Σχετικά με την επιβίωση στην ύπαιθρο & έναν ποιοτικότερο τρόπο ζωής

Ποια φρούτα και λαχανικά βοηθούν στο αδυνάτισμα

bboohcdΤα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής και φυσικά πρωταγωνιστούν σε κάθε δίαιτα. Δεν είναι όμως όλα τα φρούτα και τα λαχανικά εξίσου ευεργετικά όσον αφορά την απώλεια βάρους. Στο πλαίσιο νέας έρευνας, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στην επιθεώρηση BMJ, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν ποια συστατικά των φρούτων και των λαχανικών συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη απώλεια βάρους αλλά και τη διατήρηση του χαμηλού βάρους μακροπρόθεσμα.

Έπειτα από ανάλυση στοιχείων που αφορούσαν σε 124.086 άνδρες και γυναίκες από τις ΗΠΑ και κάλυπταν διάστημα έως και 24 ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που περιέχουν φλαβονοειδή συνδέεται στενά με το αδυνάτισμα. Μια διατροφή πλούσια σε φλαβονοειδή φάνηκε να συσχετίζεται με μικρότερη αύξηση του σωματικού βάρους μακροπρόθεσμα. Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, η υποκατηγορία φλαβονοειδών με την αποτελεσματικότερη δράση είναι οι ανθοκυανίνες, οι οποίες βρίσκονται στα προϊόντα με έντονο κόκκινο χρώμα, όπως το βατόμουρο, το κεράσι, το σταφύλι, η πιπεριά και η φράουλα.

Αντίστοιχη δράση έχουν και τα πολυμερή φλαβονοειδών που βρίσκονται στο τσάι και το μήλο. Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι συγκεκριμένα φρούτα, όπως το μήλο και η φράουλα, συσχετίζονται με το χαμηλό σωματικό βάρος. Όπως αναφέρει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Μόνικα Μπερτόια, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ, στόχος της νέας μελέτης ήταν να κατανοηθεί καλύτερα γιατί ορισμένα φρούτα και λαχανικά έχουν τη συγκεκριμένη επίδραση.

Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και ο γλυκαιμικός δείκτης (πόσο αυξάνει μια τροφή τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα) δεν φάνηκε να εξηγούν τη συσχέτιση των συγκεκριμένων προϊόντων με το χαμηλό βάρος. Έτσι, οι ερευνητές αποφάσισαν να εστιάσουν στα φλαβονοειδή, τις φυσικές σύνθετες ουσίες που βρίσκονται σε φρούτα και λαχανικά, και διαπίστωσαν ότι πράγματι συσχετίζονται με το χαμηλό σωματικό βάρος σε βάθος χρόνου. Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν υποδείξει ότι τα φλαβονοειδή μειώνουν την απορρόφηση λιπαρών από τον οργανισμό και αυξάνουν την καύση θερμίδων. Εκτός από τα φρούτα και τα λαχανικά που αναφέρθηκαν παραπάνω, σημαντική περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή έχουν το κρεμμύδι, η μαύρη σοκολάτα, το αχλάδι και το κόκκινο κρασί.

Πηγή: time.com, theguardian.com

Follow us
Similar posts
  • Διατροφικές συμβ... Το πασχαλινό τραπέζι περιέχει ποικιλία κρεατικών με υψηλές θερμίδες και λιπαρά,ορεκτικά,γλυκά και αλκοόλ.Δεν είναι δύσκολο αν αφεθούμε μετά τις γιορτές να έχουμε αποκτήσει παραπάνω κιλά από τα συνηθισμένα. Δεν χρειάζεται να μας πιάνει πανικός,με τη βοήθεια ενός ειδικού και με κάποιες αλλαγές στο διαιτολόγιο μας μπορούμε να τα χάσουμε γρήγορα και εύκολα. Αρχικά,τις μέρες μετά [...]
  • Το λίγο αλκοόλ π... Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για αρκετές καρδιοπάθειες, αλλά όχι όλες, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική έρευνα, στην οποία συμμετείχαν και τρεις ελληνικής καταγωγής επιστήμονες. Ως μέτρια ποσότητα αλκοόλ θεωρούνται οι 14 μερίδες (112 γραμμάρια) την εβδομάδα, δηλαδή δύο τη μέρα κατά μέσο όρο. Ενδεικτικά, ένα ποτήρι κρασί των 125 [...]
  • Φρούτα για καλή ... Τρώγονται εύκολα και είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά.Τα φρούτα αποτελούν το ιδανικό σνακ.Η επιστημονική έρευνα μας έδειξε ότι ακόμη και μια μικρή αύξηση κατά μία ή δύο μερίδες των φρούτων που τρώμε κάθε μέρα μπορεί να μειώσει με τρόπο θεαματικό την ευαισθησία μας για ορισμένες νόσους. ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ Τα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη [...]
  • Πόση άσκηση χρει... Με την εργασία, τις οικογενειακές ευθύνες και το άγχος της καθημερινότητας, είναι λογικό να μην μπορεί κάποιος να κρατήσει πρόγραμμα στη γυμναστική. Γι’ αυτό το λόγο, αυτό που πρέπει να απασχολεί το κόσμο θα πρέπει να είναι η αποτελεσματικότητα του προγράμματος που θα ακολουθήσει. Το Αμερικανικό Κολέγιο Αθλητιατρικής και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστούν δυόμιση [...]
  • Επιδρούν τα φάρμ... Πολλά άτομα άνω των 50 έχουν μακροχρόνιες ή χρόνιες διαταραχές όπως υψηλή πίεση ή αρθρίτιδα και παίρνουν καθημερινά φάρμακα. Ορισμένα φάρμακα είναι πιθανό να επηρεάσουν την απορρόφηση ή την επεξεργασία μιας θρεπτικής ουσίας από τον οργανισμό,ενώ αντίθετα άλλα να την εντείνουν.Υπάρχουν όμως και μερικές θρεπτικές ουσίες, από την άλλη που εμποδίζουν ή βελτιώνουν τις επιπτώσεις [...]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GreekEnglish
«Τίποτα δεν είναι πιο δυνατό, από μια ιδέα, που έφτασε η ώρα της να πραγματοποιηθεί...» Βίκτωρ Ουγκό

Αρχείο

GreekEnglish