Ο κόσμος είναι ένα πανέμορφο ετήσιο λουλούδι που κατάγεται από την περιοχή του Μεξικού κι έχει διεθνώς αυτό το ελληνικό όνομα. Τα υπέροχα άνθη του κόσμου, σε αποχρώσεις που ξεκινούν από το λευκό και φτάνουν ως το σκούρο κόκκινο, διαθέτουν μια αρμονική συμμετρία διάταξης των πετάλων. Αυτή η αρμονία, η ηρεμία και η ολοκλήρωση που εκπέμπει το άνθος του, ήταν η αιτία για να του δοθεί το συγκεκριμένο όνομα. Ιδανική επιλογή για παρτέρια στον κήπο αλλά και σε γλάστρες και ζαρντινιέρες, ο κόσμος μας χαρίζει απλόχερα την πολυχρωμία των λουλουδιών του.

Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες απαιτεί ο κόσμος;

Ο κόσμος δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε έδαφος, ευδοκιμεί ακόμη και στα πιο ξηρά και άγονα εδάφη. Αγαπά τα ξηροθερμικά κλίματα, καθώς χρειάζεται άφθονο ήλιο κατά την διάρκεια της ημέρας. Μπορείτε να τον σπείρετε στο χώμα κατευθείαν την άνοιξη, όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 15°C. Χρειάζεται 1-3 βδομάδες για να φυτρώσει και 10-12 βδομάδες για να σχηματίσει τα λουλούδια του.

Τι φροντίδα θέλει ο κόσμος;

Ο κόσμος δεν θέλει ιδιαίτερη φροντίδα, καθώς δεν χρειάζεται να τον ποτίζετε σε πολύ τακτά διαστήματα, ενώ δεν απαιτείται λίπανση κατά την ανάπτυξη ή την ανθοφορία του. Το μόνο που θα πρέπει να εξασφαλίσετε είναι το έδαφος να έχει πολύ καλή αποστράγγιση για να μην σαπίσουν οι ευαίσθητες ρίζες του. Επίσης, ο κόσμος πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα στον κήπο μας, καθώς πέφτει στο έδαφος ο σπόρος του λουλουδιού του και δίνει συνεχώς νεά φυτα. Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο κόσμος παρουσιάζει μεγάλη ανθεκτικότητα σε ασθένειες, ενώ δεν προσβάλλεται συχνά από έντομα.

Κι ένα μυστικό για τον κόσμο

Τα πανέμορφα λουλούδια του κόσμου μπορούν να κοπούν και να διατηρηθούν 1-2 βδομάδες στο βάζο. Επίσης, μπορούν να αποξηρανθούν πολύ εύκολα και να δημιουργήσουμε υπέροχες αποξηραμένες ανθοδέσμες για να στολίσουμε το σαλόνι μας μέσα στο χειμώνα.

Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Κόσμος, όμορφος και αρμονικός

Follow us