Σχετικά με την επιβίωση στην ύπαιθρο & έναν ποιοτικότερο τρόπο ζωής

Η καρκίνωση της Ελιάς και η αντιμετώπιση της

Γράφει ο Χρήστος Ζησούδης, Γεωπόνος14528184_1156825504412172_1161002651_n

Η ασθένεια υπάρχει σε όλες τις ελαιοκομικές περιοχές του κόσμου. Όταν η ασθένια εκδηλώνεται με έντονη μορφή, προξενεί μείωση της ζωτικότητας των δένδρων, ξήρανση μικρών ή μεγάλων κλαδιών και σπανιότερα ξήρανση ολόκληρων δένδρων. Η ασθένεια οφείλεται στο βακτήριο Pseudomonas savastanoi και εκτός της ελιάς το βακτήριο προσβάλλει το γιασεμί, την πικροδάφνη και τον φράξινο.

14543350_1156825324412190_1680136424_n
Συμπτώματα

Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ασθένειας είναι ο σχηματισμός στους κλαδίσκους, στον κορμό, στις ρίζες και σπανιότερα στα φύλλα, μικρών εξογκωμάτων (όγκων), που είναι γνωστά σαν καρκινώματα ή φυμάτια. Αυτά παρουσιάζονται αρχικά σαν μικρές διογκώσεις πάνω στα κλαδιά και έχουν ομαλή επιφάνεια και σπογγώδη σύσταση. Ύστερα από μερικούς μήνες οι μικροί αυτοί όγκοι, μεγαλώνοντας, παίρνουν μορφή περίπου σφαιρκή με διάμετρο λίγων εκατοστών και έχουν ανώμαλη επιφάνεια με βαθιές σχισμές και γενικά σκληρή σύσταση. Όταν τα κλαδιά έχουν προσβληθεί έντονα και έχουν πολλά καρκινώματα, γίνονται καχεκτικά και πολλές φορές ξηραίνονται. Στους καρπούς, ιδίως σε μεγαλόκαρπες ποικιλίες, η ασθένεια μπορεί να εκδηλωθεί με την μορφή κυκλικών κηλίδων, με χρώμα καστανόμαυρο και διάμετρο 0,5-2,5 mm.

Συνθήκες Ανάπτυξης

Η μόλυνση γίνεται πάντοτε μέσω πρόσφατων πληγών που προκαλούνται με το ράβδισμα των δένδρων για τη συλλογή του ελαιοκάρπου, με το κλάδεμα, με καλλιεργητικά εργαλεία, από το χαλάζι, τον παγετό, καθώς και από τις μη επουλωμένες ουλές που δημιουργούνται με την πτώση των φύλλων. Η περίοδος των μολύνσεων συμπίπτει με τη βροχερή περίοδο μιας περιοχής. Πολυάριθμες και σοβαρές μολύνσεις πραγματοποιούνται ιδιαίτερα μετά από παγετό ή χαλάζι. Ο χρόνος επώασης της ασθένειας εξαρτάται από την θερμοκρασία και κυμαίνεται από 2 εβδομάδες μέχρι 3 μήνες. Η μετάδοση του παθογόνου σε αμόλυντες περιοχές γίνεται με το πολλαπλασιαστικό υλικό και σε μικρές αποστασεις με τη βροχή και τον άνεμο.

14543601_1156825441078845_190118477_n
Αντιμετώπιση

Για την αντιμετώπιση της ασθένειας δεν υπάρχουν αποτελεσματικά μέσα θεραπείας, πρέπει όμως να εφαρμόζουμε τα παρακάτω καλλιεργητικά και προληπτικά μέτρα:
1. Εφόσον πρόκειται για ελαφριά προσβολή, να αφαιρούνται όλα τα άρρωστα κλαδιά. Όταν η προσβολή εντοπίζεται στον κορμό ή σε μεγάλους βραχίονες, συνίσταται αφαίρεση των όγκων με κοφτερό μαχαίρι και επάλειψη της πληγής με βορδιγάλιο πολτό.
2. Τα εργαλεία για το κλάδεμα να απολυμαίνονται με εμβάπτιση σε διάλυμα φορμόλης σε νερό σε αναλογία 5% ή σε άλλο κατάλληλο απολυμαντικό.
3. Να αποφεύγεται το κλάδεμα των δένδρων με υγρό και βροχερό καιρό. Επίσης να αποφεύγεται η συλλογή του ελαιοκάρπου με ράβδισμα και με βροχερό καιρο.
4. Να εκτελείται ένας ψεκασμός των δένδρων με βορδιγάλιο πολτό 1% ή με άλλο χαλκούχο σκεύασμα, αμέσως μετά από παγετό ή χαλάζι.
5. Στις περιοχές που επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες για την κηλίδωση του ελαιοκάρπου συνίσταται να γίνονται ένας ή δυο ψεκασμοί, επίσης με χαλκούχα, κατά την περίοδο του Ιουνίου μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου.

Τέλος μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση εναντίον της ασθένειας είναι η χρησιμοποίηση μιας βακτηριοσίνης που παράγεται από το βακτήριο Pseudomonas syringae.

Χρήστος Ζησούδης, Γεωπόνος

Follow us
Similar posts
  • Θέρμη: Ένα Ινστι... Στην υπηρεσία παραγωγών και επιχειρήσεων με στόχο την προστασία, βελτίωση των φυτών To Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια στη Θέρμη Θεσσαλονίκης και αποτελεί συγχώνευση πολλών ινστιτούτων που πραγματοποιήθηκαν από τον ΕΛΓΟ-«Δήμητρα». Οι τομείς δραστηριότητάς του περιλαμβάνουν σχεδόν το 80% της ελληνικής φυτικής παραγωγής. Στόχος του είναι η προστασία, διατήρηση, [...]
  • Τσάι Ολύμπου: νέ... Παίρνει κεφάλι η καλλιέργεια του ευεργετικού Τσάι Ολύμπου Σε μία καθ΄όλα δυναμική καλλιέργεια εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια στην Πιερία, η καλλιέργεια του Τσάι Ολύμπου ενός αρωματικού και φαρμακευτικού βοτάνου του Μυθικού Βουνού. Με τις συντονισμένες προσπάθειές ανάδειξης και προώθησης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, η καλλιέργεια του σήμερα μετράει περισσότερα από 1000 στρέμματα και περίπου 10 [...]
  • Κήπος… κάτω από ... Πράσινος “κήπος” μέσα στο σπίτι, και μάλιστα κάτω από το τραπέζι. Ένα ζωντανό… τραπέζι με διάφορων ειδών φυτά (από παχύφυτα μέχρι βότανα) δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη όχι μόνο να απολαύσει μια όμορφη εικόνα στο σπίτι του με καταπράσινα φυτά αλλά και να έχει στο τραπέζι του εάν επιθυμεί φρέσκα βότανα για τις συνταγές μαγειρικής. [...]
  • Από 13 Ιουλίου α... Στις 13 Ιουλίου ανοίγουν οι αιτήσεις στη Δράση για μονάδες παραγωγής αιθέριων ελαίων, πυρηνελαιουργείων, αποσταγμάτων οπωροκηπευτικών ή οινοστάφυλων, προϊόντων διατροφής από μαστίχα, γάλα γαϊδούρας κ.λ.π., οι οποίες θεωρούνται ότι παράγουν «μη γεωργικό προϊόν». Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε την προκήρυξη του υπομέτρου 4.2 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών [...]
  • Οι Καλλιεργητικέ... Η ευχαρίστηση έρχεται με τα απλά πράγματα. Ο Ιούνιος θα σας βρίσκει κάθε μέρα στο πάγκο του κήπου σας να κόβετε μια σαλάτα με ντομάτες και πιπεριές, που μόλις μαζέψατε και να την απολαμβάνετε με μια φέτα ψωμί βουτηγμένη στο λάδι. Τα φυτά σας αυτό το μήνα θα αναπτυχθούν πλήρως και θα απολαύσετε τους καρπούς [...]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GreekEnglish
«Τίποτα δεν είναι πιο δυνατό, από μια ιδέα, που έφτασε η ώρα της να πραγματοποιηθεί...» Βίκτωρ Ουγκό

Αρχείο

GreekEnglish