Σχετικά με την επιβίωση στην ύπαιθρο & έναν ποιοτικότερο τρόπο ζωής

Τα φυτά που καθαρίζουν τον αέρα μέσα στο σπίτι σύμφωνα με τη NASA

fita_4Ήξερες ότι υπάρχει μία ποικιλία τοξικών χημικών ουσιών που κρύβονται στο σπίτι σου και δεν είναι εύκολο να τις ξεφορτωθείς; Πρόκειται για χημικές ενώσεις που εκπέμπονται σε χαμηλά επίπεδα από μία ποικιλία οικιακών οικοδομικών προϊόντων και επίπλων και ενοχοποιούνται για καρκίνο στον άνθρωπο, κρίσεις άσθματος και αλλεργικές αντιδράσεις, όταν υπάρχουν σε υψηλά επίπεδα. Επίσης, εκπέμπονται από σόμπες φυσικού αερίου, κόλλες, χαλιά, δάπεδα, στεγανωτικά, χρώματα, βερνίκια επίπλων και ρούχα.

Τί μπορείς να κάνεις; Να φιλτράρεις τον αέρα του σπιτιού σου με κάποια από τα φυτά που έχει ανακαλύψει η ΝΑΣΑ ότι καθαρίζουν τον αέρα από αυτές τις βλαβερές ουσίες.

  1. Σπαθίφυλλο

Στη δεκαετία του 1980, η NASΑ ανακάλυψε ότι το σπαθίφυλλο απορροφά το βενζόλιο, τη φορμαλδεΰδη, το τριχλωροαιθυλένιο, και πολλά άλλα βλαβερά χημικά, όπως το ξυλόλιο κι αμμωνία Για να μεγιστοποιηθεί η απορρόφηση πρέπει να κρατήσεις το φύλλωμα χωρίς σκόνη. Διατήρησέ το σε χώμα από τον κήπο και, για να έχεις ανθοφορία, χρειάζεται φως.

  1. Δράκαινα

Εξαλείφει: φορμαλδεΰδη, ξυλόλιο, τολουόλιο, βενζόλιο, τριχλωροαιθυλένιο. Κράτησε το χώμα υγρό αλλά όχι μουσκεμένο. Όσον αφορά το φως, μπορεί να προσαρμοστεί και στη σκιά άλλο και στο αρκετό φως.

  1. Ζέρμπερα

Αυτό το φωτεινό, πλούσιο σε άνθη φυτό είναι αποτελεσματικό στην αφαίρεση τριχλωροαιθυλένιου. Είναι επίσης, καλό για το φιλτράρισμα του βενζολίου που προέρχεται από μελάνια.  Πρέπει να έχει καλά στραγγιζόμενο χώμα. Χρειάζεται ψέκασμα 2 φορές τη βδομάδα κι άπλετο φως.

  1. Φίκος

Αν και ο φίκος είναι ένα δέντρο της Νοτιοανατολικής Ασίας, όταν μεγαλώνει σε εσωτερικούς χώρους είναι ένα ανθεκτικό φυτό που καταλήγει να είναι πολύ ψηλό έως και 3 μέτρα. Απομακρύνει βενζόλιο, φορμαλδεΰδη, και το τριχλωροαιθυλένιο. Χρειάζεται φως, αλλά όχι απευθείας, γιατί καίγονται τα φύλλα του.

  1. Σεφλέρα

Είναι πραγματικά ανθεκτική και μακράς διαρκείας, αρκεί να κρατήσεις τα φύλλα χωρίς σκόνη. Απορροφά τις δυσάρεστες τοξίνες, όπως το βενζόλιο, η φορμαλδεΰδη και τολουόλιο κι είναι καλή για τα σπίτια όπου υπάρχει ένας καπνιστής.

Είναι πανέμορφα, γεμίζουν το χώρο με χρώμα, διακοσμούν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο το σπίτι μας. Τα θετικά όμως των φυτών εσωτερικού χώρου δεν σταματούν στο γεγονός πως μας φτιάχνουν την διάθεση. Ορισμένα απ’ αυτά μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσικά φίλτρα καθαρισμού, μειώνοντας την μόλυνση του αέρα του σπιτιού μας και βοηθώντας στον ικανοποιητικό εξαερισμό του. Η NASA δεν θα μπορούσε να μην στρέψει την προσοχή της και στο συγκεκριμένο θέμα και αφού μελέτησε τα αποτελέσματα των πειραμάτων της, κατέληξε σε μία πολύ ενδιαφέρουσα λίστα από φυτά που μπορούν να φιλτράρουν τον αέρα που μπαίνει στο σπίτι μας και να τον διατηρούν όσο το δυνατόν πιο καθαρό.

Σύμφωνα με τις έρευνες της ΝΑΣΑ, οι αναφορές σε τοξικά κοινά σε περιβάλλον εσωτερικών χώρων, εστιάζονται στην βενζόλη, την φορμαλδεΰδη και το τριχλωροαιθυλένιο, τρεις κινδύνους που τα συγκεκριμένα φυτά μπορούν να τους περιορίσουν αισθητά. Στο Clean Air Study μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες για την έρευνα της NASA και παρακάτω τα 18 φυτά που ίσως θα πρέπει να γνωρίσετε καλύτερα και να βάλετε μέσα στο σπίτι σας.

Πυγμαίος φοίνικας

Φτέρη της Βοστώνης

Kimberley Queen Fern (άλλο είδος φτέρης)

Spider Plant

Αγλαόνημα

Μπαμπού χαμαιδωρέα

Flamingo Lily (Ανθούριο andraeanum)

Πόθος ή κισσός του διαβόλου Φίκος Κρίνος Turf (Liriope)

Ραφίς (The Lady palm) Ζέρμπερα (Barberton Daisy)

Μασαντζιάνα

Αγγλικός Κισσός

Σανσεβιέρια

Μαρτζινάτα

Χρυσάνθεμο

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα.
Follow us
Similar posts
  • Σπόροι ηλικίας 5... Το κυπαρίσσι από το οποίο είχαν παρθεί είχε φυτευτεί από τον Κίτρινο Αυτοκράτορα που θεωρείται κοινός πρόγονος όλων των Κινέζων Βλαστούς πέταξαν σπόροι από ένα κυπαρίσσι ηλικίας 5.000 χρόνων στην επαρχία Σαανσί της βορειοδυτικής Κίνας, που είχαν ταξιδέψει πέρυσι στο διάστημα με Κινέζους αστροναύτες. Οι 28 σπόροι βλάστησαν στα τέλη Μαΐου και έχουν ύψος από [...]
  • Βιολογική ανάγκη... Για τα οφέλη του μεσημεριανού ύπνου έχουν γραφτεί πολλά κατά καιρούς. Ωστόσο, πολλές από αυτές τις μελέτες έχουν εστιάσει στη διάρκειά του, για να είναι όντως ευεργετικός για τον οργανισμό μας αυτός ο ύπνος. Η βιολογική ανάγκη για έναν μεσημεριανό ύπνο βελτιώνει τόσο τη σωματική μας όσο και την πνευματική μας υγεία λένε οι νέες [...]
  • Για τον κακό ύπν... Τα υψηλά επίπεδα ρύπανσης της ατμόσφαιρας για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να φέρουν κακής ποιότητας ύπνο ή αϋπνία (λιγότερες από έξι ώρες ύπνο), σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που συσχέτισε την ποιότητα του αέρα με την ποιότητα του ύπνου. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση επιδρά αρνητικά στην υγεία της καρδιάς [...]
  • Η συχνή χρήση το... Όσο πιο συχνά χρησιμοποιεί κανείς το GPS στις ηλεκτρονικές συσκευές του για να βρει μια διαδρομή, τόσο οδηγεί σε αδράνεια περιοχές του εγκεφάλου του που χρησιμοποιούνται για τον προσανατολισμό και τη νοητική επεξεργασία εναλλακτικών διαδρομών, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής τον [...]
  • Η φύση ως προθάλ... Δεν είναι λίγες οι φορές που μια ηλιόλουστη μέρα σηματοδοτεί και μια επικείμενη αλλαγή διάθεσης. Μια στροφή προς την αισιοδοξία και την ευτυχία! Δεν είναι τυχαίο που από την άνοιξη και μετά (αν δεν σε γυροφέρνουν ορισμένες αλλεργιούλες), έχεις τη τύχη να συναντήσεις άτομα που χαμογελούν από καρδιάς. Η φύση αποτελεί πάντοτε ένα ευχάριστο καταφύγιο! [...]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GreekEnglish
«Τίποτα δεν είναι πιο δυνατό, από μια ιδέα, που έφτασε η ώρα της να πραγματοποιηθεί...» Βίκτωρ Ουγκό

Αρχείο

GreekEnglish