Με την εργασία, τις οικογενειακές ευθύνες και το άγχος της καθημερινότητας, είναι λογικό να μην μπορεί κάποιος να κρατήσει πρόγραμμα στη γυμναστική. Γι’ αυτό το λόγο, αυτό που πρέπει να απασχολεί το κόσμο θα πρέπει να είναι η αποτελεσματικότητα του προγράμματος που θα ακολουθήσει.

Το Αμερικανικό Κολέγιο Αθλητιατρικής και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστούν δυόμιση ώρες την εβδομάδα μέτριας έντασης άσκηση. Ιδανικά, αυτό σημαίνει 30 λεπτά, πέντε φορές την εβδομάδα, από δραστηριότητες όπως το τρέξιμο, ο χορός, η ποδηλασία και η κολύμβηση. Μέτριας έντασης σημαίνει ότι κάνετε κάτι άλλο ενδιάμεσα. Αν είστε σε θέση να κρατήσετε μια συνομιλία με το πρόσωπο δίπλα σας, ενώ κάνετε αυτή τη δραστηριότητα, είναι το ιδανικό.

Αν δεν έχετε χρόνο για πέντε προπονήσεις την εβδομάδα, πρόσφατα στοιχεία στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης δείχνουν ότι συμπιεσμένα 150 λεπτά μέσα στο Σαββατοκύριακο, το λεγόμενο «πολεμιστής του Σαββατοκύριακου» έχει παρόμοια οφέλη για την υγεία με απλωμένη γυμναστική σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Ο μόνος κίνδυνος εδώ είναι ο τραυματισμός μετά από καθόλου άσκηση όλη την εβδομάδα.

Νεότερα στοιχεία δείχνουν πως οι προπονήσεις υψηλής έντασης γνώστες και ως HIIT (Υψηλής Έντασης Προπόνηση ) μπορούν να μειώσουν τον απαιτούμενο χρόνο άσκησης σχεδόν στο μισό.

Σε αντίθεση με μέτριας έντασης άσκηση, η υψηλής έντασης σημαίνει ότι ξεφυσάτε και λαχανιάζετε και η συζήτηση είναι δύσκολη. Αν και είναι δύσκολες, οι προπονήσεις HIIT δεν προορίζονται να είναι φανταχτερές. Μπορούν να γίνουν παντού μόνο που χρειάζεται είναι ένας ανοιχτός χώρος, βαράκια και όρεξη.

Σε όλο το φάσμα του ανθρώπινου σώματος, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η άσκηση έχει να κάνει με τη διατήρηση της υγείας με την ευρύτερη έννοια. Η άσκηση μπορεί να θεραπεύσει την κατάθλιψη, το άγχος και διαταραχές του ύπνου. Για την καρδιά , μειώνει την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα της χοληστερόλης, τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μειώνει επίσης τον κίνδυνο φλεγμονώδους νόσου του εντέρου και ταυτόχρονα προλαμβάνει και θεραπεύει τον διαβήτη τύπου 2.Η τακτική άσκηση έχει ακόμη αποδειχθεί ότι μειώνει τη συχνότητα 13 τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του μαστού, του παχέος εντέρου, των ωοθηκών και του ενδομητρίου σε μια μεγάλη, πρόσφατη μελέτη σε 1.440.000 άτομα.

Ο Δρ. Jordan D. Metz είναι γιατρός με ειδικότητα στον αθλητισμό στο Νοσοκομείο Ειδικής Χειρουργικής στη Νέα Υόρκη και συγγραφέας πέντε βιβλίων. Έχει ολοκληρώσει 34 μαραθώνιους και 14 τρίαθλους Ironman.

Πηγή : CNN
Επιμέλεια: Νικολέτα Καραλή

ert.gr

Follow us