Σχετικά με την επιβίωση στην ύπαιθρο & έναν ποιοτικότερο τρόπο ζωής

Βιβούρνο, για καλή υγεία, χαλάρωση και εύκολη εμμηνόρροια!

Γενικά: Γνωστό για τη χρήση του σε φράχτες και βραχόκηπους. Ποικίλα είδη, θαμνώδη ή δενδρώδη. Πολυετές φυτό που απαντά σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική. Πολύ ανθεκτικό, με όμορφα και πλούσια λευκά άνθη. Έχει μεγάλη περίοδο ανθοφορίας, σε ταξιανθία βότρεις. Τα φύλλα του είναι οδοντωτά και οι καρποί, ωοειδής, με ζωηρό κόκκινο χρώμα έως μπλε και μαύρο, ανάλογα το είδος. Αγαπά την υγρασία και τις δασώδεις περιοχές.

4cd74f1e843c0b06e501e233749c

Η λατινική ονομασία του βοτάνου είναι Viburnum Prunifolium (Βιβούρνο το ερπόφυλλο). Υπάρχουν περίπου 150 είδη. Ανάμεσα σε αυτά που χρησιμοποιούνται στη φαρμακευτική συγκαταλέγονται και τα V. Acerifolium, V. Lantana (κλημαξίδα) και V. Tinus (άγρια δάφνη), που φύονται και στη χώρα μας, V. Lentago και V. Opulus (Βιβούρνο το χιοναθές).
Ιδιότητες: Έχει αντισπασμωδικές, ηρεμιστικές, υποτασικές και στυπτικές ιδιότητες. Ηρεμιστική, αναλγητική και χαλαρωτική δράση.

Συγκεκριμένα: Το Βιβούρνο, χαλαρώνει τους μυς και καταστέλλει το νευρικό σύστημα καθώς και το καρδιαγγειακό. Μειώνει την υψηλή πίεση του αίματος και βοηθά στην κυκλοφορία. Ως αντισπασμωδικό, επιδρά θετικά στη θεραπεία του άσθματος. Παράλληλα ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα και τις μυϊκές κράμπες. Ο φλοιός της ρίζας είναι ισχυρό χαλαρωτικό και επιδρά θεραπευτικά στη μήτρα. Θεωρείται επίσης από ερευνητές, ένα από τα καλύτερα γιατρικά για τους πόνους της περιόδου και κυρίως για τη δυσμηνόρροια. Βοηθά στους κολικούς πόνους του εντέρου, στην αρθρίτιδα και στους ρευματισμούς. Τέλος έχει ελαφρές ηρεμιστικές ιδιότητες που απαλλάσσουν από το αίσθημα της ανησυχίας και του άγχους.

Εδώδιμα μέρη: Κυρίως ο φλοιός του (ρίζα και κορμός) που καταναλώνεται ως αφέψημα και ο καρπός του(ρώγες), πάντα μαγειρεμένος ή ως μαρμελάδα. Προσοχή γιατί οι ωμές ρώγες είναι δηλητηριώδεις (προκαλούν φλεγμονές σε στομάχι και έντερα) και περιέχουν τοξικές ουσίες.

shutterstock_97227602_0Άνθιση /συλλογή : Ανθίζει ανάλογα το είδος και το κλίμα. Κατά κύριο λόγο, τον Ιούνιο και Ιούλιο. Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιείται ο ξερός φλοιός από την ρίζα, τους μίσχους ή τον φλοιό. Ο φλοιός από τις ρίζες και τον κορμό, συλλέγεται το φθινόπωρο. Ο φλοιός των κλαδιών συλλέγεται την άνοιξη ή το καλοκαίρι. Ο φλοιός θα πρέπει να ξεραθεί στη σκιά και στις δύο περιπτώσεις. Προσοχή! Δε συλλέγουμε, ένα τυχαίο είδος Βιβούρνου αλλά μόνο όσα χρησιμοποιούνται στη φαρμακευτική και έχουν τις αντίστοιχες θεραπευτικές ιδιότητες, όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Γιαυτό ακριβώς το λόγο, είναι καλό να συμβουλευόμαστε πάντα τον Γεωπόνο ή τον Βοτανολόγο μας, σχετικά με την επιλογή του φυτού( εάν θέλουμε να φυτεύσουμε στην αυλή μας), τη συλλογή και κυρίως τη χρήση και τη δοσολογία.
Συστατικά: Σκοπολετίνη ή κουμαρίνη(scopoletin), ένα από τα ενεργά συστατικά που δρα ως χαλαρωτικό των μυών και της μήτρας. Salicin, ουσία που μοιάζει πολύ στη χημική της σύνθεση στην ασπιρίνη. Μέσα στον οργανισμό μετατρέπεται σε σαλικυλικό οξύ(προσοχή, λόγω αυτού, δε χρησιμοποιείται από εγκύους και άτομα αλλεργικά στην ασπιρίνη). Το βιβούρνο ακόμη περιέχει πικρή ουσία (βιβουρίνη), αρβουτίνη, βαλεριανικό οξύ, τριτερπενοειδή, ταννίνες, σαπωνίνες.

Χρήση: Αφέψημα/ρόφημα. 1-2 κουταλάκια του γλυκού ξηρό φλοιό σε μία κούπα νερό. Βράζει πρώτα το νερό. Μόλις κοχλάσει, ρίχνουμε το βιβούρνο και κλείνουμε τη φωτιά. Το αφήνουμε σκεπασμένο, πάνω στο ζεστό μάτι για 10 λεπτα. Συστήνεται η κατανάλωση 1-3 φορές την ημέρα και μέχρι 3-4 μέρες, ανάλογα με την ένταση του προβλήματος. Υπάρχει και βάμμα Βιβούρνου σε καταστήματα με Βότανα, για πιο άμεση και εύκολη χρήση.

Σημαντικό να αναφερθεί για άλλη μια φορά, πως πάντα συμβουλευόμαστε και δεν πράττουμε τυχαία.

Βουτσικάκη Όλγα
Τεχ. Γεωπόνος

Πηγές: «Ο Γιατρός Συμβουλεύει… ΒΟΤΑΝΑ & ΥΓΕΙΑ», Συνεκδοτική, «Βοτανολογία», σημειώσεις ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας, herb.gr, sencities.com, η πρώτες πληροφορίες από γιαγιάδες στην Κεντρική Μακεδονία.

Follow us
Similar posts
  • Επιδρούν τα φάρμ... Πολλά άτομα άνω των 50 έχουν μακροχρόνιες ή χρόνιες διαταραχές όπως υψηλή πίεση ή αρθρίτιδα και παίρνουν καθημερινά φάρμακα. Ορισμένα φάρμακα είναι πιθανό να επηρεάσουν την απορρόφηση ή την επεξεργασία μιας θρεπτικής ουσίας από τον οργανισμό,ενώ αντίθετα άλλα να την εντείνουν.Υπάρχουν όμως και μερικές θρεπτικές ουσίες, από την άλλη που εμποδίζουν ή βελτιώνουν τις επιπτώσεις [...]
  • Η διατροφική αξί... Θεωρείται ελιξήριο νεότητας και τονωτικό. To δεντρολίβανο εσωτερικά χρησιμεύει ως διεγερτικό των νεύρων,της καρδιάς και της κυκλοφορίας του αίματος και εκτός απο την τονωτική και ηρεμιστική του ιδιότητα ,μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την ψυχολογική πίεση ,την ένταση και τη κατάθλιψη. Εξωτερικά ,μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να απαλύνει πόνους των μυών των γοφών σε νευραλγίες [...]
  • Το μενού της φύσ... Μάρτιος ο πρώτος μήνας της άνοιξης Να δούμε το μενού της φύσης για εμάς αυτή την εποχή. Λαχανικά Αγκινάρες λαδερές ωμοφαγικές ή σε σαλάτα τριμμένες Άνηθος νοστιμίζει τα πάντα Αντίδια σε σαλάτα αλλά και χυμό φρέσκο Αρακάς σε σαλάτα ή με σάλτσα ταχινιού ή αβοκάντο Καρότα σαλάτα ή χυμό με λεμόνι ή σε ζύμωση Κουνουπίδι [...]
  • Τοπιναμπουρ – To... Στην πραγματικότητα, δεν έχει καμία σχέση με την Ιερουσαλήμ, αλλά ούτε και με την αγκινάρα, καθώς ανήκει στην οικογένεια των Asteraceae. Η αγκινάρα Ιερουσαλήμ (Helianthus tuberosus) είναι ένα λαχανικό ρίζας. Συγκεκριμένα είναι ένα ποώδες πολυετές φυτό, που φτάνει σε 1,5-3 μέτρα ύψος. Έχει κίτρινα λουλούδια, με διάμετρο 5-10 cm ενώ οι κόνδυλοί της έχουν μήκος [...]
  • Σαλέπι ( Σερνικο... Η κοινή ονομασία σαλέπι αναφέρεται τόσο στο αλεύρι που λαμβάνεται από τους ξηρούς κονδύλους πολλών ειδών της οικογένειας Ορχεΐδες, όσο και στην ονομασία του ίδιου του φυτού που στον κόσμο της φυτολογίας αναφέρεται ως Orchis mascula. Το σαλέπι θεωρείται και φαρμακευτική ουσία γιατί περιέχει αραβίνη, τραγακανθίνη και πολύ άμυλο το οποίο, όταν διαλύεται στο νερό, [...]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GreekEnglish
«Τίποτα δεν είναι πιο δυνατό, από μια ιδέα, που έφτασε η ώρα της να πραγματοποιηθεί...» Βίκτωρ Ουγκό

Αρχείο

GreekEnglish