Με το σύνθημα «Το κλίμα αλλάζει – Η διατροφή και η γεωργία πρέπει να αλλάξουν επίσης», γιορτάστηκε στη Ρώμη η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ. Mαζί με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και τον Πάπα Φραγκίσκο, τα στελέχη του FAO απηύθυναν έκκληση στη διεθνή κοινότητα ώστε «το 2030 να είναι έτος “Μηδενικής Πείνας”» και να μην πεινά κανένας από τους περισσότερους από 800 εκατομμύρια κατοίκους του πλανήτη που υποσιτίζονται – ο ένας στους εννιά.

Χίλια τριακόσια χιλιόμετρα βορειότερα, στη Χάγη της Ολλανδίας, μακριά από τους εθιμοτυπικούς εορτασμούς, κινήματα αγροτών από όλο τον κόσμο διοργάνωσαν το δικό τους διήμερο για τη «Διατροφική Κυριαρχία» όχι με μια γιορτή, αλλά με μία δίκη.

Νομικοί, επιστήμονες, οικο-ακτιβιστές, όπως η περιβαλλοντολόγος και συγγραφέας Βαντάνα Σίβα, κινήματα χωρικών όπως το La Via Campesina που εκπροσωπεί 200 εκατομμύρια μικροκαλλιεργητές σε 173 χώρες, κάθισαν, συμβολικά, στο σκαμνί, τον πολυεθνικό γίγαντα της Μονσάντο -της εταιρείας λιπασμάτων και αγροχημικών που ελέγχει το 90% των μεταλλαγμένων σπόρων- για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και οικοκτονία».

Οπως σε άλλες χώρες, έτσι και στην Ελλάδα, το παγκόσμιο κίνημα για τη «Διατροφική Κυριαρχία» -δηλαδή για το δικαίωμα ενός λαού να ορίζει τη διατροφή του- εκφράζεται μέσα από ομάδες καλλιεργητών και καταναλωτών που προωθούν την Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία (ΚΥΓΕΩ).

Η ΚΥΓΕΩ, όπως μεταφράζεται στα ελληνικά ο αγγλόφωνος όρος Community Supported Agriculture – CSA, oρίζεται ως «ένας συνεταιρισμός ανάμεσα σε αγρότες και καταναλωτές όπου, στην καλύτερη περίπτωση, οι ευθύνες και οι ανταμοιβές της γεωργίας μοιράζονται σε όλους».

Η Τζέννυ Γκιουγκή, ακτιβίστρια διατροφικής κυριαρχίας και μέλος της Ευρωπαϊκής Διατροφικής Ομάδας ΚΥΓΕΩ, εξηγεί στην «Εφ.Συν.» τα βασικά προτάγματα του κινήματος:

«Εχουμε κάνει ήδη την πρώτη πανευρωπαϊκή απογραφή για την ΚΥΓΕΩ και την πρώτη πανελλαδική συνάντηση. Πρόσφατα έγινε η τρίτη πανευρωπαϊκή συνάντηση ΚΥΓΕΩ στην Τσεχία, με 10μελή αποστολή από την Ελλάδα».

Βασική αρχή της Διατροφικής Κυριαρχίας, του κινήματος που εμπνέει την ΚΥΓΕΩ, είναι ότι στο επίκεντρο της παραγωγής και διανομής της τροφής είναι ο άνθρωπος, όχι τα κέρδη.

Το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να έχει πρόσβαση σε ποιοτική, επαρκή, υγιεινή διατροφή, πάει χέρι-χέρι με το δικαίωμα των μικρών παραγωγών σε αξιοπρεπή διαβίωση και όρους εργασίας, την οργάνωση της παραγωγής σε τοπικό επίπεδο, τη διαφύλαξη των κοινών αγαθών και δημόσιων πόρων, ενάντια στον έλεγχο των πολυεθνικών και τις ιδιωτικοποιήσεις (που επιβάλλουν διακρατικές συμφωνίες όπως η TTTIP και η CETA), την αρμονική συνύπαρξη με τη φύση, την αξιοποίηση παραδοσιακών μεθόδων και γνώσεων για την καλλιέργεια.

«Στην ουσία η διατροφική κυριαρχία μιλάει για όλα τα κομμάτια της καθημερινότητάς μας που θέλουμε να ξαναπάρουμε υπό τον έλεγχό μας. Ξέρω τον λογιστή μου, τον γιατρό μου, μπορεί να μην ξέρω τον αγρότη μου; Η τροφή είναι το καύσιμό μου. Δεν μπορεί να μην ξέρω τίποτα για το πώς φτιάχνεται, πώς φτάνει σε μένα», μας λέει η Τζέννυ Γκιουγκή.

«Στόχος μας είναι να μπορέσει να ζήσει ο αγρότης που κάνει καλλιέργεια μικρής έντασης και μικρής κλίμακας. Οταν εταιρείες σαν τη “Μονσάντο” πατεντάρουν ακολουθίες γονιδιωμάτων – που είναι σαν να σου λένε ότι “αυτό το ραδίκι που έχεις στο κτήμα σου είναι δικό μου”, όταν ακόμα και το νερό μπαίνει στο ΤΑΙΠΕΔ, τα πράγματα είναι πολύ σκούρα. Ζούμε σε μια χώρα που χάνονται οι πόροι, τα κοινά αγαθά. Γι’ αυτό και η πρότασή μας για Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία απαιτεί ολοκληρωμένη και συνολική αντιμετώπιση, πιέζοντας παράλληλα για αλλαγή των πολιτικών για τη γεωργία, σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο».

Πληροφορίες: kygeo.blogspot.gr, e-mail: csagreece@gmail.com

Follow us