Θα έχετε ίσως παρατηρήσει πως στους οδηγούς αναγνώρισης άγριων μανιταριών αναφέρεται και η οσμή ως ένα από τα χαρακτηριστικά που μπορεί να βοηθήσει το συλλέκτη στην ταυτοποίηση του μανιταριού που βρίσκει στα δάση.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2014 (Bushdid et al.), ο άνθρωπος έχει την ικανότητα να ανιχνεύσει ένα τρισεκατομμύριο οσμές! Βέβαια, η αίσθηση της οσμής διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και ασφαλώς για να μπορέσει κάποιος να αναγνωρίσει την οσμή ενός μανιταριού θα πρέπει να είναι και εξοικειωμένος με την αντίστοιχη οσμή που φέρεται να αναδύει.

Πώς μυρίζουν τα μανιτάρια; 

Τα Αγαρικά μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες βάσει της οσμής τουςα) στην πρώτη κατηγορία ανήκουν εκείνα τα Αγαρικά που αναδύουν μια μυρωδιά αμυγδάλου ή γλυκάνισου, όπως τα Agaricus arvensis, Agaricus augustus και Agaricus silvicola και β) στη δεύτερη κατηγορία εκείνα που η μυρωδιά τους θυμίζει φαινόλη ή μελάνη ή απολυμαντικό, όπως δηλαδή το Agaricus xanthodermus. Υπάρχει ακόμη και η περίπτωση του Agaricus bernardii, που η οσμή του είναι έντονη και θυμίζει ούρα ζώων. 
Ενδιαφέρουσες πάλι είναι οι οσμές των Αμανιτών. Ο τοξικός Αμανίτης ο κίτρινος (Amanita citrina) αναγνωρίζεται εύκολα από τη μυρωδιά του που θυμίζει φρέσκη πατάτα, ενώ ο Αμανίτης φαλλοειδής (Amanita phalloides) και Amanita virosa, που είναι δηλητηριώδη, αναδύουν μια γλυκιά μυρωδιά μελιού.


Από την άλλη μεριά, oι εδώδιμοι αμανίτες, όπως ο Αμανίτης του Καίσαρα (Amanita caesarea), θα λέγαμε πως απλά αναδύουν μια ευχάριστη οσμή, καθώς και ο Αμανίτης ο κολεοφόρος (Amanita vaginata) θα μπορούσε να χαρακτηριστεί χωρίς ιδιαίτερη οσμή ή μάλλον με απροσδιόριστη οσμή.
Από τους Λακτάριους, λέγεται ότι ο Lactarius semisanguifluus θυμίζει μυρωδιά καρότουο Λακτάριος ο νόστιμος (Lactarius deliciosus) αναδύει μια ευχάριστη και δυνατή οσμή, ενώ υπάρχουν και άλλα μανιτάρια αυτού του γένους με πολύ διακριτή οσμή, όπως ο Lactarius glyciosmus που η μυρωδιά του θυμίζει ινδική καρύδα. 

Ανάμεσα στα άπειρα είδη μανιταριών υπάρχουν πολλά που αναδύουν πολύ άσχημη μυρωδιά. Για παράδειγμα, ο Marasmius alliaceus αναδύει μια έντονη μυρωδιά σκόρδου, όπως και η Hygrocybe helobia, ιδιαίτερα αν παραμείνει για λίγο καιρό σε κλειστό χώρο.
Ακόμη, υπάρχουν μανιτάρια που η οσμή τους θυμίζει σάπια λαχανικά, κοτέτσι, χοιροστάσιο ή ακόμη και κόπρανα ή ναφθαλίνη, όπως ο Coprinopsis picaceus.
Στον αντίποδα, μανιτάρια του γένους Russula αναδύουν μια ευχάριστη και φρουτώδη οσμή, όπως η Ρούσσουλα η μελανίζουσα (Russula nigricans) και η Russula atropurpurea που αναδύει ένα ευχάριστο άρωμα μήλου. 

ΠηγήThe use of odours in the identification of mushrooms and toadstools

Mushring Blog

Follow us