Σχετικά με την επιβίωση στην ύπαιθρο & έναν ποιοτικότερο τρόπο ζωής

Παγκοσμιοποίηση της οικονομίας σημαίνει παγκοσμιοποίηση της ρύπανσης

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν πρόωρα από παθήσεις που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως έμφραγμα, εγκεφαλικό και καρκίνο των πνευμόνων.

Εκατοντάδες χιλιάδες από αυτούς τους πρόωρους θανάτους οφείλονται σε ρύπανση που έχει μεταφερθεί από μακρινές χώρες.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν μια διεθνή έρευνα, χάρη στην οποία αποκαλύφθηκε, για πρώτη φορά, σε πόσο μεγάλο βαθμό η παγκοσμιοποίηση της παραγωγής και του εμπορίου έχει επιφέρει επίσης παγκοσμιοποίηση και «εξαγωγή» της ρύπανσης του αέρα.

Οι ερευνητές από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Κίνα και άλλες χώρες, με επικεφαλής τον χημικό της ατμόσφαιρας, Κιανγκ Ζανγκ του Πανεπιστημίου Τσινγκχούα του Πεκίνου, ανέλυσαν την αερομεταφερόμενη ρύπανση με μικροσκοπικά σωματίδια ΡΜ2,5 (που έχουν διάμετρο μικρότερη των δυόμισι εκατομμυριοστών του μέτρου και εισχωρούν βαθιά σε όλο το σώμα). Τα εν λόγω σωματίδια, που εκλύονται από εργοστάσια, αεροπλάνα, πλοία κ.α., ευθύνονται για πάνω από το 90% των πρόωρων θανάτων λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Όπως αναφέρει η μελέτη, κατά κύριο λόγο, οι ανεπτυγμένες καταναλώτριες και εισαγωγικές χώρες «μεταφέρουν» τη ρύπανση στις παραγωγικές αναπτυσσόμενες χώρες, δηλαδή εκεί όπου πλέον γίνεται η παραγωγή των περισσότερων προϊόντων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς προκύπτει ότι, από τους περίπου 3,5 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους μέσα σε ένα έτος, οι οποίοι σχετίζονται με τη ρύπανση από σωματίδια ΡΜ2,5, σχεδόν το 12% (411.000) αφορούν θανάτους από ρύπανση σε άλλη περιοχή του πλανήτη, από αυτή όπου συνέβη ο θάνατος. Επίσης εκτιμούν ότι το 22% των πρόωρων θανάτων (762.000) σχετίζονται με προϊόντα και υπηρεσίες που παρήχθησαν σε μια χώρα, αλλά καταναλώθηκαν σε άλλη.

Πιο συγκεκριμένα, οι ρύποι που παρήχθησαν στην Κίνα, προκάλεσαν υπερδιπλάσιους θανάτους παγκοσμίως από τους ρύπους οποιασδήποτε άλλης χώρας, στη συνέχεια ακολουθεί η Ινδία. Τα σωματίδια ΡΜ2,5 που εκλύθηκαν στην Κίνα, αλλά κατέληξαν με τους ανέμους σε μακρινές περιοχές, εκτιμάται ότι ευθύνονται για σχεδόν 65.000 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο σε άλλες χώρες, από τους οποίους τουλάχιστον οι 3.100 στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Η κατανάλωση στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ προϊόντων παραγόμενων στην Κίνα, συνδέεται με σχεδόν 109.000 ετήσιους θανάτους στην τελευταία.

Επισημαίνοντας τον κίνδυνο, οι ειδικοί αναφέρουν ότι η Κίνα «εξάγει» περισσότερους πρόωρους θανάτους από κάθε άλλη χώρα, κατ’ αρχήν στις γειτονικές χώρες, στην Ιαπωνία και στη Ν.Κορέα (31.000 θάνατοι σε αυτές τις δύο χώρες αποδίδονται σε κινεζική ατμοσφαιρική ρύπανση). Από την άλλη, το 11% περίπου των ετήσιων θανάτων λόγω ρύπανσης του αέρα μέσα στην ίδια την Κίνα, σχετίζονται με προϊόντα που εξήχθησαν για κατανάλωση στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Εστιάζοντας ειδικά στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, οι ερευνητές αναφέρουν ότι, 2.300 πρόωροι θάνατοι στην Ευρώπη σχετίζονται με ατμοσφαιρική ρύπανση που έρχεται από τις ΗΠΑ, ενώ 47.300 θάνατοι στην Ανατολική Ευρώπη με ρύπανση που μεταφέρεται από τη Δυτική Ευρώπη.

Η βελτίωση των τεχνολογιών ελέγχου της ρύπανσης στην Κίνα, στην Ινδία και γενικότερα στην Ασία, όπου πλέον πραγματοποιείται ένα μεγάλο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής, λόγω της φθηνότερης εργασίας, είναι περισσότερο επιτακτική ανάγκη παρά πολυτέλεια ή επιλογή, λένε οι ειδικοί. Από την άλλη, τονίζουν ότι η κατανάλωση στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ πρέπει να γίνει περισσότερο βιώσιμη, ώστε να ελέγχονται τα επίπεδα τις ρύπανσης που μπορούν να οδηγήσουν σε θανατηφόρες ασθένειες σε όλες τις μεριές του πλανήτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Follow us
Similar posts
  • 1η Ολυμπιακή Γιο... 1η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων και 17η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι, από 19-22 Απριλίου 2017 Η Ολυμπιάκη Γιορτή Σπόρων (Olympic Seed Festival) προτάθηκε από το Πελίτι (www.peliti.gr) κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Συνέλευσης των πολιτών που έγινε στις 14-16 Οκτωβρίου 2016 στη Χάγη. Η Συνέλευση των πολιτών διοργανώθηκε από τη Navdanya (http://navdanya.org) και το Seed Freedom [...]
  • «Καθαρές Θάλασσε... Με το στόχο της καταπολέμησης της θαλάσσιας ρύπανσης, να παραμένει επίκαιρος όσο ποτέ, μία σημαντική καμπάνια για το θέμα αυτό, εξελίσσεται από τις 23 Φεβρουαρίου. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η HELMEPA – Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος: «Με ιδιαίτερη ικανοποίηση η HELMEPA χαιρετίζει την έναρξη της παγκόσμιας εκστρατείας των Ηνωμένων Εθνών για τα θαλάσσια [...]
  • H Δανία καινοτομ... Χάρη σε ρηξικέλευθες πολιτικές, η Δανία έχει καταφέρει να σπάσει τη φαινομενικά αλληλένδετη σχέση μεταξύ του νερού και της χρήσης της ενέργειας. Αλλά το να αναπαραχθεί το δανικό μοντέλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν θα είναι εύκολο. Όταν πρόκειται για τις περιβαλλοντικές επιδόσεις, οι Σκανδιναβικές χώρες είναι συνήθως οι ηγέτες του κόσμου. «Η δανική ιστορία για [...]
  • Να έχω ή να Είμα... «Καταχραστήκαμε τη Γή επειδή τη θεωρούμε ως προϊόν που ανήκει μόνο σε μας. Όταν τη δούμε ως κοινότητα στην οποία είμαστε μέλη πρέπει ν’αρχίσουμε να της φερόμαστε με αγάπη και σεβασμό» Aldo Leopold Συχνά διερωτώμαι ,ποιος να έχτισε τα ‘θεμέλια’ πάνω στα οποία βασίζεται και κινείται η σημερινή μας κοινωνία.. Πως θεσπίστηκαν κάποιοι άγραφοι νόμοι [...]
  • 10 λόγοι που τα ... 1.Τα δάση καλύπτουν το ένα τρίτο της χερσαίας μάζας της Γης 2.Τα δάση εκτελούν τις ζωτικές λειτουργίες σε όλο τον κόσμο 3.Περίπου 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι – συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 2.000 ιθαγενείς πολιτισμούς – εξαρτώνται από τα δάση για την επιβίωσή τους 4.Τα δάση είναι τα πιο βιολογικά οικοσυστήματα στη γη 5. Πάνω από το 80% [...]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GreekEnglish
«Τίποτα δεν είναι πιο δυνατό, από μια ιδέα, που έφτασε η ώρα της να πραγματοποιηθεί...» Βίκτωρ Ουγκό

Αρχείο

GreekEnglish