Έχει υπολογιστεί ότι το 1/3 περίπου των θανάτων από καρκίνο θα μπορούσαν να προληφθούν με μια έμφαση στα φρούτα ,τα λαχανικά ,στους αναποφλοίωτους σπόρους και στα όσπρια καθώς και με τη διατήρηση του σωστού βάρους.

ΠΕΝΤΕ ΤΗ ΜΕΡΑ

Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν πολλές βιταμίνες ,μεταλλικά στοιχεία ,ίνες και πολλά ωφέλιμα φυτοχημικά μερικά από τα οποία έχει αποδειχτεί ότι προλαμβάνουν και καταπολεμούν τον καρκίνο.Το παγκόσμιο Ταμείο για την έρευνα στον καρκίνο υπολόγισε ότι το 20% όλων τν καρκίνων θα μπορούσε να προληφθεί με τη κατανάλωση πέντε ή περισσότερων μερίδων φρούτων και λαχανικών τη μέρα.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕ ΤΑ ΛΙΠΑΡΑ

Περιορίστε την ποσότητα κόκκινου κρέατος που καταναλώνετε,ιδιατερα αν είναι υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και προτιμήστε ψάρι στήθος πουλερικών ή θαλασσινά.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΙΝΕΣ.

Οι ίνες μπορεί να συμβάλουν στην εξάλειψη τοξινών που συνδέονται με τον καρκίνο και όπως συμβαίνει με τα αντιοξειδωτικά ,μπορεί να συμβάλλουν στην εκρίζωση των ελεύθερων ριζών απο το σώμα.Πέρα από τα φρούτα και τα λαχανικά η κατανάλωση πολλών αναποφλοίωτων σπόρων θα αυξήσει την πρόσληψη διατροφικών ινών.Οι αναποφλοιωτοι σπόροι αποτελούν καλή πηγή πολλών βιταμινών του συμπλέγματος Β καθώς και συστατικό που συναντώνται στους λιναρόσπορους και μπορεί να παίζουν προστατευτικό ρόλο από τον καρκίνο του προστάτη του μαστού και του παχέος εντέρου.

ΧΑΣΤΕ ΒΑΡΟΣ

Χάνοντας το επιπλέον βάρος θα μειώσετε θεαματικά τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου. Μιά αύξηση του σωματικού βάρους έστω και 5% στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ,αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση ,αν είναι λοιπόν αναγκαίο θα πρέπει να χάσετε λίγο βάρος .Μόλις καταφέρετε να χάσετε λίγο βάρος .Μόλις καταφέρετε να φτάσετε το ιδανικό βάρος κάντε κάθε προσπάθεια για να το διατηρήσετε.Περπατήστε,κολυμπήστε-γενικώς ασκηθείτε.

Επιμέλεια

Άρτεμις Ζερδελή Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Follow us