Γράφει η Δήμητρα Χαρού,

Πόσο ανάγκη έχει άραγε το μυαλό μας από ησυχία? Πόσο απαραίτητη είναι η απόλυτη σιωπή για τη σωματική και την πνευματική μας υγεία? Πως γίναμε έτσι βασικά…Γιατί μπουκώσαμε τόσο? Υπάρχουν μέρες που ξυπνάς και κουράζεσαι πριν καν ξεκινήσεις τη μέρα σου. Δεν αισθάνεσαι απλά κουρασμένος ,είσαι! Αλλά η κούραση δεν είναι πάντα σωματική , η κούραση είναι και πνευματική και ψυχολογική και είναι χειρότερη γιατί δεν βρίσκεις τρόπους να την αποφύγεις.

Αλλά παίζουν πολλοί παράγοντες το ρόλο τους σ’αυτό..!

Όλη μέρα, το σώμα μας και το μυαλό μας “βομβαρδίζεται” από ήχους. Ήχους του δρόμου, ήχους από τους συνανθρώπους μας , ήχους από τις ηλεκτρονικές & ηλεκτρικές μας συσκευές ,όλα παράγουν το δικό τους θόρυβο. Και ο τελικός αποδοχέας το μυαλό μας!
Εντάξει ,ας αφήσουμε στην απ’έξω τα κέντρα διασκέδασης γιατί στην τελική μας προσφέρουν την “καλοπέραση” , μια διέξοδο στην καθημερινότητα για πολλούς ανθρώπους ,οπότε ας πούμε ότι η όχληση που παράγουν ισοβαθμίζεται τρόπο τινά με την διασκέδαση.

Όμως πραγματικά αν αναρωτηθείς τι “ακούει” το μυαλό σου καθημερινά και αν μπορείς να το αφομοιώσεις όλο αυτό, θα σου γίνει κατανοητό ότι η ηχορύπανση τελικά είναι κατασταλτικός παράγοντας του βιοτικού επιπέδου και κατ’επέκταση και της ποιότητας του περιβάλλοντος που ζούμε, ας μην ξεχνάμε ότι όλα είναι κύκλος, αλυσίδα και εμείς παίζουμε το ρόλο μας.

Σύμφωνα με μελέτες η 1η αντίδραση του ατόμου που πλήττεται από τον θόρυβο είναι η φυγή, θέλει δηλαδή να ξεφύγει από αυτό που το ενοχλεί.

Πόσες φορές βρέθηκες σ΄ένα φυσικό τόπο που δεν άκουγες δευτερογενείς & τριτογενείς θορύβους μόνο τους ήχους της φύσης και “γέμιζες” μέσα σου από αισθήματα όπως αυτό της ισορροπίας και της ψυχικής ηρεμίας. Σιωπή, γαλήνη, ηρεμία.
Πόσες φορές νιώθεις εσωτερική σου ανάγκη να φύγεις μακρία απ’όλους και απ’όλα ? Όχι δεν είναι τόσο τα ‘ψυχολογικά’ που λέμε (αν και έχουν και αυτά καμιά φορά ‘υψηλα db’ ) όσο ο θορυβος! NOISE!! Ετυμολογικά η αγγλική λέξη noise (που στα ελλ. σημαίνει θόρυβος) προέρχεται από τη λατινική λέξη nausea που σημαίνει πόνος . ‘Πόνος’ στο μυαλό και κατ’ επέκταση στο σώμα.
Ερευνητές έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι που ζουν συνεχώς σε θορυβώδη περιβάλλοντα συχνά βιώνουν αυξημένα επίπεδα χρόνιου άγχους, μεταξύ άλλων εμφανίζουν υψηλή αρτηριακή πίεση, αϋπνία ,καρδιακές παθήσεις και αποσταθεροποίηση ισορροπίας ορμονών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ηχορύπανση έρχεται 2η ,μετά την ατμοσφαιρική, στην κατάταξη των περιβαλλοντικών κινδύνων για την υγεία.
Και τι κάνουμε?? Όταν τελειώνεις την κουραστική και θορυβώδη μέρα σου γυρνάς στο σπίτι σου να βρεις την ησυχία σου, μια ησυχία που διαβάλλεται από το ψυγείο, από την TV ,από το cd player, από τον γείτονα που κάνει ανακαίνιση, από περαστικά θορυβώδη αμάξια, φορτηγά, μία συνεχής αστική κίνηση που σε περιβάλλει σαν κλοιός όλο το 24ωρο. Άρα όσο μένεις ξύπνιος, ‘πονάς’…

TAKE CARE!!! Φρόντισε τον εαυτό σου, χάρισε του ηρεμία! Όχι δεν χρειάζεται να ‘κατεβάζουμε’ τον γενικό κάθε φορά που θα γυρνάμε σπίτι, όμως καλό θα ήταν να αφιερώναμε 20-30 λεπτά καθημερινά (όσο πολυάσχολοι και αν είμαστε) και να βυθιζόμαστε στην ησυχία . Κλείνοντας όλες τις συσκευές που θα μπορούσαν να διαταράξουν τη σιωπή. Ωφέλιμο θα ήταν να ακούμε ήχους της φύσης, αποτελούν πρωτογενείς ήχους οι οποίοι αμέσως ‘δένουν’ με την ψυχοσύνθεσή μας, μας γυρνάνε σε κάτι πρωτόγονο το οποίο δεν περιέχει καθόλου άγχος, καθόλου αρνητικές σκέψεις, σε ένα κενό όπου έρχεσαι σε συνάρτηση με τον φυσικό σου εαυτό, χωρίς πολιτισμό και κοινωνικά πρότυπα, υπάρχουν πολλά video που αναπαράγουν τέτοιους ήχους τα οποία λειτουργούν αποτοξινωτικά για την όχληση που δέχεται το μυαλό μας από την όποιου τύπου ηχορύπανση.

Δεν φαντάζεστε πόσο απαραίτητη και αναζωογονητική μπορεί να είναι η σιωπή. Πόσο απλό και πόσο πολύτιμο συγχρόνως. Σύμφωνα με έρευνα της Ιmme Κirste (αναγγενητική βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Duke ) σε έμβιους οργανισμούς , η σιωπή βοήθησε στο σχηματισμό νέων κυττάρων στην περιοχή του ιππόκαμπου στον εγκέφαλο, μια περιοχή που συνδέεται άμεσα με τη μνήμη και το συναίσθημα. Ανάπλαση κυττάρων με την μέθοδο της σιωπής, φοβερή προσέγγιση και φοβερή ανακάλυψη!
Ο άνθρωπος σαν ον έχει τόσους τρόπους αυτοθεραπείας που όμως επειδή δεν ‘συμφέρουν’ κανέναν(όσοι παράγουν κέρδος βασισμένοι στις αγχωδεις διαταραχές του σημερινού ανθρώπου) δεν προάγονται στο κοινωνικό σύνολο. Μας θέλουν να είμαστε συνέχεια σ’ένα μόνιμο άγχος, σ’ένα μόνιμο τρέξιμο να παλεύουμε για κάτι, να μην ησυχάζει το μυαλό ποτέ. Δεν γίνεται όμως αυτό , το μυαλό μας χρειάζεται τη σιωπή σε καθημερινή βάση.
Αν το σώμα είναι ικανό μέσα στην ησυχία του να αναπλάθει και να καλύπτει τις ‘πληγές του ,φανταστείτε τι φοβερά αποτελέσματα θα έχει μετά από καθημερινή άσκηση στη μέθοδο της σιωπής.

Η σιωπή είναι χρυσός εξάλλου..

Δήμητρα Χαρού,
Τεχνολόγος Περιβάλλοντος

Follow us