Σχετικά με την επιβίωση στην ύπαιθρο & έναν ποιοτικότερο τρόπο ζωής

Η τέχνη της απόσταξης

Πως και πότε ξεκίνησε η τέχνη της απόσταξης; Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ήταν γνωστή ακόμη και από τους πρωτόγονους ανθρώπους. Πως; Πάλι με τη διαδικασία της «τύχης», της δοκιμής και της παρατήρησης. Μερικές καυτές πέτρες που έπεσαν στα δοχεία που φύλαγαν τα «κρασιά τους» έδωσαν ατμούς που απορροφήθηκαν από δέρματα ή σφουγγάρια που βρίσκονταν κρεμασμένα από πάνω.

tsipouro-600x330

Ίσως επιδρομείς να θεώρησαν ότι έτσι, ρίχνοντας τις καυτές πέτρες δηλαδή, κατέστρεφαν τη σοδειά των αντιπάλων, που να φανταστούν οι δύσμοιροι, ότι  άνοιγαν ένα καινούργιο δρόμο στην ποτοποιία. Στη συνέχεια   το υγρό (οι ατμοί που κρύωσαν) το στράγγισαν από τα δέρματα  ή τα σφουγγάρια και μερικοί τόλμησαν να το δοκιμάσουν. Ήταν το πρώτο απόσταγμα, περίεργο μα  δυνατό.

Με την απόσταξη δηλαδή γίνεται  μια «συμπύκνωση» του ποτού σε αλκοόλη.

Υπάρχουν και άλλοι πρωτόγονοι τρόποι συμπύκνωσης που δεν είναι αποστάξεις αλλά  έχουν φυσικοχημικές αναλογίες. Και αυτοί προέκυψαν από την «τύχη» και γιαυτό έχει ενδιαφέρον να τους αναφέρουμε. Και η «τύχη» ήταν,  αλλού  το ψύχος κι αλλού  οι ζωικές  κύστεις (τα ασκιά)  που φύλαγαν τα «κρασιά» τους.

Στην πρώτη περίπτωση, όταν η θερμοκρασία  είναι κάτω από -10 βαθμούς το νερό που περιέχεται στο ποτό παγώνει και σχηματίζει κρυστάλλους νερού. Αν αφαιρέσουμε τους κρυστάλλους αυτούς, (που είναι νερό), το ποτό  που απομένει είναι  ενισχυμένο σε αλκοόλη.  Στη δεύτερη περίπτωση, οι πόροι της κύστης λειτουργούν σαν ένα λεπτό κόσκινο, επιτρέπουν δηλαδή το νερό να περάσει και να φύγει ενώ δεν αφήνουν την αλκοόλη (το μόριο της είναι μεγαλύτερο από του νερού και δεν χωράει να περάσει). Το ποτό που απομένει έχει περισσότερη αλκοόλη.  Με όλα αυτά  μπορούμε να σκεφτούμε  πως με το ψύχος στο βορρά προέκυψε μια πρωτόγονη βότκα, ενώ με τα ασκιά από κύστεις που φύλαγαν τα κρασιά  τους νοτιότερα να προέκυψε ένα  μπράντυ.

assets_large_t_175762_53986378

Η απόσταξη όμως, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, δηλαδή  με άμβυκα,  δεν μπορέσαμε να μάθουμε πότε ξεκίνησε. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ήταν γνωστή στη Μεσοποταμία την 4η χιλιετηρίδα πΧ για παραγωγή ροδόνερου. Κάποιοι άλλοι αποδίδουν στους δικούς μας προγόνους την επινόηση του άμβυκα, στην ακμή του Μυκηναϊκού πολιτισμού το 16ο αιώνα πΧ όταν η επεξεργασία του χαλκού ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη. Αλλά  και στους  αιγυπτίους του 13ου πΧ αιώνα ήταν γνωστή η απόσταξη με την οποία έφτιαχναν  καλλυντικά και αρώματα.

Εμείς σύμφωνα με την ιστορία μαθαίνουμε ότι  ο Αριστοτέλης τον 4ο πΧ γνώριζε να μετατρέπει το θαλασσινό νερό σε πόσιμο με εξάτμιση (ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ Β). Επιμένουμε μάλιστα να λέμε ότι η λέξη που χρησιμοποιούν κυρίως οι Γάλλοι για τους αποστακτήρες alambic δεν είναι αραβικής προέλευσης αλλά ελληνικής από το «άμβυξ». Μας αρέσει που είμαστε Έλληνες.

drinktsipouro.gr

Follow us
Similar posts
  • Καλά νέα για εκε... Το «Hikers’ Friendly» είναι ένα σήμα που πιστοποιεί υπηρεσίες σχετικές με την πεζοπορία. Προς το παρόν είναι διαθέσιμο μόνο για επιχειρήσεις διαμονής, αλλά σύντομα θα ανοίξει και σε άλλους τομείς. Δημιουργήθηκε από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Paths of Greece, σε συνεργασία με την Green Evolution. Απώτερος στόχος του σήματος είναι να ενισχυθεί η εμπειρία του πεζοπόρου, μέσω [...]
  • Το έξτρα παρθένο... Το Ελαιόλαδο συνάντησε το Λονδίνο!! Οι μεγαλύτεροι διαγωνισμοί ελαιολάδου στην καρδιά της Ευρώπης London IOOC 2017, Διαγωνισμοί ελαιολάδου στο Λονδίνο. • Βραβεία ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ έξτρα παρθένου ελαιολάδου, • Βραβεία ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥ ΥΓΕΙΑΣ έξτρα παρθένου ελαιολάδου, • Βραβεία ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ έξτρα παρθένου ελαιολάδου (International Olive oil Competitions-IOOC) Το καλό, παρθένο ελαιόλαδο πρόκειται να ταξιδέψει ως την αγγλική πρωτεύουσα και [...]
  • Πότε άλλαξε χρώμ... Η ταραμοσαλάτα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Καθαρά Δευτέρα, καθώς αποτελεί εκλεκτό σαρακοστιανό μεζέ. Είναι νόστιμη, αλμυρή και κρεμώδης, με κύριο υλικό της τον ταραμά. Ο ταραμάς προέρχεται από αυγά μπακαλιάρου ή κυπρίνου, τα οποία συνήθως ωριμάζουν μέσα σε ξύλινα βαρέλια σε ένα μείγμα από νερό, αλάτι και ζάχαρη και κατόπιν επεξεργάζονται ώστε να παραχθεί [...]
  • Αρκουδάκι σουλατ... Πάνω στην παγωμένη λίμνη της Καστοριάς σουλατσάριζε επί ώρες το μεσημέρι της Κυριακής νεαρή αρκούδα, κυνηγώντας πουλιά και παίζοντας αμέριμνη με τον πάγο! Η εμφάνιση αρκούδας στην παγωμένη λίμνη κατά τη 1 το μεσημέρι προκάλεσε μεγάλη κινητοποίηση, που είχε ως αποτέλεσμα να στηθεί μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσης με περιπολικά της αστυνομίας και μέλη του «Αρκτούρου» και [...]
  • Παραγωγική μετάβ... Η παραγωγική μετάβαση στη γη, ως διαδικασία ήπιας επαναπροσέγγισης της φυσικής μας βάσης και επαναπροσανατολισμού του καταναλωτή σε φυσικό ον άνθρωπο, αυτή νομίζω πρέπει να είναι η διατύπωση και όχι η “παραγωγική ανακατάληψη της υπαίθρου” που εμπεριέχει και υποννοεί ίσως βία αλλά δεν αναφέρει σαφώς το επίπεδο μηδέν που είναι η γη, ίσως επειδή ως [...]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GreekEnglish
«Τίποτα δεν είναι πιο δυνατό, από μια ιδέα, που έφτασε η ώρα της να πραγματοποιηθεί...» Βίκτωρ Ουγκό

Αρχείο

GreekEnglish