Site icon Επιστροφή στη φύση

Ο πρώτος βοτανόκηπος από γυναικεία κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση στην Ελλάδα

Ο πρώτος βοτανόκηπος στην Ελλάδα που θα λειτουργεί από γυναικεία κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, με αυτοφυή φυτά, τα οποία θα χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία παραδοσιακών σαπουνιών, κεραλοιφών και βοτανόλαδων, αναμένεται να λειτουργήσει σε έκταση 125 στρεμμάτων, στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της νεοσύστατης «ΜΥΓΔΟΝΙΑΣ», μίας γυναικείας κοινωνικής -μη κερδοσκοπικής- συνεταιριστικής επιχείρησης, με στόχο τη συμβολή στην τοπική οικονομική ανάπτυξη μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας, την αξιοποίηση ελληνικών αυτοφυών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και τοπικών παραδοσιακών ειδών καθώς και την ανάπτυξη σύνθετων δράσεων αγροτουρισμού. Με τον συνεταιρισμό συνεργάζονται επιστήμονες από τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό- Δήμητρα, η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) και ο δήμος Λαγκαδά
«Στόχος μας είναι, μέχρι το 2014 να δημιουργήσουμε 50 θέσεις εργασίας, με χρηματοδότηση από κοινοτικά προγράμματα αλλά και από ιδίους πόρους. Παράλληλα, έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με ομογενή επιχειρηματία στο Λονδίνο προκειμένου να δημιουργήσουμε δίκτυο πώλησης των προϊόντων μας» εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η Χρυσάνθη Αλεξάνδρου, ειδική σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης τμήματος πωλήσεων κι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του συνεταιρισμού.
Το μόνο που μένει για την επίτευξη του προγράμματος, είναι η επίσημη παραχώρηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του χώρου του πρώην Δενδροκομικού Σταθμού Λαγκαδά που καταλαμβάνει έκταση 125 στρεμμάτων, όπου θα αναπτυχθούν οι δραστηριότητες της «ΜΥΓΔΟΝΙΑΣ».
«Υπάρχει κατ” αρχήν θετική γνωμοδότηση από τον υπουργό Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο οποίος μας ζήτησε το επιχειρησιακό σχέδιο πενταετίας και τού το έχουμε ήδη στείλει» αναφέρει η Δρ. Ελένη Μαλούπα από το Εργαστήριο προστασίας και αξιοποίησης αυτοφυών και ανθοκομικών ειδών του Κέντρου Γεωργικής Έρευνας Βόρειας Ελλάδας (ΕΛΓΟ – Δήμητρα).
Ο χώρος, εάν τελικά παραχωρηθεί από το ΥΠΑΑΤ, θα διαμορφωθεί έτσι ώστε να είναι επισκέψιμος ενώ προτείνεται, εκτός από τη δημιουργία του βοτανόκηπου, η επαναλειτουργία του εργαστηρίου δενδροκομικού πολλαπλασιαστικού υλικού, η δημιουργία εκπαιδευτικού κέντρου στις πρακτικές της αγροδιατροφικής αλυσίδας για νέους αγρότες, η δημιουργία κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, επισκέψιμου για σχολεία όλων των βαθμίδων, όπως και η οικονομική στήριξη των αδυνάτων μέσω της δωρεάν χρήσης λαχανόκηπων και καλλιέργειας λαχανικών.  Τα βότανα που θα καλλιεργούνται θα χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία παραδοσιακών χειροποίητων σαπουνιών, αλατιών, προϊόντων κοσμετολογίας και βοτανόλαδων καθώς και για κεραλοιφές με γνήσιο μελισσοκέρι, μέλι και βότανα.
Σύμφωνα άλλωστε με την κ.Μαλούπα, στην Ελλάδα καλλιεργούνται περίπου 40.000 στρέμματα αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών. «Ενώ λοιπόν το 44% των καλλιεργούμενων εκτάσεων είναι ορεινές, μόνο στο 0,1% καλλιεργούνται αρωματικά φυτά» υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι η εξαιρετικά πλούσια βιοποικιλότητα της ελληνικής χλωρίδας- ιδιαίτερα σε αρωματικά φαρμακευτικά και ανθοκομικά είδη- θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε τοπικό επίπεδο για τη δημιουργία και ανάδειξη διαφόρων προϊόντων φυσικής προέλευσης.
Για την αξιοποίηση, μάλιστα, των ελληνικών αρωματικών ειδών απαιτείται πολλαπλασιαστικό υλικό αυτοφυών ειδών που διαθέτει ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός -ΔΗΜΗΤΡΑ (πρώην ΕΘΙΑΓΕ) στο Εργαστήριο προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών και Ανθοκομικών Ειδών στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.
«Ο δήμος Λαγκαδά πρέπει να εντάξει την επιχειρηματική πρόταση της ΜΥΓΔΟΝΙΑΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. στον σχεδιασμό του και να υπάρξει σύνδεση με τα Λουτρά Λαγκαδά καθώς και με άλλες καλές επιχειρηματικές πρακτικές. Ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός ΔΗΜΗΤΡΑ μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στο εγχείρημα προσφέροντας την απαραίτητη τεχνογνωσία, το πολλαπλασιαστικό υλικό, την εκπαίδευση και την πιστοποίηση» καταλήγει η κ. Μαλούπα.
 
 ygeiaonline.gr
Follow us
Exit mobile version