Ένα από τα αγαπημένα στοιχεία στη διακόσμηση του σπιτιού είναι τα κεριά. Ειδικά τώρα στις γιορτές έχουν την τιμητική τους. Και για το σπίτι αλλά και για δώρα. Μπορούμε να βρούμε στο εμπόριο πολλά και διαφόρων ειδών, μπορούμε όμως να τα φτιάξουμε και μόνοι μας με λίγη φαντασία, εξοπλισμό και σωστή προετοιμασία.

Η κατασκευή χειροποίητων κεριών μπορεί να είναι ένας φθηνός και ευχάριστος τρόπος για να περάσουμε τα απογεύματα στο σπίτι και, σίγουρα γι’ αυτούς που έχουν κάποιες καλλιτεχνικές ανησυχίες, είναι μια πολύ ευχάριστη και δημιουργική ασχολία. Η τέχνη της κηροπλαστικής προσφέρει πολλές επιλογές και περιορίζεται μόνο από την φαντασία σας.
 
Τα υλικά που απαιτούνται για να φτιαχτεί ένα κερί, μπορούν πολύ εύκολα να βρεθούν σε ειδικευμένα μαγαζιά με κεριά, μαγαζιά με είδη χειροτεχνίας, και όσοι θελήσουν να δημιουργήσουν αρωματικά κεριά, μπορούν να προμηθευτούν τα απαραίτητα βότανα και αιθέρια έλαια από μαγαζιά με είδη υγιεινής διατροφής, ακόμα και καταστήματα με φυτικά καλλυντικά. Βέβαια, πολύ απλά, μπορούμε να συγκεντρώσουμε τα βότανα με μια βόλτα στο δάσος. 
 


Υλικά που θα χρειαστούμε :

1. Ρευστό κερί: Ένας καλός τύπος κεριού γενικής χρήσης είναι το κοινό κερί παραφίνης, που πολλές φορές μπορoύμε να βρούμε συσκευασμένο σε τενεκεδένια δοχεία η σε πλάκες, σε παντοπωλεία, σε κηροπλαστεία και χρωματοπωλεία. Εκτός από Παραφίνη ή Μελισσοκέρι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κερί σε σκόνη που βρίσκεται εύκολα σε σακουλάκια, ακόμα και στα σούπερ-μάρκετ.
 
2. Άρωμα: Βότανα και μπαχαρικά όπως η μέντα και η βανίλια μπορούν να μας δώσουν καλό άρωμα. Πάρε ότι μπαχαρικό κανέλα ή βότανο έχεις στο σπίτι και δώσε του το άρωμα που σου αρέσει! 
 
3. Χρώμα: Οι ειδικές βαφές-χρωστικές για κεριά είναι ιδιαίτερα ακριβές και δεν τις συνιστώ. Αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βαφές ζαχαροπλαστικής ή ρούχων, μελάνια, ή ακόμη και τις κηρομπογιές που χρησιμοποιούσαμε όταν είμασταν παιδιά!
 
4. Φυτίλι: Θα χρειαστούμε κάτι για να τοποθετήσουμε μέσα στο κερί για να βοηθήσει να το ανάψουμε. Μπορούμε να αγοράσουμε φυτίλια από ειδικά μαγαζιά ή να φτιάξουμε τα δικά μας μόνοι μας βουτώντας κομμάτια από γερό σπάγκο σε ζεστή λειωμένη παραφίνη και αφήνοντάς τα να στεγνώσουν πάνω σε λαδόχαρτο.
 
5. Καλούπι: Είναι το μέρος που μέσα σ’ αυτό θα χύσουμε τη ζεστή παραφίνη. Θέλουμε το κερί να στέκεται μόνο του ή να στέκεται μέσα σε ένα διακοσμητικό δοχείο; Τενεκεδόκουτα, γυάλινα σκεύη, και σκεύη από σκληρό πλαστικό μπορούν να γίνουν θαυμάσια απλά καλούπια. Το καλούπι μας δίνει το σχήμα που θέλουμε να έχει το κερί μας! Tip: Αν αποφασίσουμε ότι το κερί θα το βγάλουμε από το καλούπι, θα πρέπει να αλλείψουμε το εσωτερικό του με σπορέλαιο!!
 
6. Δοχείο μεταφοράς: Είναι αυτό πού θα χρειαστούμε για να ζεστάνουμε την παραφίνη καθώς λειώνει. Ένας διπλός βραστήρας (μπεν μαρί) είναι η τέλεια λύση. Μπορούμε ωστόσο να χρησιμοποιήσουμε εναλλακτικά μια κατσαρόλα γεμάτη με νερό. Τοποθετούμε το ρευστό κερί σε ένα παλιό μπρίκι και μετά βάζουμε το μπρίκι μέσα στην κατσαρόλα με το νερό για να ζεσταθεί.
 
7. Πρόσθετα: Αν και δεν είναι απαραίτητο μπορούμε να προσθέσουμε διάφορα πράγματα στο κερί μας για διακοσμητικούς σκοπούς. Φύλλα βότανα, πλαστικά στολίδια ακόμα και κοσμήματα μπορούν να προσθέσουν χαρακτήρα στο δημιούργημά μας.
 
8. Θερμόμετρο: Ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής είναι κατάλληλο.
 
9. Αποδεσμευτικό του καλουπιού: Θα το χρειαστούμε για να εξασφαλίσουμε ότι θα απομακρύνουμε την σκληρή παραφίνη από το καλούπι χωρίς να κάνουμε ζημιά στο κερί μας. Σπρέι σιλικόνης ή σπορέλαιο είναι κατάλληλα.
 
10. Μολύβια/πείρους: Θα χρειαστούμε ένα από αυτά για κάθε κερί που κατασκευάζουμε για να κρατάει το φυτίλι του.
 
11. Ξύλινο κουτάλι: Για να ανακατεύουμε την παραφίνη
 
12. Κόφτης φυτιλιού: Αρκεί ένα ψαλίδι.
 

Από τη στιγμή που έχετε βάλει σε μια τάξη τα υλικά σας, δημιουργήστε ένα χώρο εργασίας που θα σας επιτρέπει να ζεσταίνετε και να μεταφέρετε ζεστή ή καυτή παραφίνη χωρίς μεγάλη δυσκολία. Καλό είναι να καθαρίσετε εντελώς την επιφάνεια ενός πάγκου ή τραπεζιού ώστε τα δοχεία σας και τα κεριά σας να χωράνε ελεύθερα χωρίς φόβο να χτυπηθούν ή να ανατραπούν. Μια καλή ιδέα είναι να καλύψετε την επιφάνεια εργασίας σας με εφημερίδες ή λαδόχαρτα. Τα ξεραμένα υπολείμματα παραφίνης είναι δύσκολο να αφαιρεθούν από ορισμένες επιφάνειες. Και μη σχεδιάζετε να γεμίσετε καλούπια με παραφίνη πάνω στον νεροχύτη σας. Αν σας χυθεί η παραφίνη θα βουλώσει ο νεροχύτης σας.

Ας τα έχουμε και συγκεντρωμένα, όπως στις συνταγές μην ξεχάσουμε και τίποτα! 

1. Παραφίνη
2. Φιτίλι
3. Καλούπια
4. Χρώματα
5. Άρωμα

Η κατασκευή ενός κεριού:
 
1. Ζεστάνετε τον διπλό βραστήρα ή το δοχείο μεταφοράς αργά στην κατάλληλη θερμοκρασία, τοποθετήστε την σκληρή παραφίνη στο δοχείο μεταφοράς. Ζεστάνετε την παραφίνη σε μια θερμοκρασία γύρω στους 140 βαθμούς °C. που είναι συνήθως επαρκής για όλες τις μορφές παραφίνης. Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και παλιά κεριά, ανακατεύοντάς τα με την παραφίνη.
 
2. Καθώς η παραφίνη θα βρίσκεται στο αρχικό στάδιο λιωσίματος, ψεκάστε το εσωτερικό των καλουπιών με σπρέι σιλικόνης ή αλείψτε τα με σπορέλαιο και τοποθετήστε τα στην άκρη σε μια περιοχή που θα είναι ασφαλής για να χύσετε την παραφίνη.

3. Ανακατώστε απαλά την λιωμένη παραφίνη με ένα ξύλινο κουτάλι.
 
4. Όταν η παραφίνη έχει λιώσει τελείως μπορείτε να προσθέσετε μέσα της ότι σας αρέσει. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να προσθέσετε άρωμα (συνήθως μια κουταλιά του τσαγιού από κάποιο βότανο ή μυρωδικό είναι αρκετή), και χρώμα. Απαλά ανακατώστε την παραφίνη για λίγα λεπτά, ώστε το χρώμα και το άρωμα να απλωθούν και να γίνει ένα μείγμα.
 

5. Χρησιμοποιώντας ένα γάντι κουζίνας, ανασηκώστε το δοχείο μεταφοράς μακριά από το νερό και χύστε σιγά σιγά το μείγμα στα καλούπια σας. Μη γεμίζετε μέχρι επάνω. Αφήστε τουλάχιστο 2-3 εκατοστά περιθώριο από την κορυφή κάθε καλουπιού.

 
6. Καθώς η παραφίνη αρχίζει να σκληραίνει, πάρτε τα φιτίλια σας, δέστε τη μία άκρη στη μέση ενός μολυβιού. Προσεκτικά και σιγά ρίξτε την άλλη άκρη του φυτιλιού στην παραφίνη και στηρίξτε το μολύβι στην κορυφή του καλουπιού. Έτσι θα προφυλάξετε το φυτίλι σας από πέσιμο στην παραφίνη καθώς αυτή σκληραίνει.
 
Θα πάρει μερικές ώρες μέχρι η παραφίνη σας να σκληρύνει και αποκτήσει την κατάλληλη πυκνότητα και συνεκτικότητα. Πολλοί ειδικοί συνιστούν να αφήσετε την παραφίνη όλη τη νύχτα, πριν προσπαθήσετε να βγάλετε τα κεριά σας από τα καλούπια τους, αλλά αυτό δεν είναι πάντα απαραίτητο και εξαρτάται από το μέγεθος των κεριών σας. Από την στιγμή που η παραφίνη έχει σκληρύνει θα είναι εύκολο να αναποδογυρίσετε το καλούπι, αφήνοντας έτσι το νέο σας κερί να γλιστρήσει και να απελευθερωθεί.
 
Μπορείτε να προσθέσετε διακοσμητικά όπως, κορδέλες ή λουλούδια εξωτερικά από το κερί σας για να το προσφέρετε σαν δώρο. Μπορείτε επίσης να το τοποθετήσετε σε ένα διακοσμητικό δίσκο ή κουτί. Θυμηθείτε, η τέχνη της κηροπλαστικής περιορίζεται μόνο από την φαντασία σας!
Πριν ξεκινήσετε δείτε κι αυτο το βιντεάκι..θα βοηθήσει πολύ..!!

 
 
Προσοχή !!
  • Να θυμάσαι ότι η παραφίνη είναι ιδιαίτερα εύφλεκτη και άρα επικίνδυνη στη φωτιά. Μην ξεχνιέσαι λοιπόν και μην την αφήνεις να λειώνει μόνη της χωρίς να παρακολουθείς την διαδικασία.. ποτέ.
  • Χρησιμοποιείτε πάντα διπλό βραστήρα ή μπρίκι σε κατσαρόλα με νερό για να ζεστάνετε την παραφίνη. Ποτέ μην τοποθετείτε την παραφίνη κατευθείαν στην κατσαρόλα ή μόνη της σε θερμαντικές συσκευές.
  • Μην ρίξεις παραφίνη στον νεροχύτη. Θα βουλώσει.
  • Μην ρίξεις ποτέ νερό σε φωτιά από παραφίνη.
  • Αν η παραφίνη υπερθερμανθεί, οι αναθυμιάσεις της μπορεί να προκαλέσουν διάφορα αναπνευστικά προβλήματα, οπότε έχε το νου σου και μην το παρακάνεις.
Το σημείο ανάφλεξης. Σαν ένα πρόσθετο κανόνα ασφάλειας, θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε θερμόμετρο, όταν δουλεύετε με παραφίνη και να εξοικειωθείτε με τον όρο “σημείο ανάφλεξης”. Το σημείο ανάφλεξης είναι η μέγιστη θερμοκρασία μετά την οποία η παραφίνη αναφλέγεται. Το σημείο ανάφλεξης είναι η απόλυτη μέγιστη θερμοκρασία μέχρι την οποία μπορούμε να ζεστάνουμε την παραφίνη. Η θερμοκρασία αυτή είναι οι 190 βαθμοί °C. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κρατήσετε την θερμοκρασία σταθερά κάτω από τους 190 βαθμούς °C για λόγους ασφάλειας.
Καλή επιτυχία και υπέροχες δημιουργίες.!!
Follow us