Σχετικά με την επιβίωση στην ύπαιθρο & έναν ποιοτικότερο τρόπο ζωής

Μποστάνι στην ταράτσα, βήμα-βήμα

Οποιαδήποτε τσιμεντένια επιφάνεια μπορεί να μεταμορφωθεί πολύ εύκολα σε ένα μικρό περιβολάκι με την κατασκευή ενός μποστανιού. Η κατασκευή είναι αρκετά εύκολη και μπορεί να τοποθετηθεί στο μπαλκόνι, στην ταράτσα ή ακόμα και σε ένα τσιμεντένιο δάπεδο στην πυλωτή μας. Θα κατασκευάσουμε το μποστάνι ανάλογα με τις ανάγκες τις δικές μας και φυσικά του χώρου που θα το τοποθετήσουμε, οπότε οι διαστάσεις πρέπει να συμβαδίζουν με τις γύρω δυνατότητες και την παραγωγή που έχουμε ανάγκη.

bostani-3-thumb-large

Το μήκος του παρτεριού μπορεί να αυξομειωθεί ανάλογα με το πού θα τοποθετηθεί, εάν δηλαδή θα είναι μπροστά σε έναν τοίχο μπορεί να έχει την ίδια διάσταση με τον τοίχο. Το πλάτος καλύτερα να είναι μικρό, δηλαδή όσο μπορούμε να φτάσουμε με τα χέρια μας χωρίς να τεντωνόμαστε, για ευκολία στη πρόσβαση και για να μη χρειάζεται να πατάμε το χώμα, ώστε να μη συμπιέζεται και να διατηρείται φρέσκο με περισσότερο οξυγόνο στις ρίζες.

Εάν θέλουμε να έχουμε πρόσβαση στο μποστάνι μας από όλες τις πλευρές, τότε το πλάτος μπορεί να κατασκευαστεί μέχρι και 1 μέτρο και 20 εκατοστά, εάν πρόκειται να ακουμπήσει στον τοίχο. Αν θα έχει πρόσβαση από μία πλευρά μόνο, τότε καλύτερα το πλάτος να είναι 60 εκατοστά. Είναι προτιμότερο να κατασκευάσουμε περισσότερα μποστάνια σε σειρές, αν έχουμε ανάγκη από περισσότερη παραγωγή, παρά να κατασκευάσουμε ένα παρτέρι με πολύ μεγάλο πλάτος. Επίσης πρέπει να αφήσουμε χώρο ανάμεσα στα μποστάνια ώστε να μπορούμε να κυκλοφορούμε ανάμεσα τους με ευκολία.

Το ύψος του μποστανιού καθορίζεται από τα φυτά που πρόκειται να καλλιεργήσουμε, δηλαδή πόσο μεγάλη ρίζα θα αποκτήσουν. Στο μποστάνι είναι προτιμότερο να καλλιεργούμε σαλατικά, όπως συνήθως λέγονται, κοινώς δηλαδή μαρούλια, καρότα, σπανάκι, ραπανάκια, κρεμμύδια, σκόρδα κλπ. Αυτά τα λαχανικά είναι μονοετή και σχετικά γρήγορα στην παραγωγή, οπότε δεν δημιουργούν μεγάλη ρίζα. Για τα σαλατικά το ύψος του μποστανιού μπορεί να κατασκευαστεί στα 25-40 εκατοστά. Τα φυτά με μεγαλύτερη ρίζα, όπως η ντομάτα και τα πολυετή, καλύτερα να τα φυτέψουμε σε βαθιές γλάστρες μεμονωμένα.

Για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία και για να μη σκύβουμε, μπορούμε να κατασκευάσουμε πόδια στις γωνίες του μποστανιού και κατά το μήκος του. Τα πόδια μπορούμε να τα βάλουμε υπολογίζοντας το ύψος της μέσης μας, αφαιρώντας το ύψος του μποστανιού. Ακόμη και ροδάκια μπορούμε να στερεώσουμε ώστε να γίνουν κινητά τα μποστάνια μας.

bostani2-3-thumb-large

Για τη βάση του μποστανιού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παλέτες ώστε να μπορούν να φεύγουν τα νερά από κάτω.

bostani3-2-thumb-large

Μπορούμε επίσης να φτιάξουμε τα πόδια του μποστανιού από τις παλέτες κόβοντάς τις στη μέση. Για τα τοιχώματα του μποστανιού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξύλα από παλιά ντουλάπια ή γενικά οποιοδήποτε ξύλο, προτιμότερο είναι το ναυτικό κόντρα-πλακέ για περισσότερη αντοχή και διάρκεια στο χρόνο.

bostani5-thumb-large

Τη βάση μπορούμε να την σκεπάσουμε με φελιζόλ, για να διατηρήσουμε ζεστό το χώμα, οπότε έτσι επεκτείνουμε και την καλλιεργητική περίοδο.

bostani6-2-thumb-large

Τα τοιχώματα του μποστανιού τα ντύνουμε εσωτερικά με γεωύφασμα για να κρατιέται το χώμα και να στραγγίζεται καλά το νερό.

Τα υψωμένα μποστάνια εξασφαλίζουν ευκολία στην καλλιέργεια και είναι χρέος και χαρά μας να καλλιεργούμε ακόμα και στην τσιμεντούπολη, αρκεί να υπάρχει λίγος ήλιος, ώστε να μη χάσουμε το χώμα κάτω από τα πόδια μας

via hbostanistas.gr

Follow us

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GreekEnglish

«Τίποτα δεν είναι πιο δυνατό, από μια ιδέα, που έφτασε η ώρα της να πραγματοποιηθεί...» Βίκτωρ Ουγκό

Enter your email address:

Αρχείο

GreekEnglish