Δεν είναι λίγες οι φορές που μια ηλιόλουστη μέρα σηματοδοτεί και μια επικείμενη αλλαγή διάθεσης. Μια στροφή προς την αισιοδοξία και την ευτυχία! Δεν είναι τυχαίο που από την άνοιξη και μετά (αν δεν σε γυροφέρνουν ορισμένες αλλεργιούλες), έχεις τη τύχη να συναντήσεις άτομα που χαμογελούν από καρδιάς. Η φύση αποτελεί πάντοτε ένα ευχάριστο καταφύγιο!

Όταν έχεις τις «μαύρες» σου μια βόλτα έξω, έστω και για περπάτημα, μια εκδρομή θα σ’ αλλάξει. Όταν ασφυκτιάς στους γρήγορους ρυθμούς της πόλης μια βόλτα σ’ ένα κοντινό παρκάκι ή στη θάλασσα, θα σε γαληνεύσει. Η λύση δεν είναι η φυγή, ο εγκλεισμός και η πικρία, αλλά η φύση ενδείκνυται ως η μόνη πανάκεια. Σίγουρα υπήρξαν φορές που μετά βίας ανάσαινες, όταν το εξιστορούσες αυτό σου το αίσθημα της δυσφορίας, μία ήταν η απάντηση που λάμβανες. Βγες έξω να πάρεις λίγο αέρα, να συνέλθεις! Ευθύς μ’ ένα ελαφρύ αεράκι κατευθείαν φώτιζες.

Στο μπαλκόνι σου ακόμα, τα λουλούδια σου, που εσύ ο ίδιος φύτευσες και επιμελώς φροντίζεις, καθώς τα βλέπεις με καμάρι να ανθίζουν, αυτό δεν σε χαροποιεί; δεν σε γεμίζει; Δημιούργησες κάτι μοναδικό! Πρόσφερες την ανιδιοτελής αγάπη σου και στοργή στη φύση. Η ομαδική δεντροφύτευση και ειδικότερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, πόσο θα σου κοστίσει θαρρείς; Είναι και αφορμή μαζί με άλλους να βρεθείς. Σε καιρούς που οι ανθρώπινες σχέσεις φθίνουν, οι ομαδικές ασχολίες που διακατέχονται από ευαισθησία πρέπει να ποικίλουν.

Ακόμα, η επαφή των μικρών παιδιών με τη φύση έχει αποδεκτεί ιδιαίτερα σωτήρια. Τα παιδιά που μεγαλώνουν κοντά στη φύση ή πραγματοποιούν τακτικά με τους γονείς τους εκδρομές είναι πιο ευαισθητοποιημένα και με πιο γνήσια συναισθήματα. Είναι πολύ πιο εποικοδομητικό να διδαχθεί κάποιος από μικρός να έλκεται από τη μαγεία της φύσης και την πολυπλοκότητα της, παρά να καταφεύγει σε «δούρειους» ίππους που εξαπατούν. Χωρίς αυτό βέβαια να αποτελεί το χρυσό κανόνα!

Η φύση ήταν, είναι και θα είναι δίπλα μας για όσο την προστατεύουμε και δεν την «πληγώνουμε» στο βωμό του κέρδους. Καθιστά ένα αναντικατάστατο αγαθό και ειδικά για μια χώρα, όπως η Ελλάδα, η οποία το κυριότερο γνώρισμά της που τη διέπει από τις υπόλοιπες χώρες είναι ο φυσικός της πλούτος. Άλλωστε, πάνω σε τούτο τον πλανήτη δεν κατοικεί μόνο ο άνθρωπος, αλλά και τα ζώα.

Ο άνθρωπος βρήκε μια placebo ευτυχία στον καταναλωτισμό, τα ζώα δεν μπορούν να κάνουν εξίσου το ίδιο. Γι’ αυτό καλά θα ήταν λοιπόν στις οποιεσδήποτε αποφάσεις μας να δίνουμε την ειλικρινή σημασία μας σ’ αυτά και όταν αναφέρομαι σε ζώα, δεν περιορίζομαι μόνο στα οικόσιτα και κυρίως στους τετράποδους φίλους, τους σκύλους, τα οποία αν και είναι αρκετά κοντά στον άνθρωπο έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον μας, σε αντιδιαστολή με τα υπόλοιπα. Οι εκστρατείες για την προστασία των ζώων δεν πρέπει να περιορίζονται μέχρι το δικό μας σκύλο.

Επιμέλεια :  Ελεάνα Πολύδωρα

Follow us