Σε μια μεγάλη μονάδα καλλιέργειας μανιταριών, υπολογίζεται ότι μπορούν να παραχθούν από τρεις έως τέσσερις τόνοι απορριμμάτων την εβδομάδα, κυρίως από τους στύπους που αποκόβονται. Καθώς, λοιπόν, σε ετήσια βάση μπορεί να παραχθούν από 150 μέχρι και 200 τόνοι τέτοιων οργανικών απορριμμάτων, τα οποία καλούνται οι παραγωγοί να διαχειριστούν, μία νέα έρευνα έρχεται να συμβάλει στην αξιοποίηση αυτών των υπολειμμάτων που πάνε χαμένα, προς όφελος τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών.


Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδα της Αυστραλίας σε συνεργασία με άλλα Πανεπιστημιακά ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα εργάζονται πάνω σε ένα πρόγραμμα κατά το οποίο τα οργανικά απορρίμματα των μανιταριών χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αντηλιακών, όπως και άλλων προϊόντων για την περιποίηση της επιδερμίδας. 


Γενικά, η ερευνητική ομάδα στοχεύει στη μετατροπή των μεγάλων ποσοτήτων αποβλήτων από την πρωτογενή παραγωγή της Νότιας Αυστραλίας σε προϊόντα υψηλής αξίας για νέες αγορές, όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα καλλυντικά ή ακόμη υλικά συσκευασίας.


Πηγή: adelaide.edu.au

Follow us