Σε ελάχιστα λεπτά, με λίγα υλικά, φτιάξτε μόνοι σας τη σκόνη πλυσίματος για τα ρούχα σας

Γράφει η Θένια Μυλωθρίδου

Εχετε ίσως ακούσει πως είναι πολύ απλό να φτιάξετε μόνοι σας το απορρυπαντικό πλυντηρίου για τα ρούχα σας, δεν το έχετε ψάξει όμως, μπορεί να μην το πιστεύετε, ίσως διστάζετε να το δοκιμάσετε, ακόμη ακόμη, βαριέστε να το κάνετε. Αυτό που έχω προσωπικά να σας συστήσω, είναι τουλάχιστον μία φορά να το τολμήσετε, διότι έχετε να κερδίσετε τόσα πολλά, σε σχέση με τα 10 λεπτά που θα χάσετε από το χρόνο σας.

Ποια είναι τα οφέλη ενός χειροποίητου απορρυπαντικού; Ξέρετε ακριβώς τι υλικά χρησιμοποιείτε, φυσικά, και χωρίς χημικά και τοξικά κατάλοιπα, για καθαρά και υγιεινά ρούχα καθώς και την καλύτερη λειτουργία του πλυντηρίου σας και πάνω απ’ όλα, χωρίς να επιβαρύνεται τον οικογενειακό προϋπολογισμό σας.
Δείτε παρακάτω πώς να κάνετε σκόνη πλυσίματος πλυντηρίου, τόσο για σκούρα όσο και λευκά ρούχα.

Για σκούρα ρούχα
Υλικά
260 γρ. αγνό πράσινο σαπούνι
260 γρ. Σόδα Μαγειρική
260 γρ. Βόρακα
60 γρ. Ζεόλιθο

Για λευκά ρούχα
Υλικά
260 γρ. λευκό σαπούνι
260 γρ. Σόδα Πλύσεως
260 γρ. Βόρακα
60 γρ. Ζεόλιθο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τρίβετε τη μπάρα σαπουνιού, στη συνέχεια προσθέτετε τις σκόνες και ανακατεύετε καλά. Αν θέλετε, χτυπάτε το μείγμα και στο μπλέντερ για να ομογενοποιηθεί καλύτερα.
Αποθηκεύετε σε αεροστεγές βάζο, για να αποφύγετε την υγρασία. Χρησιμοποιείτε δύο μεγάλες κουταλιές της σούπας για 5κιλο πλυντήριο. Για πολύ βρώμικα ρούχα, αυξήστε τη δόση.
EXTRA INFO: Προσωπικά χρησιμοποιώ χειροποίητο σαπούνι ελαιόλαδου. Παράλληλα, προσθέτω και κάποιες σταγόνες αιθέριου ελαίου teetree και λεβάντας για απολύμανση αλλά και για να δώσει άρωμα φρεσκάδας στα ρούχα μου.

Ας δούμε όμως τι κάνουν ένα ένα τα υλικά μας
1. Το πράσινο ή λευκό σαπούνι που παράγεται από σαπουνοποιημένα λιπαρά ελαιολάδου (πυρηνέλαιο), είναι ένα φυσικό προϊον, το οποίο δεν περιέχει χημικά ή ζωϊκά πρόσθετα, καθαρίζει σε βάθος και δεν βλάπτει το περιβάλλον.
2. Η μαγειρική σόδα μας προσφέρει πιο καθαρά και λαμπερά ρούχα, απολυμαίνει και απομακρύνει της οσμές. Δίνει την καλύτερη ισορροπία του pH στο πλύσιμο και βοηθάει παράλληλα το πλυντήριό μας να είναι σαν καινούργιο.
3. Οσον αφορά τη σόδα πλύσεως, την έχουμε προσθέσει στα λευκά ρούχα, που συνήθως είναι πιο βρώμικα. Ο λόγος; Είναι πιο ισχυρή από τη μαγειρική, παρότι στην ουσία είναι το ίδιο. Και αυτό διότι στην πλυστική σόδα έχουν αφαιρέσει το διοξείδιο του άνθρακα και την υγρασία ώστε να κάνει τη δουλειά για την οποία τη θέλουμε. Μαλακώνει επίσης το νερό, είναι αντιβακτηριακή και αντιμυκητιασική, ξεβουλώνει και συντηρεί τις σωληνώσεις.

4. Ο βόρακας και όχι βορικό οξύ, που πολλοί το μπερδεύουν, είναι ένα φυσικό ορυκτό, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι γιαγιάδες μας για το πλύσιμο των ρούχων και τον καθαρισμό του σπιτιού. Είναι αποτελεσματικός στην απομάκρυνση των δύσκολων λεκέδων καθώς έχει έντονη καθαριστική δράση.
5. Ο ζεόλιθος με τη σειρά του, είναι ένα φυσικό πορώδες ορυκτό με τεράστια ιοντοανταλλακτική ικανότητα. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να καθαρίζει το περιβάλλον δεσμεύοντας τις χημικές ουσίες και τα επικίνδυνα μέταλλα. Με την προσθήκη του στο πλύσιμο μπορεί να μειώσει την ποσότητα του απορρυπαντικού έως και 70% και να εξαλείψει την ανάγκη μαλακτικού. Αυξάνει τη διάρκεια ζωής των υφασμάτων και μειώνει τις πιθανές αλλεργίες που προκαλούν οι χημικές ουσίες των απορρυπαντικών.
Ολα τα παραπάνω, συμβάλλουν επίσης στην καλύτερη λειτουργία του πλυντηρίου μας, το καθαρίζουν από τα άλατα και τις βρωμιές και το απολυμαίνουν.
Την επόμενη φορά θα μοιραστούμε μαζί σας πως κάνουμε υγρό απορρυπαντικό πλυντηρίου, το οποίο προτιμούν αρκετοί καθώς και μαλακτικό.
Καλή σας επιτυχία!

life-events.gr

Follow us