tsipouroΗ απάντηση κατ’ αρχήν εξαρτάται

από το πόσα ποτά έχετε πιει.

Οσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των ποτών τόσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα του αλκοόλ στο αίμα και επομένως τόσο περισσότερο χρονικό διάστημα χρειάζεται για να «καθαρίσει» ο οργανισμός σας. Όταν καταναλώνετε αλκοόλ, θα περάσει στο αίμα και θα παραμείνει εκεί μέχρις ότου το ίδιο το σώμα το αποβάλλει.

Ακόμα κι αν είναι ένα γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι έχουν την τάση να μεθούν γρηγορότερα από τους άλλους, όλοι ξεμεθούν ταυτόχρονα. Το ήπαρ κάνει το 90% του έργου, όταν πρόκειται να μεταβολίσει το αλκοόλ, διασπώντας το και εξωθώντας το από το σύστημά σας. Το ήπαρ του κάθε ανθρώπου μεταβολίζει το αλκοόλ με τον ίδιο ρυθμό: 29 χιλιοστόλιτρα ανά ώρα. Ο ρυθμός με τον οποίο διασπάται το αλκοόλ δεν διαφέρει ανάλογα με το βάρος, το μέγεθος ή το φύλο, παρόλο που πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτό ακριβώς συμβαίνει. Το αλκοόλ μπορεί να αφήσει το σώμα μέσω του ιδρώτα, της αναπνοής και των ούρων.

Τα κλασικά αλκοολούχα ποτά είναι 340-355 χιλιοστόλιτρα η μπύρα, 44 χιλιοστόλιτρα ένα ποτηράκι λικέρ και 177 χιλιοστόλιτρα ένα ποτήρι κρασί. Όλα τα παραπάνω παρέχουν 29 χιλιοστόλιτρα αλκοόλ, που σημαίνει ότι ένα ποτό θα παραμείνει στο σύστημά σας για μία ώρα. Έτσι, ανεξάρτητα από το αν πίνετε κρασί ή μπύρα, τα περισσότερα ποτά περιέχουν ένα παρόμοιο ποσό καθαρής αλκοόλης που θα επηρεάσει το σώμα σας. Αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε, για να ξεμεθύσετε ή να το αποβάλλετε από τον οργανισμό σας γρηγορότερα. Ούτε καν ένας δυνατός καφές, ένα κρύο ντους ή ακόμα και ο εμετός, δεν πρόκειται να συντομεύσει αυτό το χρόνο.

Εάν πίνετε ένα ποτό την ώρα, το συκώτι σας θα είναι σε θέση να συμβαδίσει με το φόρτο εργασίας και να ωθήσει το αλκοόλ στην έξοδο από τον οργανισμό σας όπως ακριβώς μπαίνει. Ωστόσο, αν πίνετε το ένα σφηνάκι μετά το άλλο, σίγουρα θα χαλάσετε αυτή την ισορροπία. Το ήπαρ θα συνεχίσει μεν να εργάζεται με την… ισοτιμία 29 χιλιοστόλιτρα την ώρα, αλλά το επιπλέον αλκοόλ θα αρχίσει να κυκλοφορεί μέσα στο σώμα σας, όσο περιμένει να υποβληθεί σε επεξεργασία. Καθώς θα αιωρείται στο σύστημά σας, τα επίπεδά του στο αίμα σας θα παραμένουν ανεβασμένα. Ακόμα και αφού θα έχετε σταματήσει να πίνετε, η ποσότητα του αλκοόλ στο σύστημά σας θα συνεχίσει να είναι ανεβασμένη.

Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να σας βοηθήσουν να επιβραδύνετε το επίπεδο που το αλκοόλ εισέρχεται το σύστημά σας. Για παράδειγμα, αν τρώτε κάτι, ενώ πίνετε αλκοόλ, αυτό θα επιβραδύνει την πρόσληψη του αλκοόλ. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να διαχειριστείτε την ηρεμία σας αποτελεσματικά.

Έχει επίσης αποδειχθεί ότι η σόδα ή το νερό ανάμεσα στο αλκοόλ θα επιβραδύνουν το ρυθμό με τον οποίο το αλκοόλ εισέρχεται στο αίμα σας. Μια άλλη καλή ιδέα είναι να πιείτε ένα ποτό αργά, ώστε να αποφύγετε να εισέλθει υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, στο σύστημά σας ανά πάσα στιγμή. Δοκιμάστε τη μέθοδο της κατανάλωσης ενός ποτού την ώρα, ώστε να αποφύγετε την είσοδο πολλών χημικών ουσιών στο σώμα σας.

Εν κατακλείδι, είναι δυνατόν να επιβραδύνετε τα επίπεδα του αλκοόλ που εισέρχονται στον οργανισμό σας, αλλά δεν μπορείτε να αυξήσετε το ρυθμό με τον οποίο αυτό θα φύγει από το σώμα σας.

ΠΗΓΗ

Follow us