esoterika_fyta_590_bΤα καλλωπιστικά είναι τα φυτά, τα οποία συνήθως χρησιμοποιούνται ως διακοσμητικά σε διάφορους χώρους του σπιτιού ή της εργασίας. Κατά κύριο λόγο τοποθετούνται στο εσωτερικό του σπιτιού, διότι παρουσιάζουν αρκετές ευαισθησίες στο κρύο του χειμώνα και στην υπερβολική ζέστη του καλοκαιριού αντίστοιχα ή καταστρέφονται εξαιτίας της δράσης ορισμένων εντόμων, όπως οι ακρίδες, τα οποία μπορούν να καταστρέφουν είτε το φύλλωμα, είτε τις ρίζες των φυτών.

86B2A11D539FF8627BA94442AB00C255

Ορισμένα καλλωπιστικά φυτά εσωτερικών χώρων είναι τα αλεξανδρινά, ο πόθος, το ανθούριο, το γιούκα, η δράκαινα μαρτζινάτα, η δράκαινα λέμον, η ορχιδέα, το σπαθίφυλλο, ο φίκος, η κέντια, η σεφλέρα, το φυλλόδεντρο, η αζαλέα, η γαρδένια, ο κισσός και το κυκλάμινο. Όλο αυτό το πλήθος καλλωπιστικών φυτών, πέρα από τη συμβολή του στη δημιουργία μιας καλαίσθητης διακόσμησης του σπιτιού ή του γραφείου έχει και άλλα επιπλέον οφέλη.

e2183

Τα καλλωπιστικά φυτά λειτουργούν ως «συστήματα» ανανέωσης του αέρα, αφού χάρις τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης δεσμεύουν το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο απελευθερώνεται από την ανθρώπινη εκπνοή και απελευθερώνουν οξυγόνο. Το οξυγόνο πέρα από το νερό αποτελεί ένα αναπόσπαστο στοιχείο ζωής, διότι χωρίς αυτό κανένας ζωντανός οργανισμός δεν μπορεί να επιζήσει. Εν γένει, μ’ αυτόν τον τρόπο εξυπηρετείται η καλύτερη αναπνευστική λειτουργία. Επιπλέον, τα καλλωπιστικά φυτά αποτελούν ρυθμιστικό παράγοντα της υγρασίας του σπιτιού και σε περιόδους ζέστης δροσίζουν την ατμόσφαιρα. Ακόμα, απορροφούν τους θορύβους και φιλτράρουν τη σκόνη και άλλα βλαβερά αιωρούμενα σωματίδια. Τέλος, η αγορά καλλωπιστικών φυτών ή η καλλιέργεια τους και η τοποθέτηση τους σ’ ένα χώρο του σπιτιού μπορεί να αποτελέσει ένα εξαίσιο μάθημα για τα νεαρά άτομα του σπιτιού, αφού θα μάθουν να αγαπούν τη φύση και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να μεγαλώσουν ένα φυτό. Έτσι το παιδί θα γίνει ταυτόχρονα και πιο υπεύθυνο, αφού θα έχει υπό την επίβλεψη του έναν ζωντανό οργανισμό.

Ωστόσο, όπως κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση τα καλλωπιστικά φυτά δεν πρέπει να τοποθετούνται στην κρεβατοκάμαρα του σπιτιού. Τις βραδινές ώρες, όπου τα φυτά δεν έχουν τη δυνατότητα να φωτοσυνθέσουν απορροφούν το οξυγόνο και απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα, έτσι μπορούν να προκληθούν πολλά αναπνευστικά προβλήματα για τα άτομα που κοιμούνται σε εκείνο το χώρο. Γι’ αυτό το λόγο συνίσταται η τοποθέτηση τους στο καθιστικό ή στην κουζίνα.

Eπιμέλεια Πολύδωρα Άννα-Ελένη

Follow us