Site icon Επιστροφή στη φύση

4 Παραδοσιακές συνταγές με αλεύρι, λάδι και νερό…

Μπορεί οι παρακάτω συνταγές να αποτελούνται μόνο από αλεύρι, νερό και λάδι αλλά αν δοκιμάσετε να τα φτιάξετε σπίτι σας θα δείτε πόσο νόστιμες και χορταστικές μπορεί να γίνουν…Κάτι ήξεραν οι παλαιοί.. Εμένα προσωπικά μου θυμίζουν την γιαγιά μου, που μας τα φτιαχνε όταν είμασταν μικρά και τα ζητούσαμε καθημερινά.Όπως και τις φέτες με ζάχαρη που την προτιμούσαμε από κάθε άλλη μαρμελάδα ακόμα και τη μερέντα…Είναι πολύ εύκολα στην παρασκευή τους και μπορείται να τα φτιάξετε για πρωινό, μεσημεριανό ή και βραδυνό γεύμα…

ΤΡΙΦΤΑΔΙ

αλεύρι+νερό
 

Υλικά για τη ζύμη :

  • 1-2 ποτήρια αλεύρι
  • Νερό
  • Λάδι
  • Αλάτι

Εκτέλεση:

  • Βράζουμε σε κατσαρόλα πρώτα το νερό, το λάδι και το αλάτι.
  • Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα και το ραντίζουμε με βρεγμένα χέρια να γίνει σβόλος.
  • Πέρνουμε κομματάκια από το μείγμα που φτιάξαμε με αλεύρι και νερό με ένα κουτάλι και τα ρίχνουμε στο νερό που βράζει.
  • Τα βράζουμε για λίγα λεπτά όλα μαζί και το τριφτάδι μας είναι έτοιμο! 

Tip: Μπορούμε να προσθέσουμε τσιγαρισμένο κρεμμύδι για περισσότερη γεύση.

 

ΡΑΝΤΣΤΕΣ

Υλικά για τη ζύμη :

  • 1 ποτήρι αλεύρι
  • Νερό
  • Λάδι
  • Αλάτι

Εκτέλεση:

  • Βράζουμε σε κατσαρόλα το νερό, το λάδι και το αλάτι.
  • Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα και το ραντίζουμε με βρεγμένα χέρια να γίνει σβόλος.
  • Με ένα κόσκινο κοσκινίζουμε να μείνουν οι σβόλοι, τους ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το βραστό νερό και τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα.
  • Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει το αλεύρι και μετά τα ζεματάμε με βούτυρο.

*Τις ραντστές τις πηγαίνανε στις λεχώνες.

ΜΠΟΜΠΟΤΑ

Για να κάνουνε μπομπότα βάζανε στην κατσαρόλα νερό και ρίχνανε το ανάλογο αλεύρι καλαμποκιού (καλαμποκάλευρο), το βάζανε στην φωτιά να βράσει. Ανακατεύανε το χυλό συνεχώς με την βέργα (πλάστη), που ανοίγανε φύλλα για την πίτα, μέχρι να πήξει. Μετά ρίχνανε το μείγμα σε ταψί το ισιώνανε και το κόβανε κομματάκια, δίπλα βάζανε ένα βαθύ πιάτο με μέλι ή με ζαχαρόνερο. Παίρνανε με το πιρούνι ένα κομμάτι το βουτούσανε και το τρώγανε. 

Συνήθως τρωγότανε για πρωινό.

ΚΑΤΣΑΜΑΚΙ

Για το κατσαμάκι βάζανε στην κατσαρόλα νερό μέχρι την μέση. Παίρνανε αλεύρι καλαμποκιού και το ρίχνανε μέσα μέχρι να γεμίσει η κατσαρόλα και να μη φαίνετε το νερό. Το αλέυρι μάλιστα το κάνανε κουκούλα (κατσιούλα, το ψήνανε δηλαδή στο φούρνο), βάζανε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και με την βέργα (πλάστη) άνοιγαν πέντε-έξι τρύπες στο αλεύρι ούτως ώστε όταν έβραζε το νερό έβγαινε από τις τρύπες και σκέπαζε το αλεύρι. Το κατσαμάκι δεν το ανακάτευαν καθόλου. Όταν τελείωνε το νερό τότε ήταν έτοιμο, το έριχναν στο ταψί και το έτρωγαν όπως την μπομπότα (το βουτούσαν σε μέλι ή ζαχαρόνερο) ή με φέτα
Το κατσαμάκι είναι πιο σφιχτός χυλός από την μπομπότα.
 

 

Follow us
Exit mobile version