Την θέση της στον ουρανό θα πάρει σήμερα, 14 Νοεμβρίου, η υπερσελήνη. Σήμερα η πανσέληνος θα έχει πρωτόγνωρα αυξημένη φωτεινότητα και μέγεθος.

1f5fd27328165a8dd64282f16ce3d678

Μάλιστα, το φεγγάρι έχει να εμφανισθεί τόσο λαμπερό και μεγάλο από τον Δεκέμβριο του 1948, προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα ειδικά λίγο μετά την ανατολή του.
Το φαινόμενο της «υπερσελήνης» εμφανίζεται κάθε φορά που έχουμε πανσέληνο όταν το φεγγάρι βρίσκεται στη μικρότερη απόστασή του από τη Γη. Η απόσταση της Σελήνης από τη Γη μεταβάλλεται, αφού η πορεία που διαγράφει ο δορυφόρος της Γης είναι ελλειπτική. Επομένως, μία θέση της τροχιάς, το περίγειο, είναι η πλησιέστερη στον πλανήτη μας.

Ο συνδυασμός της πανσελήνου με το σεληνιακό περίγειο δεν είναι πολύ σπάνιος. Για παράδειγμα, «υπερσελήνη» εμφανίσθηκε στον νυχτερινό ουρανό στις 16 Οκτωβρίου, ενώ θα επανεμφανισθεί στις 14 Δεκεμβρίου.
Αυτό όμως που διαφοροποιεί την αυριανή πανσέληνο είναι πως ούτε το περίγειο παραμένει σταθερό, αφού η ελλειπτική τροχιά της Σελήνης μεταβάλλεται με τον χρόνο, καθώς ο δορυφός δέχεται βαρυτικές δυνάμεις και από άλλα ουράνια σώματα, και κυρίως από τον Ήλιο. Επομένως, αύριο η πανσέληνος θα συνδυασθεί με εξαιρετικά μικρή απόσταση Σελήνης-Γης, μόλις 356.509 χιλιομέτρων.

Πρόκειται για μία σπάνια σύμπτωση, αφού είχε να συμβεί από το 1948, «χαρίζοντας στην πανσέληνο εντυπωσιακό μέγεθος και φως. Έτσι, εκτιμάται πως αύριο το φεγγάρι θα έχει 14% μεγαλύτερη διάμετρο και 30% λαμπερότερη από μία πανσέληνο που συμπίπτει με τη Σελήνη στη μεγαλύτερη απόστασή της από τον πλανήτη μας.

Σύμφωνα με τη NASA, η επόμενη εξίσου εντυπωσιακή «υπερσελήνη» θα λάβει χώρα τον Νοέμβριο του 2034, όταν η απόσταση Σελήνης-Γης θα είναι ακόμη μικρότερη απ’ ό,τι αύριο, μόλις 356.446 χιλιόμετρα. Το 2052 θα συμβεί η επόμενη πανσέληνος όπου τα δύο σώματα θα βρεθούν ξανά πολύ κοντά – και μάλιστα σε ακόμη μικρότερη απόσταση, μόλις 356.371 χιλιομέτρων.

(Πηγή: naftemporiki.gr)

Follow us