αλκαλικό (pH=4.5-8.2).
Τρόπος πολλαπλασιασμού :Με σπόρο και με μοσχεύματα
Είναι δύσκολο και θέλει πολύ υπομονή να φυτευτεί σαν σπόρος, οπότε είναι καλύτερα να πάρετε ένα μικρό φυτό από κάποιο φυτώριο. Μεταφυτέψτε το την άνοιξη σε μία μεγαλύτερη γλάστρα ή σε ένα ηλιόλουστο σημείο του κήπου. Η δάφνη αγαπά τον ήλιο και τη ζέστη αλλά όχι το κρύο και τον παγετό. Αν ζείτε σε περιοχή που έχει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, προτιμήστε να τη φυτέψετε σε γλάστρα για να μπορείτε να την μεταφέρετε σε εσωτερικό χώρο το χειμώνα. Αν την φροντίσετε από το κρύο, μπορεί να ζήσει πολλά χρόνια και να γίνει μέχρι και 3 μέτρα ύψος. 
Εποχή φύτευσης-σποράς : Τα προερχόμενα από το σπορείο μεταφυτεύονται στα 4 πρώτα φύλλα μέχρι να μεγαλώσουν αρκετά και να μεταφυτευθούν στο χωράφι.

Σε συστηματική καλλιέργεια οι αποστάσεις φύτευσης, σε ρόμβους, έχουν πλευρές 3-4μ.
Είναι αναγκαίες όλες οι καλλιεργητικές φροντίδες (καταπολέμηση ζιζανίων, λίπανση, άρδευση).

Συγκομιδή :Τα φύλλα συλλέγονται Αύγουστο-Σεπτέμβριο με κλάδεμα των κορυφών των βλαστών. Ακολουθεί αποφύλλωση και ξήρανση (φυσική ή τεχνητή).
Η επιτρεπόμενη υγρασία είναι ≤13%.
Αποδόσεις ;Η αναλογία ξηρών προς χλωρά δαφνόφυλλα είναι 40% περίπου.
Σε αιθέριο έλαιο: τα χλωρά 1%, τα ξηρά 2% και οι καρποί 3%.
Λόγω της έντονης μυρωδιάς των φύλλων της δάφνης, τα έντομα απωθούνται και είναι ένα ανθεκτικό φυτό στις ασθένειες. Η μόνη περιποίηση που ίσως να χρειαστεί είναι λίγο κλάδεμα, ανάλογα με τα γούστα σας, ή καθάρισμα των ξεραμένων φύλλων. Το συχνό πότισμα και το καλό χώμα θα της δώσουν ότι χρειάζεται για να μεγαλώσει και να γίνει ένα γερό φυτό.Το δεύτερο χρόνο της ζωής της θα έχετε την ευκαιρία να μαζέψετε τα ώριμα φύλλα και να τα αφήσετε να αποξηραθούν σε σκοτεινό και ξηρό μέρος για λίγες μέρες. Μόλις ξεραθούν θα ελευθερώσουν τα αρώματα τους και τότε είναι καλό να τα αποθηκεύσετε σε ένα βάζο για να τα χρησιμοποιείτε όταν θέλετε στη μαγειρική.
Χρήσεις
Χρησιμοποιείται στην μαγειρική ως άρτυμα και στην κονσερβοποιία ψαριών και κρεάτων. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, σαπωνοποιία και σε βιομηχανίες τροφίμων. Θεωρείται αντιρρευματικό και διευκολύνει την πέψη.
Αν και η δάφνη είναι τόσο όμορφο φυτό που μπορεί να φυτευτεί για να ομορφύνει τον κήπο μας, η κύρια χρήση της είναι σαν μπαχαρικό στη μαγειρική. Τα σκούρα πράσινα φύλλα της έχουν ένα εξαιρετικό άρωμα, ειδικά όταν αποξηραθούν. Τα προσθέτουμε στο φαγητό για να αφήσουν αυτή την υπέροχη γεύση κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και τα αφαιρούμε πριν ξεκινήσουμε το γεύμα.

Η δάφνη προσθέτει υπέροχη γεύση σε σούπες, σάλτσες και βραστά φαγητά. Επίσης χρησιμοποιείται φαρμακευτικά από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο από τα πολύ παλιά χρόνια. Το αιθέριο έλαιο της δάφνης χρησιμοποιείται για μασάζ σε πιασμένους μυς αλλά και σε ρευματοπάθειες. Λέγεται ότι το υπέροχο άρωμα της καθαρίζει το μυαλό και φέρνει διαύγεια. Ακόμη και ότι μπορεί να ηρεμήσει την υστερία. Ένα άλλο παραδοσιακό γιατροσόφι θέλει τη δάφνη να ανακουφίζει από τους πόνους στο στομάχι και να ρίχνει τον πυρετό.

 
 
Follow us
Exit mobile version