Δεκέμβρης, ο ωραιότερος μήνας του έτους!

Όλοι φέρονται σαν χαζοχαρούμενοι όταν πλησιάζουν τα Χριστούγεννα. Οι πλατείες, οι κολώνες της Δ.Ε.Η, τα πάρκα, και λιγοστά πλέον σπίτια είναι στολισμένα με διαφόρων λογιών λαμπάκια, πολύχρωμα, περίτεχνα, περασμένα μέσα από τα πιο απίθανα σημεία.

Οι βιτρίνες όλων των καταστημάτων είναι εξ’ ίσου στολισμένες με γούστο, ώστε να προσελκύουν τους λιγοστούς πελάτες, λόγω της κρίσης που βιώνει αυτή την στιγμή η Ελλάδα. Ακόμη και το ελάχιστο χιόνι θεωρείται αρκετό, ώστε να σημάνει η τελική έναρξη των Χριστουγεννιάτικων διακοπών. Διακοπές για μαθητές, φοιτητές και αργότερα διακοπές των δημοσίων υπαλλήλων, γιατί κατά τα άλλα οι υπόλοιποι άνθρωποι συνεχίζουν να εργάζονται σε εξαντλητικότερα ωράρια, λόγω των εορτών και της λεγόμενης «κίνησης».

Όλοι φέρονται ανήσυχα, ανυπομονούν να μπει και φέτος μέσα τους το “πνεύμα των Χριστουγέννων” και να ξεχαστούν, έστω και για λίγο, από τις σκοτούρες της καθημερινότητας. Να μην σκέφτονται το τέλος ακινήτων και τις διάφορες καινούριες εισφορές προς το κατα χρεωμένο κράτος.

Οι γονείς βγάζουν τα παιδιά τους έξω, αγοράζουν γλυκά, στολίδια, δώρα και πολλά ακόμα άχρηστα πράγματα που σε λίγο καιρό θα αναγκαστούν να κρύψουν στο πατάρι, γατί η εποχή των Χριστουγέννων θα έχει περάσει. Οι οικογένειες ανασυντάσσονται, βρίσκουν ξανά ο ένας τον άλλο, σχολιάζουν τα γεγονότα που έχουν μείνει ασχολίαστα λόγω έλλειψης χρόνου αλλά και επειδή πρέπει κάτι να πουν και να ευθυμήσουν, γιορτές είναι!

Όλος τυχαίος την ίδια περίοδο διοργανώνονται όλες οι εκδηλώσεις παντώς τύπου, φιλανθρωπικές, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές. Ξαφνικά οι άνθρωποι νιώθουν συμπόνια και ελεημοσύνη για τον πλησίον και τις άπορες οικογένειες -λες και τις υπόλοιπες μέρες του έτους δεν έχουν την ανάγκη βοήθειας-.

Το ίδιο ξαφνικά ανάβουν φωτιές στις πλατείες και αναβιώνουν παλιά έθιμα πίνωντας κρασί και τρώγοντας μεγάλες ποσότητες κρέατος. ‘Άλλοι βέβαια νηστεύουν και τη βγάζουν με μελομακάρονα και άλλα χριστουγεννιάτικα εδέσματα που είναι τριγύρω. Χορεύουν, πίνουν , μεθούν γελάνε, κουτσομπολεύουν, χασμουριούνται, άλλοι πάνε μόνο και μόνο για το φαί που στις μέρες μας εκλείπει και αυτό.

Γενικά επικρατεί μια τάση προς την ανευ λόγου υπερβολή. Δεν ειν’ κακό, καθόλου κακό. Είναι η συνήθεια του ανθρώπου να παραμερίζει τις έγνοιες και η συνήθεια του Έλληνα να γλεντοκοπά μέχρι αηδίας. Καλό ειν’ και αυτό.

Αλλά τελικά ποιό είναι το Πνεύμα των Χριστουγέννων? Το πνεύμα των Χριστουγέννων φίλοι μου είναι μια τέλεια πρόφαση για να ξεχνάμε όλα τα υπόλοιπα που μας απασχολούν και να ανεφοδιάζουμε την αγορά με χρήμα. ΟΧΙ, αυτή είναι η κομμουνιστική θεωρία.

Τα πράγματα είναι απλά. Το πνεύμα των Χριστουγέννων δεν είναι το πνεύμα των Χριστουγέννων. Είναι εκείνο το πνεύμα που μας κάνει να αισθανόμαστε καλά. Καλά με τον εαυτό μας, καλά με τους γύρω μας. Το πνεύμα αυτό υπάρχει μέσα μας ΠΑΝΤΑ, απλά χρειάζεται μια προτροπή για να εμφανιστεί και μια απο τις προτροπές αυτές καλώς είναι και τα Χριστούγεννα. Το ζήτημα είναι γιατί δεν ενδίδουμε και σε άλλες προτροπές, εκτός αυτής των Χριστουγέννων? Γιατί δεν αφήνουμε τον εαυτό μας ελεύθερο να αναπτύξει αυτήν την χαρά που νιώθουμε όπως όταν πλησιάζουν αυτές οι γιορτινές μέρες και σε άλλες χρονικές στιγμές της ζωής μας? Ο φόβος. ο φόβος είναι η απάντηση. Το ζήτημα λύθηκε.

Ο παράγοντας φόβος λοιπόν δεν αφήνει την εσωτερική μας δύναμη να αναπτυχθεί και να ριζώσει στην καθημερινότητα μας. Σκεφτείτε! Τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος που ΟΛΟΙ το ρίχνουν έξω, κάνουν άκρατα έξοδα χωρίς να νοιάζονται για τον απλούστατο λόγο ότι είναι ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ. Σε οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή θα αποτελούσε πταίσμα τέτοιου είδους συμπεριφορά και διάθεση. Οπότε τι κάνουμε? Βαδίζουμε στα σίγουρα για να μην μας πούνε και μαλάκες! Παρ’ όλα αυτά, το πνεύμα ετούτο υπάρχει και θα εξακολουθεί να υπάρχει αρκεί να το αφήνουμε να δρά σε στιγμές που επιτρέπεται, όχι από την κοινωνία και τις επιταγές της, αλλά από τον ίδιο μας τον εαυτό.

Σκεφτείτε να νιώθαμε αυτή την ευφορία που μας προκαλεί μόνο και μόνο ακούγοντας την λέξη χριστουγεννιάτικες διακοπές ή Χριστούγεννα στο χωριό ή δώρααααα!!! χα χα χα δεν είναι πολύ ωραίο? να αισθάνεσαι έτσι συχνά ,όχι συνέχεια, αλλά τακτικά, ίσα-ίσα για να παίρνεις δύναμη, να γεμίζουν οι μπαταρίες σου και στο κάτω κάτω να γουστάρεις βρε αδερφέ! Αυτό λοιπόν είναι το Πνεύμα των Χριστουγέννων, εμείς. Εμείς είμαστε το πνεύμα των Χριστουγέννων!!!

Επιμέλεια : Πάλλια Φιλιώ

Follow us