Καμιά φορά τα ψάρια χρησιμοποιούν ακόμα και σκάλες! Στον ποταμό Έλβα κοντά στο Αμβούργο δεκάδες χιλιάδες ψάρια περνούν καθημερινά από μια ειδική σκάλα για να φθάσουν στους τόπους αναπαραγωγής τους.

0,,16499482_303,00

Φράγματα, τεχνητές λίμνες και υδροηλεκτρικά εργοστάσια δημιουργούν συχνά ανυπέρβλητα εμπόδια για τα ποταμίσια ψάρια που ανεβαίνουν το ποτάμι για να κάνουν τα αυγά τους εκεί όπου κάποτε γεννήθηκαν. Υπάρχει ωστόσο ένας απλός τρόπος για να βοηθηθούν τα ψάρια: η σκάλα ψαριών!
Στο κρατίδιο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, στο Γκέεστχαχτ κοντά στο Αμβούργο, λειτουργεί στον ποταμό Έλβα από το 2010 η μεγαλύτερη σκάλα ψαριών στην Ευρώπη από την οποία μέχρι σήμερα έχουν περάσει περισσότερα από 1.000.000 σολομοί, πέστροφες, σίλουροι και τούρνες. Η σκάλα έχει μήκος 550 και πλάτος 16 μέτρα.

Όταν το 1960 κατασκευάστηκε ένα τεχνητό φράγμα για να βοηθήσει τα ποταμόπλοια που κινούνταν στον Έλβα, πολλά, κυρίως μεγαλύτερα ψάρια αποκόπηκαν από τους τόπους αναπαραγωγής τους. Με την τεχνητή σκάλα όμως δόθηκε με απλό και σχετικά οικονομικό τρόπο η ενδεδειγμένη λύση στο πρόβλημα.

40.000 ψάρια τη μέρα!

Από τη σκάλα ψαριών ανεβαίνουν καθημερινά πολλές πέστροφες Από τη σκάλα ψαριών ανεβαίνουν καθημερινά πολλές πέστροφες

Στον δρόμο τους προς τις πηγές του ποταμού Έλβα τα ψάρια περνούν από 50 τεχνητές δεξαμενές με διαφορά ύψους 9 εκατοστά η μια από την άλλη. Το ότι οι δεξαμενές είναι από μπετόν δεν δείχνει να ενοχλεί καθόλου τα ψάρια, τα οποία προσανατολίζονται με τη βοήθεια των ρευμάτων. Για τα χέλια, τα οποία δεν θεωρούνται και οι καλύτεροι κολυμβητές, υπάρχουν ειδικές αυλακώσεις δίπλα ακριβώς από τις δεξαμενές. Ακόμα και τη δυνατότητα διαλείμματος στο δύσκολο και ανοδικό δρόμο προς τις πηγές του ποταμού έχουν προβλέψει οι ειδικοί του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Οικολογίας για τα ψάρια κατασκευάζοντας ειδικά σημεία, όπου τα νερά λιμνάζουν.

Στο τέλος της διαδρομής οι ειδικοί καταμετρούν τα ψάρια, πριν αυτά συνεχίσουν το ταξίδι προς τον τελικό τους προορισμό. Από την έναρξη λειτουργίας της σκάλας πριν από δυόμιση περίπου χρόνια περνούν καθημερινά από εκεί περίπου 40.000 ψάρια.

Hannah Fuchs / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθυνος Σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

http://www.dw.com

Follow us