ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Παπαγεωργίου Αθανάσιος
Γεωπόνος (ΤΕ)
metallagmena-genetika-tropopoiimena-trofima
Στις μέρες μας παρατηρείται μια ραγδαία αύξηση του πληθυσμού με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ανθρώπινες απαιτήσεις για τροφή. Σε συνάρτηση με τους περιορισμένους πόρους και τη δυσκολία εύρεσης πόσιμου νερού καθώς επίσης και της γενικότερης μόλυνσης του περιβάλλοντος δημιουργήθηκε ένα ανησυχητικό φαινόμενο η εξασφάλιση της διατροφής για τα επόμενα χρόνια.
Οι επιστήμονες αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος του διατροφικού προβλήματος και εκμεταλλευόμενοι την ανάπτυξη της τεχνολογίας που είχε ως αποτέλεσμα την βελτίωση των μεθόδων έρευνας προσπάθησαν να δώσουν λύση στο πρόβλημα. Αξιοποιώντας την γενετική μηχανική τόσο σε ζωικούς όσο και σε φυτικούς ιστούς κατάφεραν να δημιουργήσουν οργανισμούς συγκεκριμένων χαρακτηριστικών.
Αρχικά οι επιστήμονες στράφηκαν στο να ενισχύσουν φυτικούς οργανισμούς προσδίδοντας τους χαρακτηριστικά που θα τους καθιστούσαν πιο ανθεκτικούς στην προσβολή τους από ζιζάνια. Το επίτευγμα αυτό είχε πολλαπλά οφέλη τόσο στην αγροτική οικονομία καθώς οι αγρότες θα εξοικονομούσαν σημαντικά κεφάλαια και θα μπορούσαν να τα αξιοποιήσουν σε άλλες δραστηριότητες για την ανάπτυξη της παραγωγής τους, όσο και στους καταναλωτές των αγροτικών προϊόντων καθώς αυτά θα ήταν απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα άρα θα ήταν πιο ασφαλή για την ανθρώπινη υγεία.

Με την πάροδο των χρόνων δημιούργησαν τρόφιμα πλούσια σε συγκεκριμένες βιταμίνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην κατηγορία αυτή των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων αποτελεί η καλλιέργεια του Golden Rice. Το Golden Rice είναι μια ποικιλία ρυζιού πού έχει προστεθεί από επιστήμονες με την εφαρμογή της γενετικής μηχανικής περίσσεια βιταμίνης Α και είχε ως κύριο σκοπό την σίτιση της Αφρικανικής Ηπείρου καθώς εκεί είχε παρατηρηθεί μεγάλη έλλειψη της βιταμίνης Α με δυσμενείς συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού της.

Στον αντίποδα όμως αίρονται πολλές αμφιβολίες για την χρησιμότητα των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων καθώς επίσης και το πόσο ασφαλή είναι για την ανθρώπινη κατανάλωση. Πολλές ερευνητικές μελέτες παρουσιάζουν αντικρουόμενα αποτελέσματα. Από τη μια μεριά υπάρχουν μελέτες που κάνουν αναφορά σε αλλεργικές επιπτώσεις που μπορούν να προκληθούν όχι όμως αρκετά σοβαρές για την ανθρώπινη υγεία και από την άλλη μεριά παρουσιάζονται αποτελέσματα που τα συνδέουν με συγκεκριμένες μορφές καρκίνου.
Το κύριο πρόβλημα που παρουσιάζεται στη χρήση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών έγκειται κυρίως στη σήμανση τους καθώς σε πολλές χώρες ακόμα δεν αναγράφεται. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καταναλωτή να γνωρίζει την θρεπτική αξία και το τι περιέχει το τρόφιμο που θα επιλέξει για να το εν τάξει στις διατροφικές του συνήθειες.
Εν κατακλείδι τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα δεν μπορούν να αξιολογηθούν ως προς την σπουδαιότητα και την χρησιμότητα τους καθώς οι μελέτες είναι αντικρουόμενες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι νέες ερευνητικές μελέτες που θα διεξαχθούν τα επόμενα χρόνια θα μας διαφωτίσουν για τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία που έχουν τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα σε βάθος χρόνου.
Follow us