Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για αρκετές καρδιοπάθειες, αλλά όχι όλες, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική έρευνα, στην οποία συμμετείχαν και τρεις ελληνικής καταγωγής επιστήμονες.

Ως μέτρια ποσότητα αλκοόλ θεωρούνται οι 14 μερίδες (112 γραμμάρια) την εβδομάδα, δηλαδή δύο τη μέρα κατά μέσο όρο. Ενδεικτικά, ένα ποτήρι κρασί των 125 ml περιέχει μιάμιση μερίδα αλκοόλ, μία μερίδα αλκοολούχου ποτού (π.χ. ουίσκι ή βότκα) θεωρείται αυτή που περιέχει 25 ml, ενώ μια μερίδα αλκοόλ αντιστοιχεί περίπου σε 300 ml μπίρας.

Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων Κέμπριτζ και University College του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Στίβεν Μπελ του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του πρώτου πανεπιστημίου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal”, ανέλυσαν ιατρικά αρχεία για 1,93 εκατομμύρια άτομα άνω των 30 ετών, συσχετίζοντας την κατανάλωση του αλκοόλ με 12 καρδιαγγειακές παθήσεις.

Στην αρχή της μελέτης, κανείς συμμετέχων δεν είχε κάποια τέτοια πάθηση. Στην έρευνα συμμετείχαν οι ερευνητές Σπύρος Δεναξάς, Μαρίνα Δασκαλοπούλου και Ελένη Ραψομανίκη του UCL.

Διαπιστώθηκε ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια, έμφραγμα, ισχαιμικό εγκεφαλικό, στηθάγχη κ.α., σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου.

Οι ερευνητές επεσήμαναν όμως ότι δεν συστήνουν σε όσους δεν πίνουν ή πίνουν πολύ λίγο, να αυξήσουν την κατανάλωση του αλκοόλ ως μέσο για να μειώσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, εγκαταλείποντας ασφαλέστερες και πιο αποτελεσματικές μεθόδους, όπως η αυξημένη σωματική άσκηση και η διακοπή του καπνίσματος.

Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ (πάνω από τα συνιστώμενα όρια), σύμφωνα με την έρευνα, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, καρδιακής ανακοπής και ισχαιμικού εγκεφαλικού, σε σχέση με την μέτρια κατανάλωση, αλλά επίσης με μικρότερο κίνδυνο για έμφραγμα και στηθάγχη. Οι επιστήμονες όμως τόνισαν ότι αυτό δεν σημαίνει πως τα «γερά ποτήρια» δεν θα πάθουν έμφραγμα στο μέλλον, αλλά ότι είναι λιγότερο πιθανό το έμφραγμα να είναι η πρώτη διάγνωση καρδιολογικού προβλήματος.

Πηγή: www.news.gr

Follow us