Σχετικά με την επιβίωση στην ύπαιθρο & έναν ποιοτικότερο τρόπο ζωής

Πως να Κρατήσετε Σπόρους Κολοκύθας για να τους Φυτέψετε την Άνοιξη!

%cf%88%ce%b7%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%bf%ce%b9-%cf%83%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%bf%ce%b9-%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%ba%cf%8d%ce%b8%ce%b1%cf%82_%ce%bd%ce%b7%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b1%cf%81%ce%baΊσως φέτος οι κολοκυθιές σας να είχαν καλή παραγωγή και ίσως να μείνατε ευχαριστημένοι από το μέγεθος και την ποιότητα αυτών των υπέροχων λαχανικών. Ίσως να καλλιεργήσατε μια συγκεκριμένη ποικιλία από την οποία μείνατε ευχαριστημένοι. Αν συνέβησαν τα παραπάνω, ενδεχομένως να επιθυμείτε να φυτέψετε σπόρους από τα ίδια φυτά τον επόμενο χρόνο. Η αποθήκευση αυτών των σπόρων είναι μια εύκολη διαδικασία και σε αυτό το άρθρο θα μάθουμε πως γίνεται.

Αρχικά διαλέξτε κολοκύθες που έχουν ωριμάσει καλά στον κήπο σας και αφήστε τες να μαλακώσουν, ώστε το εσωτερικό της σάρκας τους να χάσει την συνοχή του.

Διαλέξτε τους σπόρους της Κολοκύθας

1.Αφαιρέστε την σάρκα και τους σπόρους από το εσωτερικό της κολοκύθας.

2. Τοποθετήστε τη σάρκα μαζί με τους σπόρους σε ένα σουρωτήρι. Βάλτε το σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό. Καθώς το νερό τρέχει πάνω στην πολτοποιημένη σάρκα της κολοκύθας, αυτή θα διαλυθεί και θα σουρώσει μαζί με το νερό, αφήνοντας εκτεθειμένους τους σπόρους. Ξεκινήστε να μαζεύετε τους σπόρους που αποκαλύπτονται. Ξεπλύντε τους στο τρεχούμενο νερό καθώς τους μαζεύετε.

3. Κάνοντας τη διαδικασία με αυτό τον τρόπο, θα καταλάβετε πως οι σπόροι στο εσωτερικό της κολοκύθας είναι πολύ περισσότεροι από όσους χρειάζεστε για να φυτέψετε, έτσι όταν τους συγκεντρώσετε όλους μετά το ξέπλυμα, διαλέξτε τους και επιλέξτε τους μεγαλύτερους σε μέγεθος. Οι σπόροι που θα διαλέξετε πρέπει να είναι τρεις φορές περισσότεροι από όσους χρειάζεστε για να φυτέψετε το επόμενο έτος. Οι μεγαλύτεροι σε μέγεθος σπόροι έχουν περισσότερες πιθανότητες να φυτρώσουν.

4. Αφού τους έχετε ξεπλύνει, τοποθετήστε τους σε ένα στεγνό χαρτί κουζίνας μακριά τον ένα σπόρο από τον άλλο για να μην κολλήσουν.

5.Αφήστε τους έτσι απλωμένους σε ένα δροσερό και ξηρό μέρος για μία εβδομάδα.

6.Μόλις οι σπόροι στεγνώσουν από την υγρασία τους, ρίξτε τους σε χάρτινα σακουλάκια ή σε φάκελο.

Πως θα τους αποθηκεύσετε και θα τους διατηρήσετε στην αποθήκη σας

Αφού έχετε μαζέψει και συγκεντρώσει τους σπόρους κολοκύθας, αποθηκεύστε τους κατάλληλα, ώστε να είναι έτοιμοι να φυτευθούν το επόμενο έτος. Οι σπόροι κολοκύθας προτιμούν να αποθηκεύονται σε ψυχρές και ξηρές συνθήκες.

Ένα από τα καλύτερα μέρη για αποθήκευση είναι στο ψυγείο. Βάλτε τον φάκελο με τους σπόρους σε ένα πλαστικό μπολάκι. Κάντε μερικές τρύπες στο καπάκι, ώστε να εξασφαλίσετε πως δεν θα συσσωρευθεί υγρασία στο εσωτερικό. Τοποθετήστε το μπολάκι με τους σπόρους στο πίσω μέρος του ψυγείου.

Τον επόμενο χρόνο, όταν θα έρθει η ώρα που θα πρέπει να τους φυτέψετε, οι σπόροι σας θα είναι έτοιμοι για να ξεκινήσουν. Η αποθήκευση των σπόρων της κολοκύθας είναι μια διασκεδαστική δραστηριότητα για όλη την οικογένεια, ακόμα και τα μικρότερα μέλη της μπορούν να βοηθήσουν. Τα παιδιά μπορούν επίσης να βοηθήσουν και κατά την διάρκεια της σποράς στον κήπο ή στον αγρό. Έτσι θα μάθουν να εκτιμούν καλύτερα τη φύση και αυτά που τους προσφέρει και να αποκτήσουν οικολογικές ευαισθησίες.

Του Θανάση Αργυρόπουλου (Γεωπόνος ΑΠΘ)

share24.gr

Follow us
Similar posts
  • Σαλέπι ( Σερνικο... Η κοινή ονομασία σαλέπι αναφέρεται τόσο στο αλεύρι που λαμβάνεται από τους ξηρούς κονδύλους πολλών ειδών της οικογένειας Ορχεΐδες, όσο και στην ονομασία του ίδιου του φυτού που στον κόσμο της φυτολογίας αναφέρεται ως Orchis mascula. Το σαλέπι θεωρείται και φαρμακευτική ουσία γιατί περιέχει αραβίνη, τραγακανθίνη και πολύ άμυλο το οποίο, όταν διαλύεται στο νερό, [...]
  • Σκίτσα με προτάσ... Follow [...]
  • Πώς να αντιμετωπ... Tα ονομάζουμε «ζιζάνια» και ραντίζουμε με τοξικά για να τα καταστρέψουμε. Πολλά λάθη με μια κίνηση. Πρώτον γιατί τα αγριόχορτα προσφέρουν πολλά τόσο στη Φύση όσο και στην υγεία μας. Δεύτερον, γιατί αν θέλουμε να τα διώξουμε μπορούμε να το κάνουμε με οικολογικό τρόπο, χωρίς να δηλητηριάσουμε τον κήπο και τη ζωή μας. Τα αγριόχορτα [...]
  • Μπιζέλια, καλλιέ...  Τα μπιζέλια έχουν καταγωγή Από την Ευρώπη και την Ασία. Περιγραφή Είναι ετήσιο φυτό, ψυχρής εποχής, νάνο ύψους 0,30 – 0,40 μ. ή αναρριχώμενο, με έλικες, ύψους 1,50 – 2,00 μ. Η ρίζα του είναι πασσαλώδης, οι βλαστοί ποώδεις, εσωτερικά κενοί, με έλικες. Τα φύλλα του είναι σύνθετα με 3 – 5 ζεύγη φυλλιδίων. Τα [...]
  • Χειμώνας στο μπο... Αυτή η εποχή είναι ιδανική για την παραγωγή σαλατικών, καθώς η θερμοκρασία έχει πέσει και δεν σκάνε από τη ζέστη τα ευαίσθητα φυλλαράκια τους. Επίσης με τις αρκετές βροχές το πότισμα σχεδόν δεν χρειάζεται και τα φύλλα στα φυτά μας είναι συνέχεια φρέσκα, πλούσια σε γεύση και ιχνοστοιχεία. Μας δίνεται έτσι η ευκαιρία να παράγουμε [...]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GreekEnglish
«Τίποτα δεν είναι πιο δυνατό, από μια ιδέα, που έφτασε η ώρα της να πραγματοποιηθεί...» Βίκτωρ Ουγκό

Αρχείο

GreekEnglish