Σχετικά με την επιβίωση στην ύπαιθρο & έναν ποιοτικότερο τρόπο ζωής

Παρά το γεγονός ότι η Βραζιλία, ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας καφέ στον κόσμο, αναμένει ρεκόρ συγκομιδής φέτος, η καλλιέργεια καφέ, όπως και σε 70 άλλες χώρες παραγωγής, απειλείται από την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με έκθεση από τη ΜΚΟ Ινστιτούτο Κλίματος με βάση το Σίδνεϋ, από το 2050, οι περιοχές καλλιέργειας καφέ θα έχουν μειωθεί κατά 50% από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Η αύξηση της θερμοκρασίας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα μειώσουν την κατάλληλη περιοχή για την παραγωγή έως και κατά 50%, μειώνοντας την ποιότητα του καφέ, και αυξάνοντας τις τιμές για τους καταναλωτές», αναφέρει η έκθεση.

Πάνω από 2,25 δισεκατομμύρια φλιτζάνια καφέ καταναλώνονται σε όλο τον κόσμο κάθε ημέρα. Η παγκόσμια παραγωγή καφέ υπερτριπλασιάστηκε από το 1960 και η κατανάλωση συνεχίζει να αυξάνεται κατά 5% σε ετήσια βάση.

Περίπου 80% με 90% των 25 εκατομμυρίων παραγωγών καφέ του κόσμου είναι μικροκαλλιεργητές, οι οποίοι είναι μεταξύ εκείνων που εκτίθενται περισσότερο στην κλιματική αλλαγή. Οι περίπου 70 χώρες παραγωγής είναι κατά κύριο λόγο αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως η Γουατεμάλα, η Βραζιλία, το Βιετνάμ, η Κολομβία, η Αιθιοπία και η Ινδονησία.

Η βέλτιστη θερμοκρασία για τα καφεόδεντρα είναι 18-22 βαθμοί Κελσίου. Πάνω από αυτό το εύρος, το φυτό αναπτύσσεται πιο γρήγορα και καρποφορεί πολύ νωρίς, βλάπτοντας την ποιότητα των κόκκων.

Στις χώρες της Κεντρικής Αμερικής όπως το Μεξικό, τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα, οι μέσες θερμοκρασίες έχουν ήδη αυξηθεί κατά ένα βαθμό Κελσίου από το 1960, ενώ ο μέσος όγκος των βροχοπτώσεων έχει μειωθεί κατά 15%.

Στην Αιθιοπία, όπου παράγεται ο καφές Arabica, και οι εξαγωγές καφέ είναι ένα σημαντικό μέρος της οικονομίας, η μέση θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 1,3 βαθμούς Κελσίου μεταξύ 1960 και 2006. Αντίστοιχα, στη Βραζιλία, ο αριθμός και η ένταση των κυμάτων καύσωνα έχει αυξηθεί σημαντικά.

Εξάλλου, οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι βροχοπτώσεις αυξάνουν τη συχνότητα εμφάνισης νόσων και παρασίτων, που επηρεάζουν τις αποδόσεις και την ποιότητα. Ωστόσο, παράλληλα αναπτύσσονται ποικιλίες φυτών που είναι περισσότερο ανθεκτικές στα παράσιτα και την ξηρασία.

Στη Βραζιλία, οι ειδικοί λένε ότι η χώρα είναι έτοιμη για τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τον Αντόνιο Φερνάντο Γκέρα, διευθυντή έρευνας στη βραζιλιάνικη κρατική υπηρεσία έρευνας καφέ, η μεγάλη έκταση της χώρας, με τόσα πολλά διαφορετικά μικροκλίματα, σημαίνει ότι οι απώλειες σε μία περιοχή θα αντισταθμίζονται από την αύξηση της παραγωγής σε άλλες.

www.ellinikigeorgia.gr

Follow us
Similar posts
  • Eργόσημο : Τα πο... Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο (Αριθ. πρωτ.: Φ. 80000/οικ. 61327/1484/ 2016) του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), από 1/1/2017 οι μισθωτοί ανειδίκευτοι εργάτες μετακλητοί πολίτες τρίτων χωρών, δηλαδή το σύνολο σχεδόν του εργατικού δυναμικού που απασχολείται στον πρωτογενή αγροτικό τομέα, θα πρέπει να καταβάλλουν μηνιαία εισφορά για τον κλάδο ασφάλισης σαν «μισθωτοί» και θα πρέπει να [...]
  • Πώς η θερμοκρασί... του Μπαρτσώκα Νικόλαου, Γεωπόνος Α.Σ. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Καθοριστικός παράγοντας για την εμπορική καλλιέργεια της ελιάς είναι η θερμοκρασία στην οποία έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Η ελιά δεν επιβιώνει σε θερμοκρασία κατώτερη των -12°C, χρειάζεται όμως μια περίοδο χαμηλών θερμοκρασιών για να γίνει διαφοροποίηση των οφθαλμών της και να παράγει καρπούς. Η αδυναμία της να καρποφορήσει στις [...]
  • Ελληνική επανάστ... Στην Ελλάδα –και ίσως όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στον κόσμο ολόκληρο- ιστορία γράφουν συχνά οι παρέες. Οι φίλοι που μοιράζονται το ίδιο όραμα και το ίδιο πάθος και καταφέρνουν να προχωρήσουν ένα, δύο, τρία βήματα ή και χιλιόμετρα μακρύτερα. Το απόλυτα αληθινό αυτό σενάριο αποδεικνύεται ακόμη μία φορά από την πορεία της Centaur Analytics ιδρύθηκε το 2014 στο Βόλο, [...]
  • «Διαβάστηκε» το ... Για πρώτη φορά Κινέζοι επιστήμονες αποκωδικοποίησαν το γονιδίωμα του Τζίνγκο μπιλόμπα, του δέντρου από το οποίο προέρχεται το γνωστό βότανο που είναι πλέον πολύ δημοφιλές διεθνώς (και στην Ελλάδα) για τις τονωτικές και άλλες ιδιότητές του. Το Τζίνγκο θεωρείται «ζωντανό απολίθωμα», καθώς η εμφάνιση και η εσωτερική δομή του έχουν αλλάξει ελάχιστα κατά τα 270 [...]
  • Δανία : Στροφή α... Η κυβέρνηση της Δανίας προχωρά στη μετατροπή της γεωργικής παραγωγής της χώρας σε 100 % οργανική . Σύμφωνα με το OrganicVeganEarth , η σκανδιναβική χώρα είναι ήδη η πιο ανεπτυγμένη χώρα στον κόσμο όσον αφορά το ποσοστό των βιολογικών προϊόντων που εξάγει. Στόχος είναι να διπλασιαστεί η γεωργική γη που καλλιεργείται με βιολογικές μεθόδους μέχρι το 2020. Το [...]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GreekEnglish
«Τίποτα δεν είναι πιο δυνατό, από μια ιδέα, που έφτασε η ώρα της να πραγματοποιηθεί...» Βίκτωρ Ουγκό

Αρχείο

GreekEnglish