Γράφει η Πολύδωρα Άννα-Ελένη

Στη σύγχρονη μεταβιομηχανική κοινωνία που ζούμε, είμαστε εκ των πραγμάτων αναγκασμένοι να μάθουμε να τρεφόμαστε υγιεινά και να αθλούμαστε. Αυτό όλο το ταξίδι της μάθησης ξεκινάει μέσα από μια διαδικασία πάλης με τον εαυτό μας, αλλά εκκίνησης της αγάπης μας γι’ αυτόν. Συχνά παρατηρείται το φαινόμενο, διάφορα άτομα προκειμένου να κεντρίσουν τα βλέμματα, να κερδίσουν εντυπώσεις μέσα από τη θέαση της ποσότητας φαγητού που καταναλώνουν ή για να αποδείξουν ότι δεν ακολουθούν το σωστό τρόπο διατροφής, λόγω της επιθυμίας τους για επίδειξη δύναμης ή διότι αισθάνονται ότι τίποτα δεν μπορεί να τους επηρεάσει, να καταλήγουν να βλάπτουν ανεπαίσθητα τον εαυτό τους.

Οι επιπτώσεις μιας κακής διατροφής είναι μακροπρόθεσμες, γι’ αυτό πολλά άτομα τις παραγκωνίζουν και συνεχίζουν να τρώνε αλόγιστα κακής ποιότητας φαγητό. Οι επιπτώσεις αυτές, χώρια από τα περιττά κιλά, μπορούν συνακόλουθα να οδηγήσουν στην απόκτηση χαμηλής αυτοπεποίθησης. Άλλες επιπτώσεις είναι οι χαμηλές επιδόσεις, διότι ο οργανισμός συνεχώς καταπονείται και μη έχοντας τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία να κάψει, αρχίζει σταδιακά να εξαντλείται. Ακόμα, υπάρχει η περίπτωση εμφάνισης αδυναμίας απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος σε πιθανούς ιούς, η έλλειψη αντοχής σε χαμηλές θερμοκρασίες, η αδυναμία συγκέντρωσης και η εμφάνιση πιθανών προβλημάτων σε διάφορα όργανα του σώματος ή ακόμα και ψυχοσυναισθηματικών.

Σαφώς δε νοείται το άτομο που δε τρέφεται σωστά να καταφύγει σε εξαντλητικές δίαιτες, στη πολύωρη και επίπονη άσκηση ή στην υιοθέτηση μιας αποστειρωμένης ζωής, αλλά να του εμφυσηθεί η ιδέα του μέτρου και του ότι μπορεί να καταφέρει πολλούς στόχους του μέσα από τη σωστή διατροφή και άσκηση, όντας εν ολίγοις υγιές. Η σωστή διατροφή και άσκηση βέβαια ορίζεται ποικιλοτρόπως από το κάθε άτομο. Προσωπικά, η σωστή διατροφή πρέπει ρητώς να περιλαμβάνει προϊόντα που παράγονται από τη φύση, όπως λαχανικά, όσπρια, φρούτα και δημητριακά. Η σωστή άσκηση πρέπει να προσιδιάζει ευεξία και δυναμικό τρέξιμο στο καθαρό οξυγόνο της φύσης. Οι σύγχρονοι άνθρωποι ενδόμυχα που είμαστε «εθισμένοι» στα ψηφιακά μέσα, έχουμε ανάγκη κάτι strong (σωστή διατροφή +άσκηση) για να έχουμε lifelong. Όπως έλεγαν και οι αρχαίοι Έλληνες «νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ», αυτή η φράση προσαρμοσμένη στα τωρινά δεδομένα, θα μπορούσε να εννοηθεί πως είναι εξαιρετικά λειτουργική η τεχνολογική και πνευματική εξέλιξη, αλλά δεν πρέπει να λησμονούμε το σώμα μας, το οποίο λόγω των γρήγορων ρυθμών ζωής και του έντονου άγχους παραλείπουμε να το προσέχουμε.

Τέλος, το αισιόδοξο και αρκετά ελπιδοφόρο μέρος αυτής της σύγχρονης κοινωνίας είναι η εμφάνιση μιας νέας στάσης ζωής, του βιγκανισμού, πρόκειται για έναν αρκετά δύσκολο τρόπο ζωής για να τον ασπαστεί κανείς, ιδίως αν έχει γνωρίσει όλες τις απολαύσεις που προσφέρει το κρέας στον ουρανίσκο. Ο βιγκανισμός θεωρείται η εκούσια και συνειδητή απομάκρυνση από τη διατροφή ενός ατόμου του κρέατος και όλων των υπόλοιπων ζωικών παραγώγων. Είναι μια νέα στάση ζωής που εφιστά την προσοχή και απαιτεί μεγάλη εγκράτεια και ευσυνειδησία, πρέπει να υιοθετεί όχι επειδή είναι της μοδός, επειδή το συνιστά ο γιατρός, αλλά γιατί ήρθε ο καιρός.

Eπιμέλεια Πολύδωρα Άννα-Ελένη

Follow us