Ένα παραμυθένιο χωριό της νοτιοανατολικής Ισλανδίας, το χωριό Χοφ, δημιουργεί μία εκπληκτική ψευδαίσθηση, καθώς τα κτίρια είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με μία παλιά αρχιτεκτονική παράδοση, που διατηρείται μέχρι και σήμερα.

Τα πανέμορφα μικρά σπίτια του χωριού, μοιάζουν να έχουν χτιστεί κάτω από τα πράσινα λιβάδια, όταν κανείς τα παρατηρεί από μακριά. Αυτό συμβαίνει γιατί οι στέγες των σπιτιών καλύπτονται με χλοοτάπητα, μία τεχνική που εμφανίστηκε στη Βόρεια Ευρώπη κατά την εποχή του Σιδήρου.

Η συγκεκριμένη τεχνική, που δημιουργήθηκε για την προστασία των ανθρώπων και των ζώων από τις χαμηλές θερμοκρασίες, εξελίχθηκε κατά τον 18ο αιώνα, ενώ σήμερα λίγα από τα κτίρια αυτά έχουν διατηρηθεί. Ένα από αυτά, η εκκλησία Hofskirkja, που χτίστηκε το 1884 και αποτελεί την τελευταία εκκλησία, που υιοθέτησε το παλιό αυτό στιλ, αλλά και μία από τις συνολικά 6 εκκλησίες της Ισλανδίας, που σώζονται έως σήμερα ως ιστορικά μνημεία.

Τον 20ο αιώνα, η τεχνική κάλυψης των στεγών με τύρφη εξαφανίστηκε σταδιακά, ενώ σήμερα διασώζεται μέσω της πολιτισμικής κληρονομιάς από τη μία γενιά στην άλλη, ως παραδοσιακή αρχιτεκτονική πρακτική.

Follow us