Σχετικά με την επιβίωση στην ύπαιθρο & έναν ποιοτικότερο τρόπο ζωής

H Σκωρίαση Γαρυφαλλιάς και η Αντιμετώπιση της

skoriasi-garyfallo-2Η σκωρίαση είναι μια πολύ συνηθισμένη και ευρέως εξαπλωμένη ασθένεια σε όλο τον κόσμο,η οποία προκαλεί μείωση της ζωτικότητας των φυτών και σοβαρή υποβάθμιση της ποιότητος των δρεπτών ανθέων.
Στην γαρυφαλλιά οφείλεται στο μύκητα Uromyces dianthi, ο οποίος είναι ετεροκυκλικός (ο ένας ξενιστής είναι η γαρυφαλλιά και ο άλλος φυτά του γένους Euphorbia).Συνήθως όμως διαωνίζεται με το ουρεδιακό στάδιο μόνο επι της γαρυφαλλιάς.

Συμπτώματα σκωρίασης
Στα φύλλα,στα στελέχη και στους κάλυκες σχηματίζονται φλύκταινες που σταδιακα ανοίγουν και είναι γεμάτες καστανές μάζες ουρεδοσπορίων (καστανή σκόνη). Συχνά οι ουρεδωσοροί εμφανίζονται σε ομάες που έχουν κυκλικό μέχρι και ακανόνιστο και συνήθως σχηματίζουν συγκεντρικούς δακτυλίους.

skoriasi-garyfallo-1
Η μόλυνση στην αρχή εκδηλώνεται με την εμφάνιση μικρών κηλίδων, ελαφρά υπερυψωμένων και ανοιχτού πράσινου χρώματος.Μερικοί ουρεδοσωροί μετατρέπονται σε τελειοσωρους που έχουν χρώμα σκοτεινότερο και οι οποίοι περιέχουν σκούρα καστανόμαυρη σκόνη (τελειοσπόρια).
Τα προσβεβλημένα φυτά γίνονται καχεκτικά και νάνα και τα φύλλα τους συστρέφονται προς τα πάνω. Τα εντόνως προσβεβλημένα φυτά γίνονται χλωρωτικά και τελικά ξηραίνονται.
Μερικές φορές παρατηρείται παρασιτισμός του παθογόνου μύκητα
( Uromyces dianthi) από το υπερπαράσιτο ασκομύκητα που ονομάζεται Eudarluca caricis. Στις παρασιτισμένες φλύκταινες παρατηρείται μικρός αριθμός ουρεδοσπορίων ή απουσία ουρεδοσπορίων και ανάπτυξη μελανών σφαιρικών πυκνιδίων του υπερπαρασίτου. Πολλές φορές στην επιφάνεια των «υπερπαρασιτισμένων» θέσεων του φυτού σχηματίζονται άφθονα σπειράματα σπορίων του Sphaerellopsis filum που αποτελούνται από μάζα συγκολλημένων πυκνιδιοσπορίων σε μορφή στριμμένων νημάτων.

Συνθήκες μολύνσεως
Τα ουρεδοσπόρια μεταδίδονται με τον αέρα και τις σταγόνες της βροχής και του ποτίσματος. Σε μεγαλύτερες αποστάσεις τα σπόρια μπορεί να μεταφέρονται με τα μοσχεύματα στην επιφάνεια των οποίων είναι προσκολλημένα. Οι μολύνσεις ευνοούνται με την παρουσία σταγόνω νερού στην επιφάνεια του φυτού και την πολύ υψηλή σχετική υγρασία. Η ασθένια δεν αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες υψηλότερες απο 21°C. Η σκωρίαση συνήθως εισάγεται με τα μοσχεύματα τα οποία συχνά εμφανίζονται υγιή την περίοδο της φυτεύσεως, γιατί ο χρόνος μεταξύ της μολύνσεως και της εμφανίσεως των συμπτωμάτων ειναι μεγάλος ( 3-4 εβδομάδες).

Τρόποι Αντιμετώπισης
Στα θερμοκήπια συνίσταται καλός αερισμός και διατήρηση της θερμοκρασίας μεταξυ 10-15° C. Να αποφεύγεται η διαβρόχη του φυλλώματος έτσι ώστε να αποφύγουμε την δημιουργία κατάλληλων συνθηκών (υγρασια) για τον μύκητα. Χρησιμοποίηση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού. Θα πρέπει να καταστρέψουμε τα παλαιά και εντόνως προσβεβλημένα φυτά. Ψεκασμός των φυτών με τα κατάλληλα σκευάσματα τα οποία θα προμηθευθειτέ από τον γεωπόνο. Υπάρχουν κάποιες ανθεκτικές ποικιλίες και τέλος μπορεί να γίνει βιολογική αντιμετώπιση της ασθένειας με τον μύκητα Verticillium lecanii.

Επιμέλεια :Χρήστος Ζησούδης, Γεωπόνος

Follow us
Similar posts
  • Οι Καλλιεργητικέ... Η ευχαρίστηση έρχεται με τα απλά πράγματα. Ο Ιούνιος θα σας βρίσκει κάθε μέρα στο πάγκο του κήπου σας να κόβετε μια σαλάτα με ντομάτες και πιπεριές, που μόλις μαζέψατε και να την απολαμβάνετε με μια φέτα ψωμί βουτηγμένη στο λάδι. Τα φυτά σας αυτό το μήνα θα αναπτυχθούν πλήρως και θα απολαύσετε τους καρπούς [...]
  • Δωρεάν εγχειρίδι... Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Περτουλίου-Τρικκαίων αποτελεί δομή του Υπουργείου Παιδείας, είναι περιφερειακό κέντρο και υλοποιεί προγράμματα δια βίου μάθησης και αειφόρου ανάπτυξης για όλους. Μπορείτε να δείτε εδώ το εγχειρίδιο για την παρασκευή οικολογικών φυτοφαρμάκων από το ΚΠΕΠ. Follow [...]
  • Μπιζέλια, καλλιέ...  Τα μπιζέλια έχουν καταγωγή Από την Ευρώπη και την Ασία. Περιγραφή Είναι ετήσιο φυτό, ψυχρής εποχής, νάνο ύψους 0,30 – 0,40 μ. ή αναρριχώμενο, με έλικες, ύψους 1,50 – 2,00 μ. Η ρίζα του είναι πασσαλώδης, οι βλαστοί ποώδεις, εσωτερικά κενοί, με έλικες. Τα φύλλα του είναι σύνθετα με 3 – 5 ζεύγη φυλλιδίων. Τα [...]
  • Μποστάνι στην τα... Οποιαδήποτε τσιμεντένια επιφάνεια μπορεί να μεταμορφωθεί πολύ εύκολα σε ένα μικρό περιβολάκι με την κατασκευή ενός μποστανιού. Η κατασκευή είναι αρκετά εύκολη και μπορεί να τοποθετηθεί στο μπαλκόνι, στην ταράτσα ή ακόμα και σε ένα τσιμεντένιο δάπεδο στην πυλωτή μας. Θα κατασκευάσουμε το μποστάνι ανάλογα με τις ανάγκες τις δικές μας και φυσικά του χώρου [...]
  • Η φυλλοξήρα της ... Πρόκειται για μια αφίδα πολυμορφική, όπου κύριος ξενιστής της είναι τα αμερικάνικα είδη Vitis, ενώ η ευρωπαϊκή άμπελος είναι δευτερεύων και παρατηρείται μόνο η ριζόβια μορφή και σπάνια η φυλλόβια. Η αφίδα είναι άπτερη, μήκους 0,8-1,2 mm, ωοειδές ή απιοειδές, με χρώμα πρασινοκίτρινο ή κίτρινο τη βλαστική περίοδο και καστανό τη χειμερινή. Συμπτώματα Στην ευρωπαϊκή [...]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GreekEnglish
«Τίποτα δεν είναι πιο δυνατό, από μια ιδέα, που έφτασε η ώρα της να πραγματοποιηθεί...» Βίκτωρ Ουγκό

Αρχείο

GreekEnglish