Αν το καλοσκεφτείς, σε κάθε σπίτι υπάρχουν αντικείμενα των οποίων η κατασκευή και ύπαρξη οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο γεγονός ότι τρώμε, εκμεταλλευόμαστε, φυλακίζουμε ή βασανίζουμε ζώα. Αυτά τα αντικείμενα μπορείς σίγουρα να τα ξεφορτωθείς όταν γίνεις βίγκαν – και δεν θα σου λείψουν καθόλου.

take-out-clipart-1

Η σημερινή ανάρτηση δεν έχει κάποια ιδιαίτερη επιστημονική, φιλοσοφική ή έστω χρηστική αξία. Σκεφτόμουν απλώς, πόσα πράγματα μπορεί να έχουν μείνει “πίσω” μετά την αλλαγή του τρόπου ζωής κάποιου και αποφάσισα, έτσι για την πλάκα, να τα βάλω σε μια σελίδα. Προφανώς δεν είναι όλα, θα λείπουν κι άλλα πολλά, αλλά ελπίζω ότι κάλυψα τα πιο συνηθισμένα:
  
Σύρμα κουζίνας
1389878613_1
Καθώς στην κουζίνα σου πλέον δεν θα υπάρχει η έννοια “καμμένα λίπη”, το πασίγνωστο αυτό συρματάκι θα σου είναι πλέον περιττό. Η μαγειρική χωρίς ζωικά θα έχει ως αποτέλεσμα έναν πιο καθαρό νεροχύτη και σκεύη που καθαρίζουν ακόμη και με σκέτο νερό.  Βέβαια υπάρχουν χιλιάδες εναλλακτικές λύσεις, από καθαρισμό σκουριάς μέχρι και υλικό κατασκευής χειροτεχνιών, οπότε αν σου έχουν περισσέψει μερικά, θα μπορούσες και να τα κρατήσεις.

Περιοδικό τουαλέτας
783043-2
Κλασσική συνήθεια όσων περνούν αρκετή ώρα στον θρόνο, προσπαθώντας να αποβάλλουν από μέσα τους αυτά που με πολύ κόπο κατάφερε ή δεν κατάφερε να χωνέψει το σώμα τους. Οι βίγκαν δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα δυσκοιλιότητας λόγω της αυξημένης κατανάλωσης φυτικών ινών. Ακόμη και τα κακάκια τους όμως είναι ελαφριά και εύκολα στην “έξοδο”, με αποτέλεσμα η παραμονή τους στο βασίλειο της πορσελάνης να είναι πολύ σύντομη. Φυσικά, μπορείς ναδιατηρήσεις αυτή τη συνήθεια αν απλώς σου αρέσει να χέζεις διαβάζοντας.

Ψαλίδι κοτόπουλου

scissors8
Αυτό το μακάβριο δολοφονικό εργαλείο για το κομμάτιασμα της σάρκας των πτηνών είναι ίσως ένα από τα πρώτα αντικείμενα που μπορείς να πετάξεις ή να μετατρέψεις σε κλαδευτήρι. Καμία φυτική τροφή δεν απαιτεί τόση δύναμη κοπής για να τεμαχιστεί, εκτός αν τρως κλαδιά.
Βερνίκι παπουτσιών
careshoes-manslife
Κάποιοι βίγκαν κρατάνε τα δερμάτινα παπούτσια τους με την λογική ότι το κακό έχει ήδη γίνει. Ωστόσο οι περισσότεροι τα πετούν ή τα χαρίζουν. Προσωπικά δεν θέλω ούτε καν να τα βλέπω, οπότε κάθε είδους κρέμες ή βερνίκια περιποίησης για νεκρά δέρματα ζώων, είναι απλώς περιττά.
Μπάτα 
_________________5111006fd3f48
‘Αλλο ένα φρικτό εργαλείο κουζίνας που μπορείς να πετάξεις, να χαρίσεις, να δώσεις στην ανακύκλωση ή να το κάνεις πατέντα για να κρατάει ανοιχτή την πόρτα. Καθώς η κοινή του χρήση είναι να συνθλίβει το “κρέας”, δεν έχει καμία δουλειά στο σπίτι ενός βίγκαν.
Καναβούρι
kanabouri
Αν έγινες βίγκαν έχοντας ήδη στην κατοχή σου φυλακισμένα πουλιά, το πιο πιθανό είναι ότι θα θέλεις να τα κρατήσεις γιατί αποκλείεται να επιβιώσουν αν τα αφήσεις ελεύθερα στη φύση. Σίγουρα όμως θα πρέπει να ανακουφίσεις, όσο μπορείς, το μαρτύριο της φυλακής αφήνοντάς τα τουλάχιστον να ζουν εκτός κλουβιού και προσφέροντάς τους αληθινό φαγητό που να ταιριάζει στο είδος τους. Θα εκπλαγείς από τη δυνατότητά τους να ζουν μέσα στο σπίτι και να επισκέπτονται το κλουβί τους όποτε αυτά θέλουν, μόνο για νερό ή ύπνο. Τα καναρίνια στη φύση σπάνια τρώνε καναβούρι και ακόμη πιο σπάνια τρώνε μόνο καναβούρι, οπότε μπορείς να το πετάξεις, να το ρίξεις σε κάποιο γάμο αντί για ρύζι ή, ξέρωγω, να το καπνίσεις.

Απορρυπαντικό για μάλλινα
sssssss
Σε τί χρειάζεται ένα απορρυπαντικό για μάλλινα ρούχα σε σπίτι χωρίς μάλλινα; Το μαλλί του κάθε ζώου ανήκει στο ζώο όπως και τα δικά μας μαλλιά ανήκουν σε εμάς, άρα μπορείς να τοποθετήσεις αυτό το μπουκάλι στον κάδο της ανακύκλωσης ή ναμαζεύεις σε αυτό τα νερά από κάποιο λούκι.

Αυγοθήκες

Μερικοί χρησιμοποιούν αυτές τις αλλόκοτες θήκες για το αναπαραγωγικό σύστημα πτηνών για να βάζουν μέσα μπιχλιμπίδια, βίδες ή κάποια σάλτσα. Εμένα μου φαίνεται ένα εντελώς άχρηστο αντικείμενο που πιάνει χώρο στο σπίτι ενός βίγκαν – κι επιπλέον θυμίζει παλιές κακιές συνήθειες.

Μάλλινα και δερμάτινα είδη

Μάλλινες κουβέρτες, πουλόβερ, σκούφοι, γάντια, δερμάτινες τσάντες και ζώνες, τζάκετ, παπούτσια, ακόμη και πορτοφόλια, είναι σίγουρα αντικείμενα που κουβαλούν μια θλιβερή ιστορία. Όπως ανέφερα και πιο πάνω, πολλοί βίγκαν επιλέγουν να κρατήσουν αυτά τα αντικείμενα, διότι δεν αλλάζει κάτι αν τα πετάξουν. Ωστόσο αν ζεις σε ένα σπίτι γεμάτο με τέτοια πράγματα μπορεί να νιώθεις άσχημα ή να αισθάνεσαι υποκριτής – το μόνο σίγουρο είναι ότι οι άλλοι θα σε αποκαλούν έτσι – γι’ αυτό και προσωπικά θεωρώ όλα αυτά τα “προϊόντα” είδη προς πώληση, χάρισμα ή πέταγμα.

Ζυγαριά

Αφήνω για το τέλος αυτό το αντικείμενο που είναι αμφιλεγόμενο, διότι εννοείται πως όλοι θα ήθελαν να ζυγίζονται. Όμως η ζυγαριά είναι μακράν το πιο δημοφιλές εργαλείο για άτομα που προσπαθούν να ελέγξουν και να χάσουν βάρος και υπό αυτή την έννοια το βρίσκω άχρηστο. Η αυστηρή χορτοφαγία κάνει το πρόβλημα της παχυσαρκίας σχεδόν ανύπαρκτο, αφού το σώμα επανέρχεται με φυσικό τρόπο στο φυσιολογικό του βάρος και, με εξαίρεση το ζύγισμα της βαλίτσας πριν από αεροπορικό ταξίδι, δεν βλέπω κάποια χρησιμότητα.

Follow us