Από καταπραϋντικό για το κρύωμα, από θεραπευτικό ..για κάθε γνωστή και άγνωστη πάθηση μέχρι και θερμαντικό μέσο για τα κρύα του χειμώνα, το ρακόμελο έχει υμνηθεί όσο λίγα ελληνικά ποτά. Και δικαίως .!Στον πονόλ αιμο και στον βήχα λειτουργεί σαν σιροπάκι, στο κρυολόγημα και στο μπούκωμα σαν αποχρεμπτικό αφού ανοίγει τις αεροφόρους οδούς, στο κρύωμα σαν θερμαντικό. Ένα σφηνάκι σε χειμωνιάτικα ροφήματα τα κάνει πιο νόστιμα και πιο αποτελεσματικά.

Πιες το ζεστό για να φτιάξεις κεφάλι ή απόλαυσέ το κρύο ως απεριτίφ πριν το φαγητό, το ρακόμελο πάει με όλα. Μόνο προσοχή, γιατί το μέλι και το άρωμά του συνήθως ξεγελάνε τους αμύητους και καταλήγουν να μην μπορούν να πάρουν τα πόδια τους. Στο φαινομενικά αθώο ποτό με τη γλυκιά γεύση κυριαρχεί σε ποσότητα και δύναμη η ρακή!

Υλικά (για 1/2 λίτρο) :

  • 1/2 λίτρο ρακή ( όχι τσίπουρο με γλυκάνισο)
  • 4 κουταλιές μέλι
  • 3 ξυλάκια κανέλα 5 cm
  • 5-6 γαρύφαλα (μοσχοκάρφια-προαιρετικά)

Εκτέλεση :

Τοποθετείς σε μια μικρή κατσαρόλα όλα τα υλικά. Μέχρι να ζεσταθεί αν θες εισπνέεις τους θεραπευτικούς ατμούς της ρακής που κατευθείαν θα αποκτήσουν, μυρωδιά μελιού και κανελογαρύφαλου. Τα βράζεις σε χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας συνεχώς, και μόλις πάρει βράση κλείσε το μάτι και απέσυρε την κατσαρόλα απ’την φωτιά.
 

Παρατηρήσεις:

    1. Προσοχή είναι πολύ εύφλεκτο γιαυτό καλύτερα να χρησιμοποιήσετε μεγάλη κατσαρόλα γιατί ακόμα και οι αναθυμιάσεις ,οι ατμοί απ’το βράσιμο μπορούν ν’ανάψουν φωτιά. Και προτιμήστε την κουζίνα απ’το γκαζάκι που έχει φλόγα (την έχω πατήσει και γω), αν το αφήσετε πολύ ώρα φουσκώνει και χύνεται έξω από το σκεύος.
    2. Μπορούμε να βάλουμε κι άλλα μυρωδικά όπως πορτοκαλόφλουδα, ή μοσκοκάρυδο .Ακόμη μπορούμε να αλλάξουμε τις αναλογίες μελιού-ρακής, αναλόγως πόσο γλυκό το θέλει ο καθένας.
    3. Αν αποθηκεύσετε το ρακόμελο σε μπουκαλάκια και δεν το πίειτε κατευθείαν αφήστε τα ξυλάκια κανέλας μέσα στα μπουκαλάκια για να αφήνει την μυρωδιά της. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε ροφήματα, τσάι κ.α.
  • Είναι πιο μεθυστικό από τη σκέτη ρακή γιατί απορροφάται γρηγορότερα από τον οργανισμό γι’αυτό με ρέγουλα..

 

Ένα τραγουδάκι απ’τα αγαπημένα του Ξυλούρη..

Follow us