Σχετικά με την επιβίωση στην ύπαιθρο & έναν ποιοτικότερο τρόπο ζωής

Τα αλλεργιογόνα στα τρόφιμα

Γράφει ο Παπαγεωργίου Αθανάσιος (Γεωπόνος (ΤΕ))

Αλλεργιογόνα- βιομηχανική μεταχείριση.

Τα αλλεργιογόνα στα τρόφιμα απαντώνται από ένοχες πρωτεΐνες που περιέχουν και μπορούν να δημιουργήσουν ανεπιθύμητες συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό. Η αντίδραση του οργανισμού στις συγκεκριμένες πρωτεΐνες μπορεί να οφείλεται είτε σε κληρονομικούς λόγους είτε όχι. Ενδέχεται ένα άνθρωπος να αποκτήσει τις ανεπιθύμητες αυτές συνέπειες από ένα τρόφιμο χωρίς να είχε ξαναπαρουσιάσει σε παρελθόντα χρόνο κάποιο σύμπτωμα.

Τα πιο διαδεδομένα αλλεργιογόνα τρόφιμα είναι κυρίως οι ξηροί καρποί και γενικότερα η παρουσία τους είναι πιο έντονη σε φυτικούς ιστούς. Τα αμύγδαλα και τα φιστίκια ύστερα από μελέτες έχει παρατηρηθεί ότι είναι τα πιο σύνηθες τρόφιμα που μπορούν να επηρεάσουν δυσμενώς με τις πρωτεΐνες τους.

Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν είτε δυσανεξία είτε ταλαιπωρούνται από τα αλλεργιογόνα τρόφιμα γνωρίζουν την ευπάθεια τους και δεν καταναλώνουν τα συγκεκριμένα τρόφιμα. Υπάρχει όμως η πιθανότητα να καταναλώσουν κάποιο τρόφιμο που η αρχική του μορφή δεν προδιαθέτει την ύπαρξη των ένοχων συστατικών. Όμως καμιά φορά είναι πιθανή η ύπαρξη τους έστω και σε ελάχιστη ποσότητα λόγο κυρίως της μεταχείρισης τους κατά την παραγωγική διαδικασία ή κατά την συσκευασία. Η αντιμετώπιση και η μεταχείριση των τροφίμων από πλευράς των επιχειρήσεων είναι υψίστης σημασίας για την καταπολέμηση του φαινομένου των αλλεργιογόνων.

Μια σύγχρονη εταιρεία τροφίμων στις μέρες μας θα πρέπει να μεριμνεί για την αποφυγή των προσμίξεων πιθανών αλλεργιογόνων παραγόντων σε τελικά προϊόντα που δε χρειάζεται να απαντώνται. Θα πρέπει να εφαρμόσει σύστημα διαχείρισης ποιότητας, HACCP, και να πληροί τους κανόνες της ορθής υγιεινής και βιομηχανικής πρακτικής. Με τον τρόπο αυτό και ύστερα από αναλύσεις των τροφίμων αποκτά τον πλήρη έλεγχο στην περιεκτικότητα του τελικού προϊόντος της. Το τρόφιμο όμως μπορεί να επιμολυνθεί ακόμη και αν η εταιρεία πληροί όλα τα προαναφερθέντα. Ο λόγος ύπαρξης των αλλεργιογόνων παραγόντων μπορεί να οφείλεται από επιμόλυνση τους σε ειδικές μονάδες τυποποίησης και συσκευασίας των τροφίμων. Για αυτό το λόγο είναι απαραίτητο η βιομηχανία τροφίμων να συνεργάζεται με μονάδες τυποποίησης που μεταχειρίζονται με τις ίδιες αρχές τα τρόφιμα.

Εν κατακλείδι η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί ύψιστης σημασίας διαδικασία διότι πέρα από την επιμόλυνση των τροφίμων μπορεί να έχουμε πρόσμειξη με αλλεργιογόνα τρόφιμα με δυσάρεστες συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία αλλά και για τη βιομηχανία που θα διοχετεύσει στην αγορά το προϊόν. Τα συστήματα διασφάλισης ποιότητας είναι ικανά να εντοπίσουν και να αποτρέψουν την εισαγωγή τέτοιου είδους τροφίμων στην τροφική αλυσίδα αλλά τα πάντα έγκεινται στην ανθρώπινη κρίση.

Επιμέλεια : Παπαγεωργίου Αθανάσιος

Follow us
Similar posts
  • Προσθέστε σπόρου... Οι σπόροι είναι θρεπτικοί και περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά. Δε πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται ελεγμένα διότι περιέχουν αρκετές θερμίδες. Σπόροι κολοκύθας: Πλούσιοι σε πρωτεΐνες,σίδηρο ψευδάργυρο και φώσφορο τρώγονται και ωμοί. Σουσάμι. Αποτελεί καλή πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου ενώ περιέχει και σίδηρο και νικοτινικό οξύ. Οι αλεσμένοι σπόροι (ταχίνι) μπορούν να [...]
  • Διατροφικές συμβ... Το πασχαλινό τραπέζι περιέχει ποικιλία κρεατικών με υψηλές θερμίδες και λιπαρά,ορεκτικά,γλυκά και αλκοόλ.Δεν είναι δύσκολο αν αφεθούμε μετά τις γιορτές να έχουμε αποκτήσει παραπάνω κιλά από τα συνηθισμένα. Δεν χρειάζεται να μας πιάνει πανικός,με τη βοήθεια ενός ειδικού και με κάποιες αλλαγές στο διαιτολόγιο μας μπορούμε να τα χάσουμε γρήγορα και εύκολα. Αρχικά,τις μέρες μετά [...]
  • Η συχνή χρήση το... Όσο πιο συχνά χρησιμοποιεί κανείς το GPS στις ηλεκτρονικές συσκευές του για να βρει μια διαδρομή, τόσο οδηγεί σε αδράνεια περιοχές του εγκεφάλου του που χρησιμοποιούνται για τον προσανατολισμό και τη νοητική επεξεργασία εναλλακτικών διαδρομών, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής τον [...]
  • Το λίγο αλκοόλ π... Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για αρκετές καρδιοπάθειες, αλλά όχι όλες, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική έρευνα, στην οποία συμμετείχαν και τρεις ελληνικής καταγωγής επιστήμονες. Ως μέτρια ποσότητα αλκοόλ θεωρούνται οι 14 μερίδες (112 γραμμάρια) την εβδομάδα, δηλαδή δύο τη μέρα κατά μέσο όρο. Ενδεικτικά, ένα ποτήρι κρασί των 125 [...]
  • Η φύση ως προθάλ... Δεν είναι λίγες οι φορές που μια ηλιόλουστη μέρα σηματοδοτεί και μια επικείμενη αλλαγή διάθεσης. Μια στροφή προς την αισιοδοξία και την ευτυχία! Δεν είναι τυχαίο που από την άνοιξη και μετά (αν δεν σε γυροφέρνουν ορισμένες αλλεργιούλες), έχεις τη τύχη να συναντήσεις άτομα που χαμογελούν από καρδιάς. Η φύση αποτελεί πάντοτε ένα ευχάριστο καταφύγιο! [...]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GreekEnglish
«Τίποτα δεν είναι πιο δυνατό, από μια ιδέα, που έφτασε η ώρα της να πραγματοποιηθεί...» Βίκτωρ Ουγκό

Αρχείο

GreekEnglish